ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με έναν στους τέσσερις να δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει άλλο κόμμα στις εκλογές του Ιούνη, στα κομματικά επιτελεία έχουν βγει τα... κομπιουτεράκια.
Πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ) παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία. Με δεδομένο το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αυτό που αναδεικνύει είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει σε μερίδα του εκλογικού σώματος ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση διερευνήθηκε η σταθερότητα της ψήφου των πολιτών στη δεύτερη κάλπη.
Παρόλο που είναι σύντομη η διάρκεια που μας χωρίζει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το 23,2% των συµµετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά.
Το υψηλό αυτό ποσοστό λαμβάνεται υπόψιν στα κομματικά επιτελεία που έχουν ξεκινήσει να κάνουν τα μαθηματικά των δεύτερον εκλογών.
Η κάλπη μπορεί να κρύβει εκπλήξεις
Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί βεβαιότητα νίκης αλλά και ο φόβος για συνθήκες πολιτικής χαλάρωσης που θα μπορούσαν να επισκιάσουν το ζητούμενο της καθαρής αυτοδυναμίας.
Κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε στα λόγια «δεν είμαστε αλαζόνες» και «δεν είμαστε υπερφίαλοι», αλλά το περιεχόμενο των δηλώσεών του στην ίδια περιοδεία κάθε άλλο παρά αυτό απέπνεε.
Πρώτα απ’ όλα, επανέλαβε ρητά ότι ως νέο του στόχο για την κάλπη της 25ης Ιουνίου θέτει το κόμμα του να πάρει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά από τα ήδη υψηλά που κατέγραψε στις 21 Μαΐου.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο Πέραμα Ρεθύμνης, από τη μία ομολόγησε εκ νέου τον φόβο του για την είσοδο περισσότερων κομμάτων στη νέα Βουλή, κάτι που θα αύξανε τον πήχη της αυτοδυναμίας και θα μείωνε τον αριθμό των εδρών (και) για το πρώτο κόμμα, αλλά από την άλλη ουσιαστικά παρουσίασε την εκλογική πορεία της Ν.Δ. ως περίπατο.
Τι είπε; Οτι «μπορεί η αριθμητική του εκλογικού νόμου αυτή τη φορά να αυξήσει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Τι εννοώ; Οτι όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Εγώ, όμως, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όχι απλά θα πιάσουμε το ποσοστό μας, αλλά θα το ξεπεράσουμε. Αυτός είναι ο στόχος τον οποίον θέτω για την κάλπη της 25ης Ιουνίου και να βάλουμε και εδώ ένα στοίχημα μεταξύ μας, κύριε δήμαρχε, Γιάννη: να γράφει “4” μπροστά το ποσοστό μας στο Ρέθυμνο. Μπορούμε. Το πετύχαμε στα Χανιά. Μπορούμε να το πετύχουμε κι εδώ».
Συσπείρωση - Αποσυσπειρώση
Το δημοσκοπικό εύρημα της GPO δείχνει μεγαλύτερη συσπείρωση στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που απαντούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλο κόμμα σε ποσοστό 78,3%. Ακολουθούν κοντά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ποσοστό 76,4%.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται η µεγαλύτερη διάθεση µεταβλητότητας με το ποσοστό αυτό να είναι στο 25%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου