Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες της κυβέρνησης

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες της κυβέρνησης
Πηγή: REUTERS
Το καλοκαίρι του 2015 ακόμα μνημονεύεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ως το πιο κρίσιμο της πολιτικής τους ζωής. Και παρά το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά η πολιτική και κομματική πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, το καλοκαίρι του 2018 ίσως να αποδειχθεί εξίσου σημαντικό για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να μην υπάρχει δημοψήφισμα, πολύωρες διαπραγματεύσεις και εντατικές συνεδρίες και ψηφοφορίες στη Βουλή, όμως τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση καθώς ο σχεδιασμός για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν ήδη σημειώσει στο ημερολόγιό τους ορισμένες ημερομηνίες που αναμένεται να αποδειχθούν καθοριστικές για τις μελλοντικές τους αποφάσεις.
Ημερολογιακά η πρώτη είναι η Παρασκευή 13 Ιουλίου όταν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM προκειμένου να εξετάσει την έγκριση της εκταμίευσης των 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος. Εκεί θα εγκριθεί το κείμενο των δεσμεύσεων (το οποίο θα προκύψει την προηγούμενη μέρα) για τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Αθήνα μετά τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, θα περιγράφεται επακριβώς ο τρόπος που θα γίνεται η τριμηνιαία επιτήρηση από τους θεσμούς.  Στην ίδια συνεδρίαση, μάλιστα, αναμένεται να διαφανούν οι προθέσεις των θεσμών σχετικά με τα ζητήματα των συντάξεων και του αφορολόγητου, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαιτέρως καθοριστικά για τους σχεδιασμούς της.
Δεύτερη ημερομηνία είναι η 21η Αυγούστου: Το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει πανηγυρικό τόνο στη συγκεκριμένη μέρα. Ήδη στην κυβέρνηση έχουν ρίξει ιδιαίτερο επικοινωνιακό βάρος και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί κάποιου τύπου πανηγυρική εκδήλωση στα πρότυπα του Ζαππείου. Αναλόγως, μάλιστα των μέχρι τότε εξελίξεων θα σχεδιαστεί και η επόμενη σημαντική ημερομηνία που είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός θέλει να πάει με άσσους στο μανίκι. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να εξαγγείλει πάγωμα των μειώσεων των συντάξεων και του αφορολόγητου. Όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα πιθανότατα τότε η κυβέρνηση να μην ξέρει ακόμα τι θα γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση η φετινή ΔΕΘ θα έχει προεκλογικό χαρακτήρα και ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να προβεί σε εξαγγελίες συγκεκριμένων μέτρων που θα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «κρατάει πλέον το τιμόνι της οικονομίας στα χέρια της».
Τέλος, στα τέλη Αυγούστου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει καταλήξει τόσο στον ακριβή χρόνο όσο και στα πρόσωπα του τελευταίου ανασχηματισμού. Στόχος του η τελευταία σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές εντός του 2019 (Μάιος, μαζί με τις ευρωεκλογές, είναι το πιθανότερο σενάριο) κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό θα υπάρχουν πρόσωπα που θα σηματοδοτούν τόσο το άνοιγμα στο Κέντρο όσο και «την αριστερή ψυχή της κυβέρνησης», όπως λέει στο CNN Greece, κομματική πηγή. Η σύνθεση, πάντως του υπουργικού, προφανώς και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο ΑΝΕΛΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Νέα Αριστερά: Ο κ. Κασσελάκης προτείνει μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, 10:56:09 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ «Κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, απο...