ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προθεσμία ζήτησε και έλαβε από την ειδική ανακρίτρια Κ. Αλεβιζοπούλου και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος κλήθηκε χθες να καταθέσει στον Αρειο Πάγο ως ύποπτος διάπραξης κακουργημάτων που αφορούν τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis. Θα απολογηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ λίγο νωρίτερα έλαβε προθεσμία για τις 16/2 και ο Γιάννης Φιλιππάκης.
Η κυβέρνηση, ήσυχη πλέον μετά την ενοχλητική εξεταστική και με την απόφασή της να αθωώσει τον εαυτό της για τη λίστα Πέτσα, έχει όλο το περιθώριο να συμβάλει στην περαιτέρω εξόντωση όλων όσοι θέλησαν να συντελέσουν στην αποκάλυψη της διαφθοράς και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Εξω από το δικαστικό μέγαρο χθες το μεσημέρι είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος που εξέφρασε έτσι τη συμπαράστασή του στον δημοσιογράφο που διώκεται, ενώ ανάμεσα στους πολίτες ήταν και πολλοί βουλευτές και πρώην υπουργοί της αντιπολίτευσης. Κατηγορείται και ο Βαξεβάνης για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού διά της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας διά της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή, συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και εγκληματική οργάνωση για την υπόθεση Novartis.
«Αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές για μια ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή να διώκονται δημοσιογράφοι για δημοσιεύματα. Να κάνουμε δηλαδή δίκη προθέσεων της πηγής που έδωσε το δημοσίευμα ή οτιδήποτε σχετικό. Για να μη λέμε πολλά, επειδή έχει καταλάβει ο κόσμος, νομίζω ότι για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία και για να μην ξεφτιλίζεται και η ελληνική Δικαιοσύνη και η δημοκρατία, καλό θα είναι να πάω εθελοντικά φυλακή για να ησυχάσει ο κ. Μητσοτάκης» είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Βαξεβάνης, συμπληρώνοντας ότι όλοι έχουν νόμιμο δικαίωμα να κρίνουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σκληρές και με διαφορετικές αποχρώσεις αλλά με κοινό παρονομαστή τις διώξεις δημοσιογράφων ήταν και οι δηλώσεις όσων πολιτικών βρέθηκαν στον αύλειο χώρο. Ο Π. Πολάκης, ο Χρ. Σπίρτζης, ο Χρ. Βερναρδάκης, ο Δ. Καλαματιανός, ο Γ. Τσίπρας, ο Θ. Παπαχριστόπουλος και η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Α. Αδαμοπούλου, μίλησαν για ευθεία παραβίαση του δικαιώματος της έκφρασης σε μια δημοκρατική χώρα και για το ότι «ζούμε την αντιδημοκρατική παραδοξότητα για ένα σκάνδαλο που έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη να διώκονται οι δημοσιογράφοι και όχι αυτοί που συμμετείχαν στη ληστεία των χρημάτων του ελληνικού λαού».
Ο επόμενος «στόχος»
Την ώρα όμως που οι έντονες διαμαρτυρίες για τις διώξεις δημοσιογράφων πολλαπλασιάζονται μέσα κι έξω από την Ελλάδα με αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη κατρακύλα όχι μόνο της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, μοιάζει να έχει βολικά ξεχαστεί η εξίσου απαράδεκτη ενορχήστρωση της δίωξης κατά της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση Novartis.
Η πρώην εισαγγελέας κατά τη Διαφθοράς (δύο φορές εκλεγμένη στη θέση αυτή) Ελένη Τουλουπάκη είναι σύμφωνα με την απόφαση (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ.) «ο βραχίονας μιας κάθετης συμμορίας μεταξύ επτά τουλάχιστον προσώπων με συμπίπτουσες βουλήσεις για τη διενέργεια εγκλημάτων». Κι ενώ πλέον από όλα τα επίσημα δικαστικά όργανα επιβεβαιώθηκε η βασιμότητα των διώξεων που η ίδια είχε ασκήσει και στα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, τώρα θα συρθεί στα δικαστήρια προκειμένου να στηριχτεί η θεωρία της σκευωρίας στη Novartis επειδή τόλμησε, εκτός από τα στελέχη της εταιρείας, να ελέγξει και πολιτικούς.
