Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Συνταξιούχοι στο Sputnik: Διγλωσσία και αυταπάτες για τις νέες περικοπές ενόψει εκλογών


Πορεία συνταξιούχων στην Αθήνα τον Μάιο του 2018

Συνταξιούχοι στο Sputnik: Διγλωσσία και αυταπάτες για τις νέες περικοπές ενόψει εκλογών

© Φωτογραφία : SOOC/George Vitsaras
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εριφύλη Πετράκου
Oργανώσεις συνταξιούχων, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία τις κυβέρνησης πως τελικά θα καταφέρει να μην μειωθούν οι συντάξεις τους από το νέο έτος. Εκτιμούν ότι πρόκειται για κάλπικες υποσχέσεις και διαμηνύουν πως δεν αντέχει η τσέπη τους καμία νέα περικοπή.
Τελικά θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις από τις αρχές του 2019;
Στην κυβέρνηση υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα της επιτρέψει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αποτρέψει αυτές τις νέες περικοπές. Οι συνταξιούχοι ωστόσο, δεν είναι και τόσο σίγουροι. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σπείρει αυταπάτες με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζουν θανατηφόρες για την τσέπη τους τις νέες περικοπές και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.
«Κάλπικες οι υποσχέσεις τους»
«Κατρούγκαλος, Αχτσιόγλου και δανειστές, είναι όλοι απέναντί μας, δεν είναι σε αντιπαράθεσή μεταξύ τους», δήλωσε στο Sputnik ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
«Απλώς χειρίζονται και διαχειρίζονται κάλπικες υποσχέσεις. Επιχειρούν να σπείρουν αυταπάτες σε έναν κόσμο ο οποίος πραγματικά υποφέρει, ενδεχομένως γιατί έχουν σκοπό να πάνε σε εκλογές τώρα ή μετά. Θέλουν να σταματήσουν τους ανθρώπους εκείνους που αγωνίζονται, να αγωνίζονται», είπε ο κ. Κουμπούρης.
Ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμου Κουμπούρη
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/GEORGE VITSARAS
Ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμου Κουμπούρη
Η κυβέρνηση θέλει να πουλάει ψεύτικες ελπίδες ότι διαπραγματεύεται, μας είπε ο Κώστας Πατσιώτης αντιπρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
«Τη μεγαλύτερη διγλωσσία την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Από τη μια τα στελέχη του πουλάνε ψεύτικές ελπίδες ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ότι θα βρουν αντισταθμιστικά μέτρα και από την άλλη, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε μιλώντας σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης, ότι θα εποπτεύει ο ίδιος την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που σημαίνει ότι θα εποπτεύει ο ίδιος το κόψιμο των συντάξεων», είπε ο κ. Πατσιώτης.
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις περικοπές στις συντάξεις
Στην πρόσφατη, θυελλώδη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, η αντιπαράθεση για τις περικοπές στις συντάξεις είχε την τιμητική της. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε ανοιχτά τον πρόεδρο της ΝΔ ότι πήγε μέχρι το Βερολίνο για βεβαιωθεί ότι η Γερμανία θα πιέσει για να εφαρμοστεί το μέτρο. Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για να καταργηθούν εδώ και τώρα οι ψηφισμένες περικοπές και προκάλεσε την κυβέρνηση να την ψηφίσει. Στην κόντρα ενεπλάκη και η Φώφη Γεννηματά, που εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, επειδή δεν στήριξε την πρόταση που ήδη είχε καταθέσει για το θέμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
«Όλοι τους έχουν συμφωνήσει να μειωθούν οι συντάξεις και τις μεταξύ τους κοκορομαχίες, εμείς δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν. Ξέρουμε, ότι κάθε φορά που αυτοί μαλώνουν εμείς την πληρώνουμε», μας είπε ο Νίκος Αβριλιώνης Γενικός Γραμματέας Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών & Περιχώρων.
Ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, εκτίμησε ότι η συζήτηση για τις περικοπές στις συντάξεις βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης οφείλεται ακριβώς στους αγώνες των συνταξιούχων. Για υποκριτικό καβγά, έκανε λόγο και ο Κώστας Πατσιώτης αντιπρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Θύμισε πως τον Αύγουστο του 2015 «όλοι μαζί ψήφισαν το μνημόνιο και δεσμεύτηκαν για το κόψιμο των συντάξεων».
Οι απώλειες στις συντάξεις και τα ταμεία από τις αρχές της κρίσης
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις απώλειες που έχουν υποστεί οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία κατά την περίοδο της κρίσης.
Σύμφωνα με την Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου, από τα δύο πρώτα μνημόνια, την περίοδο 2010 — 2016, οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία 80 δισ. ευρώ.
Κατά την περίοδο 2016 — 2021, οι νέες απώλειες για τις συντάξεις από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, υπολογίζονται σε 28 δις ευρώ και για τα ασφαλιστικά ταμεία σε 25 δις ευρώ.
«Οι συνταξιούχοι είναι η εύκολη λεία. Μας έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση. Φτάσαμε στο σημείο να έρχονται γιορτές και να μην έχουν οι συνταξιούχοι κάτι να δώσουν στα εγγόνια τους, δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα, τα προς το ζην», μας είπε ο κ. Αβριλιώνης.
Ο Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ μας εξήγησε πως οι κατηγορίες των μειώσεων στις συντάξεις είναι τρεις. Η μια αφορά το διάστημα 2010 — 2015, οπότε οι απώλειες στις κύριες συντάξεις ήταν περίπου στο 40% και στις επικουρικές κινήθηκαν από 50 — 60%. Από το 2015 μέχρι σήμερα, υπήρξαν διάφορες μειώσεις στο ΕΚΑΣ, στις επικουρικές συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας και τις αναπηρικές, ενώ η τρίτη μείωση είναι εκείνη που έρχεται από το 2019 μέσω της προσωπικής διαφοράς.
«Οι περικοπές στις αποδοχές μας, ξεκίνησαν πολύ πριν από την κρίση, ήδη από το 1992», δήλωσε ο Νίκος Αβριλιώνης Γενικός Γραμματέας Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών &Περιχώρων.
Δύο με τρεις συντάξεις θα χαθούν αν εφαρμοστούν οι νέες περικοπές
Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν πως με την νέα περικοπή των συντάξεων σε συνδυασμό με το επίσης ψηφισμένο μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, θα χάσουν δυο με τρεις συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, μια σύνταξη των 10.000 ευρώ το χρόνο, θα φτάσει περίπου τα 7.500 ευρώ.
«Είναι ψηφισμένα δυο μέτρα. Το ένα αφορά την περικοπή του 18% (προσωπική διαφορά). Για ένα συνταξιούχο με 10.000 ευρώ σύνταξη το χρόνο, σημαίνει ότι αμέσως, αμέσως του αφαιρούνται 1.800 ευρώ. Από 1/1/20, οπότε θα μειωθεί το αφορολόγητο από 8.600 ευρώ σε 5.600, για κάθε χίλια ευρώ μείωσης αφορολόγητου, θα χάνει ο συνταξιούχος 220 ευρώ. Δηλαδή 660 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει δυο με τρεις συντάξεις λιγότερες», εξήγησε στο Sputnik ο Κώστας Πατσιώτης αντιπρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
«Θα μας βρουν απέναντι»
Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα προκειμένου να σταματήσουν την πτωτική πορεία των αποδοχών τους.
Πορεία συνταξιούχων στην Αθήνα τον Μάιο του 2018
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/GEORGE VITSARAS
Πορεία συνταξιούχων στην Αθήνα τον Μάιο του 2018
«Οι περικοπές που έρχονται το επόμενο διάστημα θα είναι θανατηφόρες. Θα μας βρουν απέναντι, στον δρόμο του αγώνα, από το ιερό πεζοδρόμιο και όχι από τα μικρόφωνα και τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις» δήλωσε ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ.
* Το Sputnik επιχείρησε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ. Βορίδης: Έχει και υποχρεώσεις η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική στρατηγική των χωρών Βαλκανίων

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 13:33:08 /   Τελευταία Ενημέρωση: 18:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η Ελλάδα έχει μία συνεπή θέση, υποστηρίζει τη...