Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Εκλογές στην Πορτογαλία: Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν απροσδόκητη πλειοψηφία

 


Δημοσίευσε
Αντόνιο ΚόσταΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα κέρδισε μια απροσδόκητη συνολική πλειοψηφία

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας κέρδισε μια απροσδόκητη απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες γενικές εκλογές της Κυριακής για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν όταν ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα απέτυχε να εγκρίνει προϋπολογισμό αφού έχασε την υποστήριξη δύο μικρότερων κομμάτων.

Ο κ. Κόστα είπε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται σταθερότητα για να διασφαλίσει την οικονομική ανάκαμψη.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega αύξησε επίσης την υποστήριξή του και θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη αφού οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πλεονεκτήματός του ενόψει της ψηφοφορίας.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα κυβερνούσε για όλους.

"Η απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία. Δεν σημαίνει διακυβέρνηση μόνος. Είναι αυξημένη ευθύνη".

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε 117 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών, από 108 στην απερχόμενη συνέλευση. Οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισαν 71 έδρες.

Η νίκη των Σοσιαλιστών σημαίνει ότι η Πορτογαλία είναι πιθανό να έχει μια σταθερή κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την πανδημία και να διαχειριστεί ένα πακέτο κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 16,6 δισ. ευρώ (18,7 δισ. $).

Το ακροδεξιό Chega θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά, κερδίζοντας 12 έδρες.

Ο ηγέτης του, πρώην αθλητικός σχολιαστής της τηλεόρασης Αντρέ Βεντούρα, έγινε πρωτοσέλιδο κατηγορώντας τη διαφθορά και την κοινότητα των Ρομά και ζητώντας χημικό ευνουχισμό για τους σεξουαλικούς παραβάτες.

Ο κ. Βεντούρα χαιρέτισε το αποτέλεσμα της Κυριακής ως το τέλος της «ήπιας» αντιπολίτευσης στους Σοσιαλιστές.

Ο κ. Κόστα είπε ότι εάν, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας του ζητήσει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι στο μέλλον ανοιχτός σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός από τον Τσέγκα.

Περισσότερο από το ένα δέκατο των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων της Πορτογαλίας εκτιμήθηκε ότι ήταν απομονωμένοι λόγω του Covid-19 κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά η κυβέρνηση τους επέτρεψε να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Οι εκλογικοί υπάλληλοι φορούσαν προστατευτικές στολές για να τις παραλάβουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...