Οι συνάδελφοί της στις ΗΠΑ, που συνεργάστηκαν μαζί της στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, τρίβουν εδώ και καιρό τα μάτια τους. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευδαν να προαναγγείλουν τη δίωξη ενώ ακολούθησαν «πανηγυρισμοί»! «Η δίωξη κατά Τουλουπάκη για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατάχρησης εξουσίας, πέραν των δικαστικών εξελίξεων που προκαλεί, ισχυροποιεί κατά πολύ το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και εκείνο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.» έγραφε η «Καθημερινή» στις 17.7.2020.
Η τελευταία πράξη που σημάδεψε την αρχή συγκάλυψης του σκανδάλου ήταν το πόρισμα της εξεταστικής Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. (Ιούλιο του 2020) για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, την Ελ. Τουλουπάκη, τους δύο επίκουρους εισαγγελείς και τους δημοσιογράφους, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα γνωστοποιήθηκε η απόφαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ιωαννίδη να ασπαστεί το πόρισμα Ζαχαρή περί ενοχής και να αγνοήσει το πόρισμα Σοφουλάκη περί αθωότητας.
Κατέστησε έτσι την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς ένοχη και της ασκήθηκε δίωξη για διάπραξη αδικημάτων. Κι έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ποινικοποιείται εκτός από τη δημοσιογραφική και η εισαγγελική έρευνα, όχι γιατί συγκάλυψε, αλλά γιατί τόλμησε να συνεχίσει παρά τους διωγμούς και τη λάσπη. Παρά τις αφόρητες πιέσεις στη Δικαιοσύνη, οι δύο άλλοι εισαγγελείς (Ντζούρας και Μανώλης) κρίθηκαν ωστόσο αθώοι και με περισσή αξιοπρέπεια παραιτήθηκαν. Ολοι εισαγγελείς που ποτέ δεν είχαν εις βάρος τους το παραμικρό πειθαρχικό παράπτωμα ή έστω υποψία για πλημμελή εκτέλεση της αποστολής τους έγιναν βορά προκείμενου να συσκοτιστούν οι αληθινές διαστάσεις του σκανδάλου.
Η αντίδραση Τουλουπάκη στην ενοχοποίησή της τότε ήταν άμεση ανακοινώνοντας πως θα προσβάλει ως άκυρη τη δίωξη, ενώ προανήγγειλε προσφυγή σε αρμόδια διεθνή όργανα ώστε να αναδειχτεί «το ζήτημα της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε κατ’ αρχήν παραδεκτές ως βάσιμες τις δύο προσφυγές της εισαγγελέως Διαφθοράς. Σύμφωνα δε με την πάγια τακτική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μπορεί να γίνονται πολύ δύσκολα παραδεκτές σε πρώτο επίπεδο οι προσφυγές, όμως αν αυτό συμβεί το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις να δικαιώσουν τον προσφεύγοντα.
Προηγήθηκαν οι ωμές παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ως «προάγγελοι» δικαστικών εξελίξεων. Με λυσσαλέες προσπάθειες επιδιώχτηκε να της αφαιρεθούν οι δικογραφίες κι όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, τότε με νόμο κατάργησε η κυβέρνηση την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Μόνη «παραφωνία» η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου, που δέχτηκε ότι το σκάνδαλο υπάρχει, είναι μεγάλο, έχει προξενήσει τεράστια ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο και ότι η εταιρεία με τις παράνομες πρακτικές οφείλει να τιμωρηθεί παραδειγματικά και στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου