Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Δημοσκόπηση: Η διαφθορά προκάλεσε την κρίση

Δημοσκόπηση: Η διαφθορά προκάλεσε την κρίση

dimoskopisi.jpg

ΔημοσκόπησηΠως αξιολογούν οι πολίτες τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία στο Eurogroup
Αρνητικό πρόσημο βάζουν οι πολίτες στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση για το «Έθνος της Κυριακής». Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι η διαφθορά προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα, ενώ το 64% δεν θεωρεί τα μνημόνια απαραίτητα.
Ειδικότερα στην μεγάλη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Έθνος της Κυριακής», σε δείγμα 9.800 ατόμων, το 73% αποδίδει το ξέσπασμα της κρίσης στη διαφθορά κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, ενώ το 82% εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το 85% συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος, με το 64% να απαντά ότι τα μνημόνια δεν ήταν απαραίτητα και το 55% να πιστεύει ότι η χωρίς εποπτεί η χώρα θα επιστρέψει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος. 
Αναφορικά με τις συμφωνίες που υπέγραψε τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση, το 58% αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία των Πρσεπών για το Μακεδονικό, εκτιμώντας, πάντως, ότι θα περάσει από τη Βουλή με 151 ψήφους.  Παράλληλα το 56% εκτιμά ότι εάν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα διατηρήσει τη συμφωνία. 
Για τη συμφωνία του Eurogroup το 46% την κρίνει αρνητικά, ενώ ένα 43% εκτιμά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινωθεί, το 30% ότι θα παραμείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί. 
Οι πολίτες σε ποσοστό 50% δεν επιθυμούν πρόωρες αλλαγές.
Στην ίδια δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 5,5 μονάδων συγκεντρώνοντας 23,3% έναντι 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 8,7% και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 6,9%, ΚΚΕ με 5,7%, Ένωση Κεντρώων 2,6% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%.
Ανησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι ένα 18% εμφανίζεται να συμφωνεί με τα όσα παραληρηματικά είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, δηλαδή να παρέμβει ο στρατός και να κάνει πραξικόπημα. Παράλληλα, το 45% συμφωνεί με την άποψη ότι όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό είναι προδότες, ενώ το 48% διαφωνεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Νέα Αριστερά: Ο κ. Κασσελάκης προτείνει μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, 10:56:09 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ «Κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, απο...