Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Δραματικές προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία λόγω του χιονιού: «Μπορεί να πλημμυρίσει τα πάντα»

 


Σαρώνει η κακοκαιρία «Ελπίδα» - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.01.2022
Βρείτε μας
Τους λόγους που λόγω των επικείμενων βροχοπτώσεων εξέδωσε η ΕΜΥ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, ενώ τα χιόνια δεν έχουν ακόμα λιώσει, σχολιάζει ο υδρολόγος Άκης Ζαρκαδούλας. «Να μείνουν οι πολίτες σπίτια τους. Οι αρμόδιοι να καθαρίσουν άμεσα το χιόνι πάνω από υδρορροές, φρεάτια, και υπονόμους» τονίζει.
Πρωτοφανή χιονιά έζησε η Αττική, με την κακοκαιρία «Ελπίδα». Για την ακρίβεια, χιονοκαταιγίδα. Που την παρέλυσε. Και προτού λιώσουν τα χιόνια, προβλέψεις για ισχυρές βροχοπτώσεις σπέρνουν τον πανικό στους ειδικούς, σύμφωνα με τους οποίους «αναμένονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».
Η ΕΜΥ εξέδωσε εγκαίρως έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προβλέποντας «νέα κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια». Η νέα επιδείνωση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το βράδυ, από τα δυτικά και βόρεια. Θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, αλλά και τις έντονες βροχές και καταιγίδες προς τα νότια τμήματα.
Χιόνια στην Αττική - Κακοκαιρία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.01.2022
Ελλάδα
Νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χιόνια – Προειδοποίηση για Αττική
«Το ότι υπάρχει ακόμη χιόνι θα αποτελέσει μεγάλο ζήτημα για τις πλημμύρες» εξηγεί στο Sputnik ο πολιτικός μηχανικός και υδρολόγος, Άκης Ζαρκαδούλας.«Το χιόνι από μόνο του δεν συνιστά αίτιο ανησυχίας. Αν όμως ακολουθήσει μεγάλη βροχόπτωση της χιονόπτωσης, η βροχή θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις λόγω του χιονιού που δεν έχει λιώσει» προσθέτει.
«Μια βροχή αν έπεφτε χωρίς χιόνι προκαλεί Χ πρόβλημα» συνεχίζει ο ειδικός. «Μια βροχή με χιόνι προκαλεί Χ συν Ψ πρόβλημα. Αν το νερό της βροχής πέσει σε χιόνι μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα με τα όμβρια. Μπορεί να πλημμυρίσει τα πάντα».
Για λόγους πρόληψης η πολιτεία και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον υδρολόγο, «θα πρέπει άμεσα να καθαρίσουν το χιόνι πάνω από υδρορροές, φρεάτια, και υπονόμους, και γενικότερα όλες τις πιθανές εισόδους του αποχετευτικού συστήματος».
Αν η βροχή αποδειχθεί μεγάλη, όπως έχει εξαγγείλει η ΕΜΥ, «θα πρέπει να υπάρξει και προειδοποίηση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην κινδυνέψουν» συνεχίζει ο ειδικός.
Είναι ζήτημα «πολιτικής βούλησης, της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας, των επιμέρους Δήμων. Πρέπει να αναγνωριστεί ως πρόβλημα η φυσική καταστροφή με την πλημμύρα στην Αθήνα, λόγω του κακού σχεδιασμού του αποχετευτικού συστήματος και όχι αποκλειστικά λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Αν συνέβαινε αυτό και η πολιτεία προωθούσε την αναδόμηση του αποχετευτικού δικτύου, «θα βγαίναμε διπλά ωφελημένοι» υποστηρίζει ο υδρολόγος. «Θα μπορούσαμε να προβιβάζαμε λύσεις φιλικές στο περιβάλλον. Έτσι θα αυξάναμε το πράσινο και θα αξιοποιούσαμε το νερό των ομβρίων και δεν θα αναγκαζόμαστε να φέρνουμε νερό από τον Αχελώο και τον Μόρνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου