ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρκούντως ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Εξετέρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την προστασία που παρέχει η μείωση της καραντίνας σε πέντε ημέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, καθώς η επικράτηση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον ανατρέπει τα δεδομένα και όπως φαίνεται, υπάρχουν κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό ακόμη και μετά από 10 ημέρες.
Η επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Infectious Diseases, εξέτασε 176 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά με το κλασικό τεστ του μοριακού ελέγχου.
Διαπίστωσε ότι το 13% των ανθρώπων μετά από 10 ημέρες, εξακολουθούν να παρουσιάζουν κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη μολυσματικοί.
Μάλιστα, ορισμένοι από τους μετέχοντες στην έρευνα, διατήρησαν αυτά τα επίπεδα μέχρι και 68 ημέρες μετά την προσβολή τους από τον ιό.
Η μέθοδος του PCR, ελέγχει την παρουσία ιικών θραυσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαγνώσουν αν κάποιος έχει κολλήσει πρόσφατα τον ιό, όμως δεν μπορούν να εντοπίσουν εάν είναι ακόμα ενεργός και ότι το άτομο είναι μολυσματικό.
Για αυτόν τον λόγο, άτομα βγαίνουν θετικά στον ιό, ακόμα και μήνες μετά τη νόσησή τους, ενώ προτείνεται ως προτιμότερο στην παρέλευση της καραντίνας το αντιγονικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει τον ενεργό ιό.
Οι ερευνητές της μελέτης, πιστεύουν ότι ένα νέο διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι, για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19.
Το συγκεκριμένο τεστ – που διαφέρει από τη συμβατική μέθοδο του PCR – χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία μελέτη και δίνει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ο ιός είναι ενεργός, οπότε μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί περαιτέρω.
Η καθηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ Λόρνα Χάρις, εποπτεύουσα της μελέτης, επεσήμανε πως «αν και πρόκειται για σχετικά μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμένει πέρα από μια περίοδο 10 ημερών και θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης. Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά ιδιαίτερο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι».
Η μείωση της καραντίνας που ενέκρινε το CDC στις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα, έχει επικριθεί έντονα στη χώρα μας από την αντιπολίτευση, αλλά και από αρκετούς λοιμωξιολόγους που τάσσονται ανοιχτά κατά της εν λόγω απόφασης, κάνοντας λόγο για μέτρο καθαρά για λόγους επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι υγειονομικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου