Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

α σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη έκδοση ομολόγων και την πετυχημένη έξοδο στις αγορές

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη έκδοση ομολόγων και την πετυχημένη έξοδο στις αγορές

ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS
«Το ερώτημα των επενδυτών είναι αν η Ελλάδα μπορεί να στηριχτεί στις αγορές για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια και η απάντηση θα δοθεί μόνο από τις ίδιες τις αγορές όταν η κυβέρνηση κρίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη έκδοση ομολόγου».
Αυτό αναφέρει στην HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος συμμετέχει στο σχεδιασμό του oικονομικού επιτελείου για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων και προσθέτει «η κυβέρνηση από την πλευρά ως απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να σταθεροποιηθεί η οικονομία».
Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι τα επόμενα βήματα για την έκδοση νέου ομολόγου πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου το μήνυμα που θα σταλεί να είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα χωρίς προβλήματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που παρά την απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο, τις αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, τα θετικά σχόλια από τους εταίρους, αλλά και την αποκλιμάκωση στην απόδοση των ομολόγων, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κίνηση έκδοσης νέων τίτλων.
Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι παρά την έντονη κινητικότητα του προηγούμενου διαστήματος και τις πληροφορίες για μια έξοδο στις αγορές στις αρχές του 2018, οι εξελίξεις στην Ιταλία, η αβεβαιότητα στη Γερμανία και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης καθυστέρησαν τις αποφάσεις και μετέθεσαν την έκδοση για αργότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει ένα μαραθώνιο επαφών με ξένους επενδυτές προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις δυνατότητες της οικονομίας και τα νέα δεδομένα μετά την συμφωνία του Eurogroup και τη ρύθμιση του χρέους. Μετά τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στο Λονδίνο, ακολουθεί νέος κύκλος επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με σειρά μεγάλων επενδυτικών εταιριών στη Νέα Υόρκη σήμερα και αύριο και τη Βοστόνη την Τετάρτη.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να παρέχουν στα κορυφαία στελέχη των επενδυτικών εταιριών πλήρη ενημέρωση για τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Αν και οι επαφές στελεχών της κυβέρνησης με επενδυτές προκειμένου να «αλιεύσουν» τις προθέσεις τους θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να ποντάρει ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει πριν ή μετά τις 20 Αυγούστου. Με δεδομένο μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το ταμειακό «μαξιλάρι» των 20 δισ.ευρώ, δεν υπάρχει κανένας ταμειακός λόγος να επισπεύσει η ελληνική πλευρά τις επόμενες κινήσεις της.
Ακριβώς για αυτό το λόγο στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγουν να μιλήσουν με ημερομηνίες σχετικά με το σχεδιασμό για την νέα έκδοση ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εμετική αγόρευση από τον Φλωρίδη!

  28|03|2024 | 13:07 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε με χυδαίο υβρεολόγιο στη Βουλή ότι η αντιπολίτευσ...