Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ο Δημήτρης Κούκλατζης συνοδεύεται από δυνάμεις ασφαλείας στο δικαστήριο της ΑδριανούποληςΑντιμέτωποι με φυλάκιση δύο ετών οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία


Ο Δημήτρης Κούκλατζης συνοδεύεται από δυνάμεις ασφαλείας στο δικαστήριο της Αδριανούπολης

Αντιμέτωποι με φυλάκιση δύο ετών οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

© AP Photo /
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία από τις αρχές Μαρτίου.
Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών μπορεί να βρεθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία, για την κατηγορία της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Μετά το χτεσινό, νέο «όχι» του δικαστηρίου στην αποφυλάκισή τους, πηγές της τουρκικής εισαγγελίας ανέφεραν ότι υπάρχει ισχυρή υποψία της διάπραξης του αδικήματος του εγκλήματος της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, παρότι επισήμως δεν έχει ασκηθεί κατηγορία εναντίον των δύο στρατιωτικών.
Ο Τούρκος εισαγγελέας ζητά τη  συνέχιση εξέτασης του ψηφιακού υλικού και είναι πιθανόν να αλλάξει η κατηγορία, καθώς η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς οι οποίοι —σύμφωνα με τον εισαγγελέα- θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες διάπραξης του εγκλήματος. Το κατώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη φυλάκισης.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας κρίνει σκόπιμη τη συνέχιση της κράτησής τους, κάτι που αποδέχεται το δικαστήριο, καθώς είναι πολίτες ξένης χώρας και υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη νομοθετική ρύθμιση που προωθήθηκε ώστε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, οι αρχές της χώρας δεν έχουν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, ενώ ούτε και οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών ανέφεραν νέα διεύθυνση στην Τουρκία.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης από τις αρχές Μαρτίου οπότε και συνελήφθησαν.
Έκτοτε, οι δικηγόροι τους έχουν καταθέσει πληθώρα αιτημάτων αποφυλάκισηςτα οποία όμως απορρίφθηκαν από την τουρκική δικαιοσύνη, με το τελευταίο «όχι» να ακούγεται την Τρίτη.
Η Τουρκία έχει ευθέως συνδέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και η ελληνική δικαιοσύνη έχει αρνηθεί την έκδοσή τους στην Άγκυρα.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για καταφανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Προφανώς το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι τότε είμαστε εκτός των ορίων και περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T5hlxJ