Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Οι Ουκρανοί έφεδροι ετοιμάζονται σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία

 29 Ιανουαρίου 2022

4 λεπτά ανάγνωση
1/5

Έφεδροι των Ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία, 29 Ιανουαρίου 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko

KYIV, 29 Ιανουαρίου (Reuters) - Από Δευτέρα έως Παρασκευή, ο Mykhaylo είναι δικηγόρος, ο Alexander είναι προγραμματιστής πληροφορικής και ο Konstantin ελεύθερος επαγγελματίας στη διαφήμιση στο διαδίκτυο.

Το Σάββατο, οι τρεις τους συγκεντρώθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο στα περίχωρα του Κιέβου για να εκπαιδευτούν ως έφεδροι του ουκρανικού στρατού, έτοιμοι να κληθούν σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με τη γειτονική Ρωσία.

Νευρωμένο από την απειλή περίπου 120.000 ρωσικών στρατιωτών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, το Κίεβο ξεκίνησε φέτος μια νέα δύναμη εδαφικής άμυνας, την οποία θέλει να συγκροτήσει σε σώμα έως 130.000 ατόμων.

Αν και μπορεί να έχουν ελάχιστες πιθανότητες απέναντι στον πολύ μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο επαγγελματικό ρωσικό στρατό, έφεδροι σαν αυτούς θα μπορούσαν να επιφορτιστούν με την προστασία πολιτικών τοποθεσιών στο Κίεβο εν μέσω οποιασδήποτε σύγκρουσης.

Η εκπαίδευση του Σαββάτου συγκέντρωσε περίπου 70 ντόπιους, ορισμένους με πλήρη εξοπλισμό πεζικού με κυνηγετικά τουφέκια και με εμπειρία μάχης από το παρελθόν όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια υποστήριξε αντάρτες που πολεμούσαν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία.

Σε άλλους με αθλητικά παπούτσια και καθημερινά αθλητικά ρούχα παραδόθηκαν εικονικά ξύλινα τουφέκια.

«Ανησυχώ», είπε ο Konstantin Sevchuk, ο 43χρονος ελεύθερος επαγγελματίας που είπε ότι μέχρι στιγμής είχε αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με τον στρατό αφού υπηρέτησε ένα χρόνο στην ανατολική περιοχή Donbass το 2014/15 κατά τη διάρκεια της γενικής κινητοποίησης της Ουκρανίας.

"Δεν ταιριάζει πραγματικά στη ζωή μου, δεν το ήθελα πολύ. Αλλά τώρα η κατάσταση είναι τέτοια που χρειάζεται".

Ενώ ο προγραμματιστής πληροφορικής Alexander συμμετείχε στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας «Maidan» του 2013/14 στο Κίεβο, είπε ότι δεν ένιωθε έτοιμος να πολεμήσει όταν η Μόσχα αντέδρασε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας προσαρτώντας την Κριμαία.

«Τώρα είμαι στα 30 μου και ήρθε η ώρα να συμμετάσχω», είπε, με το πρόσωπό του καλυμμένο με ένα μπλε μαντήλι. "Είναι καλύτερα να συμμετάσχω τώρα παρά όταν είναι πολύ αργά. Θέλω να είμαι προετοιμασμένος."

Αναπνέοντας βαριά αφού σηκώθηκε και έπεσε στο χιονισμένο έδαφος πολλές φορές με τον βαρύ εξοπλισμό του, ο Mykhaylo, 39, ήταν ενθουσιασμένος που πήγαινε να πολεμήσει.

"Η κλίση μου προς τα πολεμικά σκάφη υπήρχε πολύ πριν από τον πόλεμο. Τώρα είναι απολύτως λογικό να το κάνω", είπε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων βιτρίνας.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση είναι πιθανή και επικείμενη, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι ο υπερβολικός «πανικός» βλάπτει την οικονομία 41 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Δύση δεν έχει αντιμετωπίσει τις κύριες απαιτήσεις ασφάλειας της Μόσχας στην κρίση για την Ουκρανία, αλλά ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να συνομιλεί.

Η Δύση εν τω μεταξύ έχει απειλήσει τη Ρωσία με βαριές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που εισβάλει ξανά στην Ουκρανία.

Ενώ η Μόσχα επιμένει ότι δεν θέλει πόλεμο, έχει επίσης απορρίψει τις εκκλήσεις για απόσυρση των στρατευμάτων της, λέγοντας ότι μπορεί να τα αναπτύξει όπως κρίνει σκόπιμο στο έδαφός της. Ανέφερε τη δυτική απάντηση ως απόδειξη ότι είναι ο στόχος και όχι ο υποκινητής της επιθετικότητας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το ετερόκλητο πλήρωμα των εφέδρων - που έφτασαν με τα πάντα, από ένα μικρό Suzuki μέχρι οχήματα 4x4 και ακόμη και ένα ηλεκτρικό Tesla - ήταν μερικές φορές επικριτικά με τον Zelenskiy και είχαν διαφορετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ.

Αλλά μοιράζονταν την αίσθηση ότι η Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, ήθελε να αποφασίσει τη μοίρα της ανεξάρτητα από τον παλιό της άρχοντα Μόσχα.

«Θέλω μια ειρηνικά αναπτυσσόμενη Ουκρανία», είπε ο Κονσταντίν. «Θέλω να είναι μια ακμάζουσα ειρηνική χώρα, όπως η Πολωνία, όπως η Τσεχία, όπως η Γερμανία, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Mykhaylo είπε ότι ήθελε τα παιδιά του "να γεννηθούν και να ζήσουν τη ζωή τους σε μια νομοταγή και δημοκρατική χώρα. Ότι ξέρουν τι είναι ελευθερία και είναι έτοιμα να πολεμήσουν γι' αυτήν".

Ο Αλέξανδρος σημείωσε πώς χρόνια εντάσεων με τη Ρωσία -για την Κριμαία, την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για στενότερη ενσωμάτωση με τη Δύση, αλλά και για τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη δύσκολη ιστορία που μοιράζονται τα δύο έθνη- άλλαξαν τη χώρα του.

"Έχουμε μεγαλώσει ως έθνος. Καταλαβαίνουμε τι θέλουμε και πώς να φτάσουμε εκεί. Κάναμε μόνο μικρά βήματα, αλλά ξέρουμε ότι είμαστε Ουκρανοί. Δεν είμαστε πια η Σοβιετική Ένωση."

Γράφει η Gabriela Baczynska. Επιμέλεια: Hugh Lawson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...