Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός: «Κίτρινες κάρτες» για τη χαλάρωση των μέτρων

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI



Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση για μερική χαλάρωση. Εντός της επιτροπής καταγράφηκαν διαφωνίες, ενώ «κίτρινες κάρτες» βγάζουν και σήμερα ειδικοί.

Μετά από ένα τριήμερο όπου η κυβέρνηση βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της ολικής κατάρρευσης του επιτελικού κράτους, κι ενώ αρχικά θεωρούνταν δεδομένο ότι τα μέτρα θα πάρουν παράταση, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και άρση του ωραρίου για τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Ο Θάνος Πλεύρης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτή ήταν η εισήγηση της επιτροπής, κάτι που είχε διαρρεύσει και νωρίτερα, ενώ την χαλάρωση προανήγγειλε από το πρωί της Πέμπτης η Μίνα Γκάγκα.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της παράτασης των μέτρων για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος να αποτυπωθεί η επίδραση της κακοκαιρίας στην πανδημία και να αποφευχθεί μια πιθανή νέα έξαρση κρουσμάτων.

Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι παρά την κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τη χώρα να μετρά καθημερινά εκατόμβη νεκρών.

Ενστάσεις και κίτρινες κάρτες

Ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας χαρακτήρισε λανθασμένη τη χαλάρωση από υγειονομική σκοπιά, χτυπώντας καμπανάκι.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «είναι παραπλανητικό και σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας πως να διακινούμε την αντίληψη πως  ιός τελειώνει. Η αποκλιμάκωση των μέτρων λαμβάνει υπόψη την οικονομία.Λάθος είναι με την έννοια την υγειονομική». Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων θα λειτουργήσουν υπέρ της αποκλιμάκωσης.

Λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, η οποία υπογράμμισε μέσω του ΑΝΤ1 ότι «καθημερινά έχουμε αύξηση ανά ημέρα του μέσου αριθμού θανάτων κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο προ πανδημίας. Την προηγούμενη χρονιά η συγκεκριμένη αύξηση λόγω πανδημίας ήταν 15%. Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό.Δεν μπορούμε να έχουμε μέτρα που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν τη μετάδοση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλα μέτρα, άλλοι τρόποι να καταπολεμήσουμε τη γενική ψυχολογική δυσκολία».

Πρόσθεσε πως η ίδια θα περίμενε τουλάχιστον μιάμιση ακόμη εβδομάδα για την χαλάρωση των μέτρων, ενώ τόνισε με νόημα «ο δείκτης θετικότητας παραμένει πάνω από 8%. Το Πάσχα συζητούσαμε εάν θα ανοίξουμε ή όχι με τον δείκτη θετικότητας στο 4%».

Τις ενστάσεις του διατύπωσε από την ίδια συχνότητα και ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ζητώντας να μην ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης. 

Ειδικότερα ανέφερε «άλλο είναι να κάθεσαι και να ακούς διακριτική μουσική. Είμαι υπέρ του να αυξηθεί το ωράριο διότι αραιώνει ο κόσμος και δεν υπερσυγκεντρώνεται. Θα πρέπει να εστιάσουμε τα μέτρα με επιδημιολογικά σωστό τρόπο. Είναι τελείως διαφορετικό όμως να ανοίξει ένα μπουζουκτσίδικο και να ανεβαίνουν στα τραπέζια και να χορεύουν». 

Μια αποτύπωση της υπάρχουσας εικόνας επιχείρησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας ότι οι σκληροί δείκτες, θάνατοι και διασωληνώσεις, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Οι δηλώσεις Πλεύρη

Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την επιστροφή της μουσικής στους χώρους εστίασης και διασκέδασης και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους, αλλά αποκλειστικά για καθήμενους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την παράταση ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού έως τις 7 Φεβρουαρίου για όσους δεν μπόρεσαν αυτές τις ημέρες, λόγω της κακοκαιρίας, να κάνουν την ενισχυτική δόση. Επανέλαβε μάλιστα ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες θα πρέπει έως την 7η Φεβρουαρίου να κάνουν την τρίτη δόση αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Έκανε, ακόμη, γνωστό ότι παραμένουν ως έχουν τα μέτρα για τα γήπεδα, λέγοντας όμως ότι την επόμενη εβδομάδα το ζήτημα θα επανεξεταστεί για την αύξηση της χωρητικότητας.

Ο Θ. Πλεύρης προκειμένου να δικαιολογήσει την αποκλιμάκωση των μέτρων είπε ότι είχαν σχετική εισήγηση της επιτροπής και ότι ελήφθη υπόψη η πορεία της πανδημίας με τη μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, η ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία αλλά και ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας τώρα που επικρατεί η «'Όμικρον» σε σχέση με τη «Δέλτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου