Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown: Το ορόσημο του Μαρτίου για άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι προβλέψεις για το Πάσχα

 Kαθολικό lockdown στη χώρα.

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1569)
Βρείτε μας

Καθώς η συζήτηση δεν παύει να περιστρέφεται γύρω από το lockdown και το πότε θα γίνει η σταδιακή άρση του, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με στόχο το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου και οι ειδικοί επεξεργάζονται τα στοιχεία για να εκτιμήσουν την εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί το Πάσχα.

Με αποστάσεις, μάσκες και μέτρα προβλέπεται ότι θα περάσει και το φετινό Πάσχα, καθώς η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα, «γονατίζοντας» το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προβληματίζοντας τους ειδικούς σχετικά με το πότε και πώς μπορεί να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown

Στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, εφ'όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μέχρι στιγμής, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά, εικόνα που αναμένεται να επιμείνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Στο μεταξύ, πριν το «χρονικό ορόσημο» της 15ης - 16ης Μαρτίου και το Πάσχα, μεσολαβεί η Τσικνοπέμπτη (4/3). Δεδομένης της τωρινής κατάστασης, με τα κρούσματα κορονοϊού στα ύψη και τα νοσοκομεία της χώρας σε ασφυκτική κατάσταση, την Τσικνοπέμπτη συνιστάται να την περάσουμε «μοναχικά» και προσεκτικά.

Όπως άλλωστε επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα (...) μέχρι να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών». 

Αντιστοίχως και την Καθαρά Δευτέρα, όπως είπε η ίδια μιλώντας στον ANT1, θα πρέπει να αποφευχθούν οι συνωστισμοί για το πέταγμα του χαρταετού. 

Για το Πάσχα, είπε ότι θα περάσει «με αποστάσεις, με μάσκες και με μέτρα, που σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι ακόμη δεν θα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ οι εμβολιασμοί».

Οι εκτιμήσεις για λιανεμπόριο και ανοσία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περυσινό, από την άποψη του ανοσοποιημένου πληθυσμού. 

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περί τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε γύρω στο 20% του πληθυσμού ανοσοποιημένο.

Lockdown στην Αττική
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC / GEORGE VITSARAS
Εντούτοις, η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει, τόνισε και τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, εκτιμώντας ότι δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της πανδημίας. 

Κοινή παραδοχή φαίνεται ότι αποτελεί, πάντως, ότι δεν είναι τόσο τα ανοιχτά καταστήματα που πυροδοτούν τη διασπορά του ιού, όσο οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα σπίτια και ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με «έξυπνα» μέτρα, όπως είναι το click in shop.

«Από το να πηγαίνουν οι άνθρωποι σε φιλικά σπίτια, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να ανοίξουμε με κανόνες το λιανεμπόριο» παρατήρησε, μιλωντας στον ΣΚΑΪ.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με ένα άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα του Μαρτίου. Πάντως, συμφώνησε ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία. 

«Καμπανάκι» για χώρους εργασίας και ΜΜΜ

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά στην τηλεργασία, αλλά και στα ΜΜΜ.

«Έχουμε φέρει τον ιό μέσα στην οικογένειά μας. Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο OPEN, σχολιάζοντας ότι έχουν ενοχοποιηθεί πράγματα που δεν θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου, αν και επεσήμανε ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...