Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Φωτιά στην Ρόδο: Γιγαντιαία μάχη με τις φλόγες - Απομακρύνθηκαν 19 χιλιάδες άτομα

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι για έκτο 24ωρο τα πύρινα μέτωπα στην Ρόδο, ενώ οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται πλέον στα νότια του νησιού. Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έγιναν ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα, μετακινήθηκαν 19 χιλιάδες άτομα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, καθώς και 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 49 οχήματα

Τα μέτωπα τα οποία χαρακτηρίζονται ως τα πλέον σοβαρά εντοπίζονται ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γενάδι, ανατολικά του Ασκληπιείου και ενα ακόμη, δυτικά από το χωριό Λάερμα.

Eικόνες από τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Απεγκλωβισμοί

Χιλιάδες άτομα απεγκλώβισε το λιμενικό διά θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι, ενώ στην προσπάθεια συνέδραμαν και ιδιωτικά σκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο Γεννάδι όσο και στο Κιοτάρι υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν εκατοντάδες τουρίστες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατευθύνθηκαν προς τις παραλίες προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και και διανυκτέρευσαν.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν στο νησί.

Στο νησί βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Εκεί βρίσκεται ήδη και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα Λάερμα όπως επιβεβαιώνεται από την πυροσβεστική που ολοκλήρωσε έλεγχο, το χωριό εσωτερικά είναι ανέπαφο. Μόνο περιμετρικά έχουν καεί 1-2 εγκαταλελειμμένες αποθήκες.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων, ενώ είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 - 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 - 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Γραμμή επικοινωνίας για τουρίστες – Ενεργοποίηση Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...