Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown: Το χρονικό ορόσημο για το άνοιγμα της αγοράς - Τι μπορεί να φρενάρει την άρση των μέτρων

 Lockdown στην Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1566)
Βρείτε μας

Τα μέσα Μαρτίου θέτουν ως στόχο, στην κυβέρνηση, για άνοιγμα της αγοράς, με την κατάσταση να είναι κρίσιμη και τις επόμενες 10 - 15 ημέρες να θεωρούνται καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι με το lockdown.

«Ορόσημο» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι τα μέσα Μαρτίου, καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιό της για τη σταδιακή άρση του lockdown, τη στιγμή πάντως που η επιδημιολογική κατάσταση θεωρείται σοβαρή.

Όπως δήλωσε σήμερα (27/2) και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσαςμιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα μέσα Μαρτίου θεωρούνται «πολύ σημαντικό χρονικό ορόσημο» που δεν πρέπει να χαθεί, τονίζοντας ότι οι επόμενες 10 με 15 ημέρες είναι κρίσιμες για τις όποιες αποφάσεις.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θοδωρή Σκυλακάκη, στο MEGA, ο οποίο μίλησε για ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς «πιθανότατα» στις 16 Μαρτίου, μετά την Καθαρά Δευτέρα. 

Βασικό κριτήριο, πάντως, για το άνοιγμα της αγοράς - ή σε διαφορετική περίπτωση εκ νέου παράταση του lockdown - θα αποτελέσει η πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία διαμορφώνονται σε τετραψήφιο αριθμό τα τελευταία 24ωρα, ασκώντας σημαντική πίεση στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε άνοδος στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, με αισθητή πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς το 88% των ΜΕΘ COVID είναι κατειλημμένες. 

Οι ανησυχίες των ειδικών που μπορεί να «φρενάρουν» την άρση του lockdown

Σε ό,τι αφορά την απόφαση παράτασης του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Eμπειρογνομόνων, επεσήμανε σήμερα, μιλώντας στο OPEN, ότι «τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε και έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας». 

Οι ειδικοί στρέφουν τώρα το «βλέμμα» στο προσεχές διάστημα και πιο συγκεκριμένα (στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες). 

Υπέρ της παράτασης του lockdown κατά ακόμη μία εβδομάδα τάχθηκε, εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την εκτίμηση ότι το αυστηρό lockdown στην Αττική - η οποία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο των ειδικών - μπορεί να παραταθεί και μετά τις 8 Μαρτίου εξέφρασε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό, εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών και επομένως η μάχη με τον κορονοϊό είναι πολύ άνιση» επεσήμανε η ίδια, μιλώντας στο MEGA, ζητώντας παρεμβάσεις για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους εργασίας, όπου η διασπορά του ιού είναι μεγάλη. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι στην παρούσα φάση, διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, όπου όπως είπε κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη.

Σημειωτέον ότι οι μεταλλάξεις προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους και όπως φαίνεται, εξαπλώνονται με ολοένα και πιο ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου