Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Καμία παραχώρηση, καμία σημαντική πρόοδος: Ρωσία και ΗΠΑ επιβραδύνουν τις συνομιλίες για την Ουκρανία

 9 Ιανουαρίου 2022

5 λεπτά ανάγνωση
0 seconds of 0 secondsΈνταση 0%
00:04
01:30
 
  • Ο υπουργός λέει ότι η διπλωματία μπορεί να αποτύχει μετά από μία σύνοδο
  • Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι δεν θα συζητήσει τα όρια στις αναπτύξεις
  • Η Δύση απειλεί με κυρώσεις εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

ΜΟΣΧΑ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 9 Ιανουαρίου (Reuters) - Η Ρωσία δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις υπό την πίεση των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για την κρίση στην Ουκρανία ενδέχεται να τελειώσουν νωρίτερα, ενώ η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις και η πρόοδος εξαρτάται από την αποκλιμάκωση από τη Μόσχα.

Η σκληρή γραμμή από τη Μόσχα υπογράμμισε τις εύθραυστες προοπτικές για διαπραγματεύσεις που η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι θα αποτρέψουν τον κίνδυνο νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο πιο τεταμένο σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες.

Οι συνομιλίες ξεκινούν τη Δευτέρα στη Γενεύη πριν μεταφερθούν στις Βρυξέλλες και τη Βιέννη, αλλά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ να είπε ότι είναι απολύτως πιθανό η διπλωματία να τερματιστεί μετά από μία μόνο συνάντηση.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, αυτό είναι ένα απολύτως πιθανό σενάριο και οι Αμερικανοί... δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για αυτό», φέρεται να είπε.

«Φυσικά, δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση υπό πίεση» ή εν μέσω συνεχών απειλών από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες, δήλωσε ο Ριάμπκοφ, ο οποίος θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη.

Η Μόσχα δεν ήταν αισιόδοξη για τις συνομιλίες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον Ριάμπκοφ.

Η πρόγνωση των ΗΠΑ ήταν εξίσου ζοφερή.

«Δεν νομίζω ότι θα δούμε επιτεύγματα την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CNN.

Σε απάντηση στα ρωσικά αιτήματα για δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι δήλωσαν έτοιμοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο κάθε πλευράς να περιορίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις και την ανάπτυξη πυραύλων στην περιοχή. Διαβάστε περισσότερα

Και οι δύο πλευρές θα βάλουν προτάσεις στο τραπέζι και στη συνέχεια θα δουν αν υπάρχουν λόγοι για να προχωρήσουμε, είπε ο Μπλίνκεν.

«Για να σημειωθεί πραγματική πρόοδος, είναι πολύ δύσκολο να δούμε αυτό να συμβαίνει όταν υπάρχει μια συνεχιζόμενη κλιμάκωση, όταν η Ρωσία έχει ένα όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας με 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο ABC News.

Δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία για να προετοιμαστούν για αυτό που λένε η Ουάσιγκτον και το Κίεβο θα μπορούσε να είναι μια εισβολή, οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Τα σχόλια από τον Ρώσο Ριάμπκοφ, ο οποίος συνέκρινε την κατάσταση με την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962, όταν ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου, ήταν συνεπείς με την αδιάλλακτη γραμμή που σηματοδοτεί η Ρωσία εδώ και εβδομάδες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ κάθεται σε ένα αυτοκίνητο μετά από συνομιλίες με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στη Μόσχα, Ρωσία, 12 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Maxim Shemetov
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ κάθεται σε ένα αυτοκίνητο μετά από συνομιλίες με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στη Μόσχα, Ρωσία, 12 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Maxim Shemetov

Η Ρωσία αρνείται τα σχέδια εισβολής και είπε ότι ανταποκρίνεται σε αυτό που αποκαλεί επιθετική και προκλητική συμπεριφορά από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, η οποία έχει κλίνει προς τη Δύση και φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα, η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στο γειτονικό Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα αφού η πετρελαιοπαραγωγός πρώην Σοβιετική δημοκρατία επλήγη από ένα κύμα αναταραχών. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε με μανία το Σάββατο σε μια φασαρία του Μπλίνκεν ότι «από τη στιγμή που οι Ρώσοι είναι στο σπίτι σας, μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να τους πείσετε να φύγουν».

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία παρουσίασε ένα σαρωτικό σύνολο αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ και του τερματισμού της δραστηριότητας της συμμαχίας σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν σε αυτήν μετά το 1997.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει μεγάλο μέρος των ρωσικών προτάσεων ως μη εκκινητές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πρόθυμες να συζητήσουν την απόσυρση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων από την ανατολική Ευρώπη ή να αποκλείσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία, είπε ο Μπλίνκεν.

Το να εγκαταλείψει τα αιτήματά της για μια πιο περιορισμένη ατζέντα θα ήταν μια σημαντική άνοδος που φαίνεται απίθανο να κάνει η Ρωσία, ειδικά μετά από εβδομάδες μετακινήσεων στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και μια σειρά σκληρών δηλώσεων από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου είπε ότι μετά από διαδοχικά κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ, είναι καιρός για τη Ρωσία να επιβάλει τις «κόκκινες γραμμές» της και να διασφαλίσει ότι η συμμαχία δεν δέχεται την Ουκρανία ή δεν σταθμεύει οπλικά συστήματα εκεί που θα στοχεύουν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία κέρδισε μια υπόσχεση του ΝΑΤΟ το 2008 ότι θα της επιτραπεί να ενταχθεί μια μέρα, αλλά διπλωμάτες λένε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

Το ΝΑΤΟ είπε ότι είναι μια αμυντική συμμαχία και η Μόσχα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από αυτήν. Αυτό απέχει πολύ από την κοσμοθεωρία του Πούτιν, ο οποίος βλέπει τη Ρωσία ως απειλούμενη από εχθρικές δυτικές δυνάμεις, όπως λέει ότι έχουν επανειλημμένα παραβιάσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν καθώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος για να μην επεκταθεί προς τα σύνορά της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αμφισβητούν τέτοιες δεσμεύσεις δόθηκαν.

Σε δύο συνομιλίες τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση περαιτέρω επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Η Ομάδα των Επτά εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ενταχθεί σε απειλητικές «τεράστιες συνέπειες».

Ο Πούτιν είπε ότι αυτό θα ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος που θα οδηγούσε σε πλήρη ρήξη των σχέσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ομάδα με επικεφαλής τον Ριάμπκοφ έφτασε στη Γενεύη. Η Ρωσία πρόκειται επίσης να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Βιέννη την Πέμπτη.

Αναφορά από τον Tom Balmforth στη Μόσχα, τον Mark Trevelyan στο Λονδίνο και την Doina Chiacu στην Ουάσιγκτον. συγγραφή από Mark Trevelyan και Doina Chiacu. Μοντάζ: Mary Milliken, Frank Jack Daniel, Andrew Heavens και Bill Berkrot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου