Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Πρόταση μομφής: Τριήμερο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση [LIVE]

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI



Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας έχει στόχο να αποκαλύψει την πλήρη ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με την πλάτη στο τοίχο η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Βάλλεται  πανταχόθεν, ακόμα και εντός του δικού της στρατοπέδου, για τη διαχείριση ενός φυσικού φαινομένου για το οποίο είχε προειδοποιηθεί μέρες νωρίτερα. Παράλληλα, η χώρα παρουσιάζει καθημερινά ένα πολύ υψηλό αριθμό θανάτων από την πανδημία, ενώ το ΕΣΥ είναι εξουθενωμένο και αποδυναμωμένο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται η πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. και η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί για ένα τριήμερο.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σημείωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, ωστόσο τόνισε πως δεν επιθυμεί εν μέσω πανδημίας να οδηγηθούμε σε εκλογές.

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ίδιο φαίνεται πως θα πράξει και το ΜέΡΑ25.

Με το «καλημέρα» της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Τζανακόπουλος, στόχευσε τον πρωθυπουργό ζητώντας «συγγνώμη από τον κύριο Μητσοτάκη που του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο». Αναφέρθηκε στην ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση και σχολίασε επικριτικά όσα συνέβησαν στην Αττική Οδό από το πέρασμα της «Ελπίδας». 

Η διαδικασία

Η συζήτηση της πρότασης μομφής άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής και στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 22:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Η συζήτηση ξεκινά με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ.

Η κατάθεση πρότασης μομφής σημαίνει ότι σταματά αυτομάτως κάθε νομοθετικό έργο, ενώ, για να περάσει απαιτούνται 151 ψήφοι. Έτσι, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη" αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, και θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ.Νετανιάχου: «Η κατάληψη του περάσματος της Ράφα ήταν σημαντική για την εξάλειψη της Χαμάς – Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη» «Αντικαταστήσαμε τις σημαίες της Χαμάς με ισραηλινές σημαίες» 07.05.2024 | 19:00

  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η κατάληψη της πλευράς της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα ήταν ένα «σημαντικό β...