Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Δοκιμές πυραύλων Βόρειας Κορέας: Η μεγαλύτερη εκτόξευση από το 2017

 


Δημοσίευσε
Κιμ Γιονγκ ΟυνΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, επισκέφτηκε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών την περασμένη εβδομάδα.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εκτόξευση πυραύλων της από το 2017.

Το όπλο ήταν προφανώς ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που έφτασε σε ύψος 2.000 χιλιομέτρων πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση, την έβδομη δοκιμή αυτόν τον μήνα.

Ο ΟΗΕ απαγορεύει στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων και έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις.

Αλλά το κράτος της Ανατολικής Ασίας αψηφά τακτικά την απαγόρευση και ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την άμυνα της χώρας του.

Οι ειδικοί προτείνουν πολλούς λόγους πίσω από το πλήθος των εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής σηματοδότησης ισχύος προς τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, την επιθυμία του Κιμ Γιονγκ Ουν να πιέσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά και επίσης την πρακτική ανάγκη να δοκιμαστούν νέα μηχανική και στρατιωτικά συστήματα διοίκησης.

Το χρονοδιάγραμμα θεωρείται επίσης σημαντικό, καθώς έρχεται λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα και ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα τον Μάρτιο.

Και οι δοκιμές έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η παραπαίουσα οικονομία της Βόρειας Κορέας αγωνίζεται κάτω από κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δυσκολίες που σχετίζονται με την πανδημία και δεκαετίες κακοδιαχείρισης.

«Αποσταθεροποιητικές πράξεις»

Η Νότια Κορέα ανέφερε ότι η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 07:52 τοπική ώρα της Κυριακής (22:52 GMT) στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας.

Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 2.000 χλμ (1240 μίλια) και πέταξε για 30 λεπτά σε απόσταση 800 χιλιομέτρων (500 μίλια).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Εκτοξεύεται ένας βορειοκορεατικός πύραυλοςΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,EPA
Λεζάντα εικόνας,
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε επτά δοκιμές πυραύλων τον Ιανουάριο

Ο Ιανουάριος ήταν ήδη ένας από τους πιο πολυάσχολους μήνες που έχει καταγραφεί για το πρόγραμμα πυραύλων της Βόρειας Κορέας, με αρκετούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν στη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, είπε ότι η τελευταία αναταραχή δοκιμών θυμίζει τις αυξημένες εντάσεις το 2017, όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πολλές πυρηνικές δοκιμές και εκτόξευσε τους μεγαλύτερους πυραύλους της, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που πέταξαν πάνω από την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο πύραυλος φαίνεται να είναι παρόμοιος με τον πύραυλο Hwasong-12 που δοκίμασε ο Βορράς το 2017.

Το 2018, ο κ. Κιμ ανακοίνωσε μορατόριουμ για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων ή των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς (ICBM).

Όμως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είπε το 2019 ότι δεν δεσμευόταν πλέον από το μορατόριουμ.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα νωρίτερα τον Ιανουάριο, ως απάντηση σε προηγούμενες εκτοξεύσεις πυραύλων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει.

Λεζάντα πολυμέσων,
Γιατί η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους;

Ο Δρ Daniel Pinkston, λέκτορας διεθνών σχέσεων, είπε στο BBC ότι υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει πυραύλους: για μηχανικούς σκοπούς για τη δοκιμή νέων συστημάτων. για στρατιωτικές ασκήσεις? για πολιτική σηματοδότηση σε διαφορετικά ακροατήρια· και ως διαφήμιση για ξένους αγοραστές.

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να σηματοδοτεί μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και περιφερειακοί εχθροί και επίσης η κορεατική χερσόνησος, είπε.

«Υπάρχουν προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, επομένως αυτό είναι σύμφωνο με την προηγούμενη συμπεριφορά τους να προσπαθήσουν να εκφοβίσουν τη Νότια Κορέα και τον επερχόμενο πρόεδρο», είπε ο Δρ Πίνκστον, από το Πανεπιστήμιο Τρόι και που ζει στη Νότια Κορέα.

«Και μετά υπάρχει το εγχώριο κοινό στη Βόρεια Κορέα, το οποίο νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι υποτιμούν, για αυτό το κοινό στη Βόρεια Κορέα, αυτός είναι ένας τρόπος να σηματοδοτήσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της ηγεσίας».

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξαν ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει τεχνολογία που μπορεί να νικήσει τα δαπανηρά και πολύπλοκα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που η Αμερική και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει σε αυτήν την περιοχή.

Ο πρώην διοικητής του ναυτικού της Νότιας Κορέας, καθηγητής Κιμ Ντονγκ Γιουπ, δήλωσε: «Θέλουν να έχουν ένα σύστημα αποτροπής που μοιάζει με την ουρά του σκορπιού».

«Ο κύριος σκοπός της Βόρειας Κορέας δεν είναι να επιτεθεί αλλά να αμυνθεί», λέει ο καθηγητής Κιμ, προσθέτοντας ότι η χώρα προσπαθεί «να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη αποτρεπτική ικανότητα».

Εν τω μεταξύ, ο Uk Yang, ερευνητής στο Κέντρο Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας είπε στο Reuters ότι «ο Κιμ φαίνεται να εντείνει τις δοκιμές σε μια προσπάθεια να πιέσει τόσο την Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο για κυρώσεις λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η Κίνα - ο κύριος οικονομικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας - είναι πιθανό να εκνευριστεί από τις εκτοξεύσεις που έρχονται όχι μόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και λίγο πριν από τους εορτασμούς της Σελήνης κοντά στο έτος, σύμφωνα με την αναλύτρια του BBC για την Ασία, Σίλια Χάτον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...