Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Κόστα, κατέπληξε με πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές

 31 Ιανουαρίου 2022

3 λεπτά ανάγνωση
1/5

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Antonio Costa μιλά στα μέσα ενημέρωσης πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, 30 Ιανουαρίου 2022. REUTERS/Pedro Nunes

ΛΙΣΑΒΩΝΑ, 30 Ιανουαρίου (Reuters) - Αψηφώντας όλες τις πιθανότητες, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές της Πορτογαλίας κέρδισαν μια απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πρόωρες γενικές εκλογές της Κυριακής, εξασφαλίζοντας μια ισχυρή νέα θητεία στον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, υπέρμαχος των ισορροπημένων δημοσίων λογαριασμών.

Το αποτέλεσμα, που ενισχύθηκε από υψηλότερη από την αναμενόμενη προσέλευση παρά την πανδημία του κορωνοϊού, αποτελεί έκπληξη αφού οι Σοσιαλιστές έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του πλεονεκτήματός τους στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και σημαίνει ότι η Πορτογαλία θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση που θα επιβλέπει την εφαρμογή των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη της πανδημίας .

Η ψηφοφορία προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο αφού οι σκληροπυρηνικοί σύμμαχοι του Κόστα, πρώην Κομμουνιστής και Αριστερό Μπλοκ, ενώθηκαν με τη δεξιά για να καταρρίψουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του μειοψηφίας.

Τα δύο ακροαριστερά κόμματα πλήρωσαν το τίμημα, χάνοντας περισσότερες από τις μισές έδρες τους, σύμφωνα με τα exit polls.

Μετά τις δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας, ο Κόστα είχε ο ίδιος παραδεχτεί ότι ο Πορτογάλος δεν ήθελε να του δώσει την πλήρη πλειοψηφία και είπε ότι ήταν έτοιμος να συνάψει συμμαχίες με κόμματα ομοϊδεατών, κάτι που δεν είναι πλέον απαραίτητο.

"Η απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία. Δεν σημαίνει να κυβερνάς μόνος. Είναι αυξημένη ευθύνη και σημαίνει να κυβερνάς με και για όλους τους Πορτογάλους", είπε ο Κόστα στη νικητήρια ομιλία του.

Πριν βγουν τα τελικά αποτελέσματα, ο Κόστα είπε ότι το κόμμα είχε κερδίσει 117 ή 118 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών, από 108 στις εκλογές του 2019, και οι υποστηρικτές του ξέσπασαν σε δυνατούς πανηγυρισμούς, τραγουδώντας τον παλιό επαναστατικό ύμνο "Grandola" και κουνώντας σημαίες.

Ο Κόστα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2015 μετά την κρίση χρέους του 2011-14, προήδρευσε σε μια περίοδο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης που βοήθησε στη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ακόμη και στη δημιουργία μικρού πλεονάσματος το 2019, πριν χτυπήσει η πανδημία.

Ωστόσο, η Πορτογαλία παραμένει η φτωχότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης και βασίζεται στα ταμεία της ΕΕ για την ανάκαμψη της πανδημίας.

Ο οικονομολόγος Filipe Garcia, επικεφαλής συμβούλων Informacao de Mercados Financeiros στο Πόρτο, είπε ότι οι επενδυτές πιθανότατα θα εκτιμούσαν τη νέα ισχυρή εντολή του Costa, δεδομένης της μείωσης ρεκόρ του δημοσιονομικού ελλείμματος από την κυβέρνηση.

"Επιπλέον, οι Σοσιαλιστές δεν θα χρειαστεί να συμβιβαστούν (με άλλα κόμματα), κάτι που εγγυάται σταθερότητα και σαφή γραμμή δράσης. Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η προώθηση της πιθανής ανάπτυξης", είπε.

Οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό κάτω του 30% των ψήφων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, έναντι του 42% των Σοσιαλιστών.

Η ακροδεξιά Chega αναδείχθηκε ως η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη κάνοντας ένα μεγάλο άλμα από μόλις μία έδρα στο προηγούμενο κοινοβούλιο σε τουλάχιστον 11.

Μια σταθερή κυβέρνηση θα προοιωνόταν καλά για την πρόσβαση της Πορτογαλίας σε ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την ανάκαμψη της πανδημίας ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (18,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και την επιτυχία της στη διοχέτευση κεφαλαίων σε έργα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Με περισσότερο από το ένα δέκατο των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων της Πορτογαλίας να εκτιμάται ότι βρίσκονται σε απομόνωση λόγω του COVID-19, η κυβέρνηση είχε επιτρέψει στους μολυσμένους να φύγουν από την απομόνωση και να ψηφίσουν αυτοπροσώπως και οι εκλογικοί αξιωματούχοι φόρεσαν στολές προστασίας το απόγευμα για να τους παραλάβουν.

Η συμμετοχή ήταν σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει το χαμηλό ρεκόρ συμμετοχής του 2019, 49%.

Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι λοιμώξεις έχουν εκτοξευθεί, αν και ο εμβολιασμός έχει κρατήσει τους θανάτους και τις νοσηλείες χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

Γράφει ο Andrei Khalip, πρόσθετη αναφορά από τον Miguel Pereira. επιμέλεια από τους Peter Graff, Chizu Nomiyama και Michael Perry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ.Νετανιάχου: «Η κατάληψη του περάσματος της Ράφα ήταν σημαντική για την εξάλειψη της Χαμάς – Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη» «Αντικαταστήσαμε τις σημαίες της Χαμάς με ισραηλινές σημαίες» 07.05.2024 | 19:00

  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η κατάληψη της πλευράς της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα ήταν ένα «σημαντικό β...