Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Εστριψαν αλλιώς το καλυμμαύχι

Εστριψαν αλλιώς το καλυμμαύχι

kliros.jpg

Στους εναντίον του διαμαρτυρόμενους, συμπεριλαμβάνονται αρκετοί από εκείνους που τις προηγούμενες μέρες τού έδιναν συγχαρητήρια για τη συμφωνία του με την Πολιτεία | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
«Το καλυμμαύχι δεν έχει γωνίες». Η παροιμία που λέγεται στα προ του Αθω χωριά συνοψίζει σε μόλις πέντε λέξεις τα όσα φαίνεται να διημείφθησαν την Παρασκευή πίσω από τις σφραγισμένες πύλες της Μονής Πετράκη.
Το καλυμμαύχι είναι το στρογγυλό καπέλο που φορούν οι ιερείς και οι χωρικοί της ΒΑ Χαλκιδικής με την παροιμία περιγράφουν κάτι ή κάποιον που μπορεί να αλλάζει γραμμή πλεύσης εύκολα και χωρίς δεσμεύσεις. Υστερα από 10 μάλλον ήρεμα χρόνια στο πηδάλιο της Εκκλησίας ο αρχιεπίσκοπος φαίνεται να βρέθηκε την Παρασκευή αντιμέτωπος με το εν λόγω... καλυμμαύχι.
Επειτα από δέκα μάλλον ανέφελα χρόνια που κρατάει το σκήπτρο της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμφισβητήθηκε όσο ποτέ από ιεράρχες | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Ή, τουλάχιστον, αυτό συνάγεται από τις συνομιλίες του εντός της Συνόδου της Ιεραρχίας, όπως τις καταγράφει το «Βήμα της Κυριακής». Ο αρχιεπίσκοπος -σε μια εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα- λέει προς τους 82 μητροπολίτες: «Πριν συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκάλεσα και συνομίλησα με μερικούς αρχιερείς για το θέμα –δεν αναφέρω τα ονόματά τους, όποιος θέλει όμως μπορεί από μόνος του να το δηλώσει– και τους ανακοίνωσα τα της συναντήσεώς μας.
»Ολοι με συνεχάρησαν, ένας δε εξ αυτών φεύγοντας με ασπάστηκε, λέγοντάς μου στο αυτί “συγχαρητήρια, αυτό μόνο εσύ μπορούσες να το καταφέρεις”. Δυστυχώς, είναι και αυτός ένας εκ των σήμερα διαμαρτυρομένων εναντίον μου». Μιλώντας για τις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, τόνισε πως «εγώ θα έλεγα ότι για να αρχίσεις να πείθεις έναν άνθρωπο που τον βλέπεις μέσα σε τόση φασαρία και τόσα προβλήματα που έχει να βρίσκει τον χρόνο να θέλει να κουβεντιάσουμε, όχι μόνο για την περιουσία και τα άλλα ζητήματα, ξεκινάς τη συζήτηση. (...)
»Οταν η θέση του προέρχεται από την κατήχηση του Αλιβιζάτου που λέει ότι το κράτος μάς έδωσε περιουσία από 1/1/1945, για να παραδεχθεί στη συνέχεια και να ομολογήσει μπροστά στον αρχιεπίσκοπο ότι “το κράτος έφαγε την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδας και πρέπει να την επιστρέψουμε τώρα” τι μου λέτε; Οτι δεν το κάνουμε υπηρεσιακά;».

«Πυροτέχνημα»

Λίγο αργότερα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος θα έφευγε οργισμένος από τη Μονή Πετράκη και η ομιλία του θα διέρρεε στους δημοσιογράφους: «Εκφράζω τη λύπη μου για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε την παρούσα “συμφωνία” η κυβέρνηση, ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Λυπάμαι για την έλλειψη σοβαρότητας απέναντι στην Εκκλησία και στο πρόσωπό σας, μακαριότατε, κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους σάς εξέθεσαν και δεν σας προφύλαξαν, αλλά μάλλον υπονόμευσαν τη “συμφωνία”. (...) Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε διαύλους επικοινωνίας με τον πολιτικό κόσμο, νομίζω ότι και πρόσωπα εκκλησιαστικά υπάρχουν και τον τρόπο γνωρίζετε».
Η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας να τορπιλίσει εν τοις πράγμασι τη συμφωνία αρχιεπισκόπου - πρωθυπουργού και η απάντηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού πως η Πολιτεία θα προχωρήσει στα θέματα αρμοδιότητάς της, όπως η μισθοδοσία των κληρικών, πυροδότησαν νέες εξελίξεις.
«Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε τη μονομερή αθέτηση της υποχρεώσεως της Πολιτείας να καταβάλει τη μισθοδοσία στον κλήρο έναντι της περιουσίας που προσέλαβε από την Πολιτεία», δήλωσε την αμέσως επόμενη μέρα στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.
«Αν προχωρήσει μονομερώς η κυβέρνηση, θα εισηγηθώ στην Ιεραρχία να κηρύξει την Εκκλησία εν διωγμώ από την ελληνική κυβέρνηση και να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο κ. Σεραφείμ, μετά τα βέλη προς τον αρχιεπίσκοπο, στόχευσε ευθέως και προς την κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο, του αυταρχισμού και της δολιότητας. Υπεύθυνοι για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος».

Τα fake news

Μέσα σε όλα αυτά ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι... είναι θύμα των fake news: «Είπα ότι το θέμα των εφημέριων είναι πολύ καυτό και αυτό πρέπει να συζητήσουμε, ενώ τα περιουσιακά είναι δεύτερα σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και τίποτε άλλο. Δεν ανέφερα τίποτα περί παραίτησης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Αυτό είναι μία ψευδής είδηση.
»Διότι, μπορεί με τον αρχιεπίσκοπο να έχω διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν τον μάχομαι, με την έννοια ότι είπα κάτι για παραίτησή του. Δεν ήμουν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας τη στιγμή που δημιουργήθηκε ένταση και έφυγαν δύο αρχιερείς. Δεν ήμουν εκεί, για να πω ότι μέσα σε αυτή την ένταση ανέφερα και κάτι που δεν ακούστηκε καλά. Είναι κακοήθεια αυτό και μάλλον είναι για να πλήξουν τον αρχιεπίσκοπο».
Την ίδια ώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας που πρωτοστάτησε στη μάχη κατά της συμφωνίας, «ευχαριστεί θερμότατα τη σεπτή Ιεραρχία» για την ομόφωνη απόφασή της. Ο ΙΣΚΕ, που όπως λέει «ακάματα μείναμε σε συνεχή επαφή με εκκλησιαστικούς παράγοντες και τα πολιτικά κόμματα», κλείνει την ανακοίνωσή του με μια εξόχως πολιτική επίθεση:
«Τις προηγούμενες ημέρες, από μερίδα του Τύπου και του πολιτικού φάσματος, δεχθήκαμε ανοίκειες και συκοφαντικές επιθέσεις, εστιαζόμενες στον υποτιθέμενο σκοταδισμό μας. Επιχειρήθηκε ασύγγνωστα ακόμα και η σύνδεσή μας με την πολιτική ακρότητα. Φυσικά, τίποτα από όσα μας καταλόγισαν δεν ισχύει. Ως ιερείς έχουμε μάθει να συγχωρούμε και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά εξαίρεση στις αρχές μας. Παραδίδουμε όμως όλους αυτούς στην κρίση και τη χλεύη της ελληνικής κοινής γνώμης».
 
Έντυπη έκδοση ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...