Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιζεί της πρότασης μομφής που κατατέθηκε για τη χιονοθύελλα

 30 Ιανουαρίου 2022

2 λεπτά ανάγνωση
1/5

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνόδου πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα, Ελλάδα, 30 Ιανουαρίου 2022. REUTERS/Κώστας Μπαλτάς

ΑΘΗΝΑ, 30 Ιανουαρίου (Reuters) - Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την Κυριακή ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση για τον χειρισμό της χιονοστιβάδας από την κυβέρνησή του την περασμένη εβδομάδα που καθήλωσε χιλιάδες ανθρώπους σε αυτοκινητόδρομο και προκάλεσε την οργή του κοινού.

Το ψυχρό μέτωπο που έπληξε την Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου κάλυπτε τη χώρα στο χιόνι, από την Αθήνα μέχρι τα νησιά της. Περίπου 3.000 αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν στον κεντρικό περιφερειακό δρόμο της πρωτεύουσας για ώρες, με τις αρχές να πρέπει να καλέσουν τον στρατό για να τα εκκενώσουν.

Οι αρχές αντιμετώπισαν εκτεταμένη κριτική για τον χειρισμό τους στις ακραίες καιρικές συνθήκες παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων.

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρόταση μομφής «μια απελπισμένη κίνηση» που είναι «προφανώς καταδικασμένη να αποτύχει».

Είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε άνευ προηγουμένου κρίσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του COVID-19, και, αναφερόμενος στη χιονοθύελλα, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενεργοποίησε μια φυσική καταστροφή» για να συσσωρεύσει πιέσεις στην κυβέρνηση.

Η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία απολαμβάνει μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, κέρδισε με ψήφους 156 κατά και 142 κατά.

Ο Σύριζα υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε στο καθήκον της να προστατεύσει τη χώρα. Την κατηγόρησε επίσης για κακή διαχείριση της πανδημίας και αύξηση των τιμών και κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

«Μόνο με εκλογές και μια προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στον πυρήνα της θα τελειώσει αυτή η πτώση», είπε στη Βουλή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εκτός από τη διακοπή των συγκοινωνιών στην Αθήνα, η καταιγίδα, που ονομάστηκε Ελπίδα, διέκοψε τις πτήσεις και άφησε χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για μέρες. Η κυβέρνηση κήρυξε διήμερες αργίες την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες, τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις και τα σχολεία.

Ο Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη για την έλλειψη ετοιμότητας του κράτους, αλλά είπε ότι την ευθύνη φέρει ο ιδιωτικός φορέας εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τις χιονοθύελλες έδειξαν ότι η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία προηγείται με περισσότερες από 10 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υποδηλώνουν επίσης ότι η εικόνα της κυβέρνησης είχε πληγεί από την πανδημία και τον πληθωρισμό.

Οι επόμενες γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες το 2023.

Ρεπορτάζ Karolina Tagaris Επιμέλεια Peter Graff και Toby Chopra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Το διδοσικό εμβόλιο της AstraZeneca | (AP Photo/Hassene Dridi)  ΕΥΡΩΠΗ   08.05.24 09:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link P...