Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

ΚΚΕ (μ-λ): Οι φωτιές αποκαλύπτουν ότι είμαστε αναλώσιμοι για το σύστημα του κέρδους

 



«Οι φωτιές που καίνε όλη την δυτική Μαγνησία, από Αλμυρό μέχρι Βελεστίνο και από τις Βιομηχανικές Περιοχές και το Σέσκλο μέχρι τα Μελισσάτικα, παρά το γεγονός ότι τόσο ο καύσωνας όσο και οι ισχυροί άνεμοι είχαν προβλεφθεί εδώ και μέρες και η περιοχή ήταν σε επίπεδο κινδύνου πυρκαγιών 5, αποκαλύπτουν ότι κανένα σχέδιο αντιμετώπισης δεν υπήρχε.

Το μόνο που λειτουργεί είναι το 112 για να ειδοποιεί για εκκενώσεις και ετοιμότητα, ενώ στο πεδίο των φωτιών που μαίνονται τα πυροσβεστικά μέσα και το στελεχικό δυναμικό που παρεμβαίνει είναι πολύ κάτω από τις απαιτήσεις και την έκταση της καταστροφής. Χωρίς την συνδρομή εκατοντάδων κατοίκων και εθελοντών οι καταστροφές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Ανυπαρξία υποδομών που να εξασφαλίζουν νερό στα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μετακινούνται χιλιόμετρα για να ξαναγεμίσουν. Ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, με αποτέλεσμα φωτιές σε ξερόχορτα και θάμνους να εξελίσσονται σε καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε ανθρώπους, ζώα, αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια, εργοστάσια.

Στα εργοστάσια των Βιομηχανικών Περιοχών οι εργαζόμενοι έζησαν έναν εφιάλτη, αποκλεισμένοι από τις φωτιές και με την εργοδοσία, σε αρκετές περιπτώσεις, να αρνείται να αφήσει τους εργάτες να φύγουν για να προλάβουν να μην αποκλειστούν. Ενώ δεν ήταν λίγοι οι εργάτες που συμμετείχαν στην κατάσβεση για να μην καταστραφεί το εργοστάσιο και χάσουν την δουλειά τους. Καθώς για τους εργάτες το εργοστάσιο δεν είναι ένα ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο, αλλά ο χώρος δουλειάς τους από την οποία προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε βάρβαρες εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης. Και στις δύο Βιομηχανικές Περιοχές, όπου συγκεντρώνονται πολλά εργοστάσια και χιλιάδες εργαζόμενοι, ανύπαρκτα μέσα και υποδομές πυρόσβεσης και πυροπροστασίας. Εργοστάσιο ανακύκλωσης να καίγεται και να γεμίζει η περιοχή και όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας με τοξικά σύννεφα καπνού που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των κατοίκων. Το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, που βγάζει εκατομμύρια από την εκμετάλλευση των εργατών, θεωρεί κοστοβόρο να χρηματοδοτήσει υποδομές. Προτιμά να ασφαλίζει από «φυσικές καταστροφές» τα εργοστάσια, εξασφαλίζοντας έτσι και φοροαπαλλαγές, ενώ κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι είναι πρώτοι στις ανακοινώσεις για δημιουργία εντυπώσεων και τελευταίοι στη λήψη μέτρων προστασίας για τον λαό. Δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές, την υγεία, το περιβάλλον, το βιος μας, παρά μόνο για τα κέρδη τους και το αστικό πολιτικό προσωπικό για να τους προστατεύει και να τους υπηρετεί.

Οι «φυσικές καταστροφές», όπως οι πυρκαγιές, αποκαλύπτουν με τραγικό τρόπο ότι για το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους είμαστε αναλώσιμοι. Αλλού είναι στραμμένο το ενδιαφέρον και η έγνοια τους και όχι στην προστασία των εργαζομένων και του λαού.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική πρέπει να οργανωθούμε και να παλέψουμε για:

- Πλήρεις αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες

- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

- Να πληρωθούν όλα τα μεροκάματα στα εργοστάσια που θα παραμείνουν κλειστά

Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!
 

Πέμπτη 27-7-2023»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...