ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μεταξύ, με πλεόνασμα στα έσοδα κλείνει ο προϋπολογισμός για τον μήνα Μάιο και συνολικά στο πεντάμηνο. Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο, ωστόσο τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και παραπέμπουν σε αυξημένες φορολογικές εισπράξεις πάνω από τον στόχο των 4,7 δισ. ευρώ.
Τη διαφορά στα ταμεία κάνουν οι έμμεσοι φόροι που λόγω των κυμάτων της ακρίβειας έχουν ανέβει σε ταχύτητα με βασικούς αιμοδότες τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παίρνοντας θέση στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ (σε βασικά είδη από το καλάθι της νοικοκυράς) κάνουν λόγο για μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση, τουλάχιστον κατά 1,5-2 δισ. ευρώ, από τη μετάταξη των τροφίμων σε χαμηλότερο συντελεστή αλλά και για αμφίβολο αποτέλεσμα στη μάχη για την αποκλιμάκωση των τιμών.
Μάλιστα, όπως τονίζουν, «καμία μείωση δεν θα φανεί στο ράφι αλλά θα χαθεί στα ενδιάμεσα στάδια», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ στον καφέ από 24% στο 13%, όπου δεν υπήρξε καμία απολύτως μείωση στην τελική τιμή. Το αντίθετο συνέβη μάλιστα.
Από την άλλη, κάτι πρέπει να γίνει με την ακρίβεια που εξακολουθεί να σαρώνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών ενώ ξεκινάει και ο «Γολγοθάς» με τις πληρωμές των φόρων, καθώς στο δεύτερο μισό του έτους καταβάλλονται ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και μια σειρά άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι οι δόσεις για τις ρυθμίσεις και την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Αυτή είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο οικονομικό επιτελείο, για το αν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες μηνιαίες υποχρεώσεις καθώς στα φορολογικά βάρη έχουν προστεθεί και οι πληθωριστικές ανατιμήσεις πάνω στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις προσδοκίες για αύξηση των εισπράξεων κατά 4,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, 5,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 4,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 5,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμφανίζουν υψηλές ταχύτητες στην εισπραξιμότητα των φόρων για τον μήνα Απρίλιο φτάνοντας σε επίπεδα 85,7% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τετράμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, επίδομα Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους που εξαιρέθηκαν από την αύξηση των συντάξεων λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά και επέκταση του market pass το δεύτερο εξάμηνο του έτους προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στο Star). Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το «πέναλτι» για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται και σήμερα παίρνουν το 70% των συντάξιμων αποδοχών τους χάνοντας το 30%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου