Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Νίκη της δημοκρατίας ή πλήγμα σε βάρος της;

 Νίκη της δημοκρατίας ή πλήγμα σε βάρος της;

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Ας θυμηθούμε ορισμένες αρχές της δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού μας. Δικαιοσύνη αποδίδουν μόνο τα δικαστήρια. Η αυτοδικία με οποιονδήποτε τρόπο είναι μια παράνομη και αδιανόητη πράξη.

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί της ευνομούμενης πολιτείας με οποιονδήποτε που παρανόμησε και εγκλημάτησε κλείνουν με τη σύλληψή του, την παράδοσή του στη Δικαιοσύνη και την τιμωρία που ορίζει ο φυσικός δικαστής του. Τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι καταδικασμένοι έχουν δικαιώματα τα οποία ορίζει ο νόμος.

Τα δικαιώματα αυτά δεν εφαρμόζονται κατά το δοκούν και με βάση ποιος είναι αυτός που τα έχει ανάγκη. Εφαρμόζονται για όλους το ίδιο. Η δημοκρατία δεν εκδικείται. Προστατεύει το ίδιο τη ζωή των ελεύθερων και των φυλακισμένων πολιτών, ανεξάρτητα από το τι αντίληψη έχουν εκείνοι για τη ζωή των άλλων και την ίδια τη δημοκρατία. Η επιλεκτική αντιμετώπιση των πολιτών -ελεύθερων και καταδίκων- δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, αλλά συστατικό στοιχείο ανελεύθερων καθεστώτων.

Στη βάση όλων αυτών ας εξετάσουμε την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η ελληνική πολιτεία δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του. Τους έκλεισε όταν εκείνος παραδόθηκε, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, δικάστηκε και καταδικάστηκε.

Η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να του διασφαλίσει την έκτιση της ποινής του στη βάση του σεβασμού και της εφαρμογής των νόμων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πράττει; Δεν το πράττει με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης, η οποία, αφού με νόμο του περασμένου Δεκεμβρίου αφαίρεσε από τον Κουφοντίνα, παρανόμως, το δικαίωμα έκτισης ποινής σε αγροτικές φυλακές, δεν προχώρησε στην επαναμεταγωγή του «στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη», δηλαδή στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ο δικός της νόμος προβλέπει.

Έτσι φτάσαμε σήμερα η ζωή του Κουφοντίνα να κρέμεται από μια κλωστή ύστερα από την απεργία πείνας στην οποία αναγκάστηκε να προσφύγει όχι για να του δοθούν δικαιώματα που αφαιρέθηκαν με τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά για δικαιώματα που αυτός ο νόμος τού δίνει (μεταγωγή στον Κορυδαλλό).

Οι δικαστικές αρχές ξεκαθάρισαν χθες ότι η ζωή του Κουφοντίνα πρέπει να προστατευτεί. Αλλά μόνο η κυβέρνηση μπορεί να το διασφαλίσει αυτό. Τον θέλει ζωντανό ή νεκρό; Θέλει νίκη της δημοκρατίας ή ένα σοβαρότατο πλήγμα σε βάρος της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...