Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Πυρκαγιές / Στις φλόγες η χώρα – Μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αίγιο και Κέρκυρα - Εφιάλτης στη Ρόδο ΚΟΙΝΩΝΙΑ 6’

 

 

Φωτιά στο Αίγιο Αχαΐας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ)

Τετάστια μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τις φωτιές σε Κάρυστο καθώς ήχησε το 112 ζητώντας από τους κατοίκους τεσσάρων οικισμών να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειο Βαθρακογιάννη, στον Πλατανιστό Καρύστου, σήμερα το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, εκ των οποίων η μια εστία έχει ελεγχθεί και στις άλλες δύο, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη.

«Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός με κατεύθυνση προς Κάρυστο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στον Πλατανιστό έχει 3 μέτωπα, το ένα με μεγαλύτερη δυσκολία, επιχειρούν 2 Α/Φ, ενώ η φωτιά καίει χαμηλή χορτολιβαδική και θαμνώδη δασική βλάστηση.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που επικρατούν. Καίει δέντρα και χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν ήδη 26 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν.

Το απόγευμα νέο μήνυμα του 112 προειδοποιούσε τους κατοίκους των περιοχών Λιβάδι Ποτάμι και Περναράκι προς Κάρυστο αφού η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται.

Ιδιαίτερα δύσκολες αποτυπώνει τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στο Πλατανιστό της Καρύστου.

«Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα» περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

«Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Τέλος ο κ. Σπανός αναφερόμενος και στη φωτιά που είναι στην Υλίκη της Βοιωτίας υπογράμμισε πώς «είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε» όπως είπε ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας έχει κλείσει προληπτικά για λίγα λεπτά ενώ η ανησυχία των οδηγών που περνούν από εκεί είναι μεγάλη καθώς είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες.

Εκκενώσεις και στο Αίγιο

Μήνυμα από το 112 εστάλη για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Αίγιο.

Όπως αναφέρει, όσοι βρίσκονται στον οικισμό Κάστρο πρέπει να εκκενώσουν προς Καθολικό.

Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δύσβατη περιοχή κοντά στον οικισμό Ζαχλωρίτικα Αιγιαλείας. Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Περιφέρειας, το ακριβές σημείο φωτιάς είναι η Αγία Ειρήνη και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει στο σημείο. Συγκεκριμένα επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Οι πυκνοί καπνοί γίνονται ορατοί από διάφορες περιοχές του δήμου Αιγιαλείας.

Μεγάλη φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Περίθειας στην Κέρκυρα. Μάλιστα στάλθηκε μήνυμα 112 για εκκένωση από τους οικισμούς Πόρτες, Μεγκουλα, Σημιές, Παλιά Περιθεια και Σάγκα προς Κασσιόπη.

Τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα πλησιάζει πλέον το πύρινο μέτωπο, που καίει από το απόγευμα στη βόρεια Κέρκυρα. 

Κάτοικοι και τουρίστες οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος 112, έφθασαν στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Όπως μεταδίδει το Corfu tv, στο σημείο βρίσκονται πυροσβέστες αλλά και η πολιτική προστασία του Δήμου της Βόρειας Κερκυρας.

Όλες οι προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής είναι να την θέσουν υπό έλεγχο αν και οι δυο εστίες σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν ξεφύγει καίγοντας δεντρα και χόρτα στην παλιά Περίθεια.

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο για έκτη μέρα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για άλλη μία ημέρα στη Ρόδο. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε τρία σημεία και συγκεκριμένα σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια. Την ίδια ώρα, ελεύθεροι αφέθηκαν όσοι προσήχθησαν χθες ως ύποπτοι για τη φωτιά. Δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους. Επρόκειτο για τρία άτομα.

Προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα. Από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθεί η πύρινη λαίλαπα προς το πυκνό δάσος  Στα Λάερμα βρίσκεται το άλλο μεγάλο ενεργό μέτωπο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν να το περιορίσουν. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Συνολικά έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 6 μηνύματα 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και ξένων επισκεπτών. Η εκκένωση αφορούσε 19.000 άτομα. Χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε πλοία, κλειστά γυμναστήρια, σχολεία και άλλους χώρους που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κίεβο: «Σε δέκα λεπτά η Ρωσία μπορεί να πλήξει την Αθήνα με Kinzhal – Δώστε μας αντιαεροπορικά για να μην συμβεί» Ο Ζελένσκι επιχειρεί να συμπεριλάβει την Αθήνα στους στόχους της Ρωσίας 09.05.2024 | 20:02

  Το καθεστώς του Κιέβου σε μια ακόμη προσπάθεια να συμπαρασύρει μαζί του και την υπόλοιπη Ευρώπη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας σ...