ΥΓΕΙΑ
Αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, προτείνοντας επιστροφή στα θρανία μία εβδομάδα αργότερα, με αυστηρότερο υγειονομικό πρωτόκολλο.
«Στη χώρα μας εξελίσσονται δύο πανδημικά κύματα, ένα αφορά την Δέλτα και ένα την Όμικρον. Οι αποφάσεις μας πρέπει να σχετιστούν με αυτό το γεγονός, το οποίο δεν υφίσταται σε άλλες χώρες», δήλωσε στην ΕΡΤ ενώ αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως «με το που θα ανοίξουν θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών».
Με την επιτροπή των ειδικών να συνεδριάζει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Τζανάκης υπογραμμίζει πως «αν ανοίξουν τα σχολεία θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε»
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών.
«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα σχολεία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».
Έκανε την εκτίμηση, μάλιστα, ότι όταν το 20 – 25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».
Ασφαλέστερο το άνοιγμα των σχολείων στις 17/1
Ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου «σημάδεψε» στην 17η Ιανουαρίου για το άνοιγμα το σχολείων καθώς «τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία».
Όπως ανέφερε, έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα. «Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων».
Υπέρ της συγκεκριμένης παράτασης έχει ταχθεί ένας σημαντικός αριθμός λοιμωξιολόγων, μεταξύ των οποίων και μέλη της Επιτροπής, καθώς περισσότερα από 10.000 είναι τα ενεργά κρούσματα σε μαθητές, ενώ η νόσος χτυπά πολύ τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων παραμένουν ανεμβολίαστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου