Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

ΕΟΔΥ: 1.269 κρούσματα σήμερα και 36 νέοι θάνατοι - Στους 391 οι διασωληνωμένοι

 ΜΕΘ στην Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

Τα κρούσματα σήμερα 28/2 παραμένουν τετραψήφια σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, και ο αριθμός των διασωληνωμένων προκαλεί ανησυχία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 1.269 νέα κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 191.100 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες.

Παράλληλα, οι νέοι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.504 θάνατοι. Το 95,7% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 391 (70,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη ενώ τo 84,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στα καλά νέα, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.341 ασθενείς.

Στο μεταξύ, οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15,90%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.

Μέσα Μαρτίου το ορόσημο για χαλάρωση μέτρων

Στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, εφ'όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μέχρι στιγμής, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά, εικόνα που αναμένεται να επιμείνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Στο μεταξύ, πριν το «χρονικό ορόσημο» της 15ης - 16ης Μαρτίου και το Πάσχα, μεσολαβεί η Τσικνοπέμπτη (4/3). Δεδομένης της τωρινής κατάστασης, με τα κρούσματα κορονοϊού στα ύψη και τα νοσοκομεία της χώρας σε ασφυκτική κατάσταση, την Τσικνοπέμπτη συνιστάται να την περάσουμε «μοναχικά» και προσεκτικά.

Όπως άλλωστε επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα [...] μέχρι να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών». 

Αντιστοίχως και την Καθαρά Δευτέρα, όπως είπε η ίδια μιλώντας στον ANT1, θα πρέπει να αποφευχθούν οι συνωστισμοί για το πέταγμα του χαρταετού. 

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για άνοιγμα λιανεμπορίου και ανοσία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περυσινό, από την άποψη του ανοσοποιημένου πληθυσμού. 

Όπως είπε, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, περί τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε γύρω στο 20% του πληθυσμού ανοσοποιημένο.

Παρά ταύτα, η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει, τόνισε και τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, εκτιμώντας ότι δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της πανδημίας. 

Παράλληλα, κοινή παραδοχή φαίνεται ότι αποτελεί, πάντως, ότι δεν είναι τόσο τα ανοιχτά καταστήματα που πυροδοτούν τη διασπορά του ιού, όσο οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα σπίτια και ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με «έξυπνα» μέτρα, όπως είναι το click in shop.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με ένα άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα του Μαρτίου. Πάντως, συμφώνησε ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...