Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody's

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s

Διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody's

© AFP 2018 / EMMANUEL DUNAND
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Στην αναβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, από Β3 σε Β1, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, μεταβάλλοντας παράλληλα την προοπτική από θετική σε σταθερή. Την είδηση σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, από Β3 σε Β1. Παράλληλα, μετέβαλε την προοπτική για την Ελλάδα από θετική σε σταθερή, γεγονός που σημαίνεται ότι δεν προβλέπει μεταβολή της αξιολόγησης το προσεχές διάστημα.
Εξηγώντας την αναβάθμιση του ελληνικού κρατικού αξιόχρεου, ο οίκος Moody's επικαλείται μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων την εδραίωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, τη δημοσιονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, ο Οίκος επισημαίνει ότι υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και εκτιμά ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα.
Τέλος, ο Moody's αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί σημαντικά από το πακέτο ελάφρυνσης του προηγούμενου Ιουνίου.
Τσακαλώτος: Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ
Την είδηση αναβάθμισης της Ελλάδας από τον Moody's έσπευσε να σχολιάσει με μήνυμά του στο Twitter, o υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφήνοντας αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας.
«Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody's αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες», αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
«Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου», παρατηρεί ο κ. Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...