Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνει η πυροσβεστική σε τρία μεγάλα μέτωπα πυρκαγιάς –ΚάρυστοΚέρκυρα και Ρόδο- με κατοίκους και επισκέπτες να περνούν δύσκολες ώρες αντιμέτωποι με εκκενώσεις οικισμών.

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά τις 6πμ, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός, ζητώντας από τους κατοίκους να μετακινηθούν προς την Κάρυστο.

Αντίστοιχα μηνύματα είχαν σταλεί νωρίτερα σε όσους βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Δραματικές ώρες και για όσους βρίσκονται στην Κέρκυρα, με τη φωτιά που κατακαίει την περιοχή της Περίθεας στα βόρεια του νησιού να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και να καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση.

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεα, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολα, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα μετά από μηνύματα 112 που εστάλησαν σε κατοίκους και επισκέπτες.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε και μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από την παραλία Νησάκι του νησιού, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα.

Όπως έγινε γνωστό από πλευράς του Λιμενικού, συνολικά απεγκλωβίστηκαν 59 άνθρωποι από ένα πλωτό σκάφος και δύο λάντζες, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας με ασφάλεια.

Ρόδος: Νέο μέτωπο στη Μαλώνα

Παραδομένη στις φλόγες για έβδομη συνεχή μέρα είναι η Ρόδος με την πυρκαγιά να καίει ταυτόχρονα όχι μόνο στα τρία μέτωπα που προυπήρχαν, αλλά και να... ξεπετάγονται καινούρια.

Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται ανεξέλεγκτο σε ΑσκληπιείοΛάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Παράλληλα, αργά το βράδυ ξέσπασε ένα ακόμη μέτωπο με δύο οικισμούς να απειλούνται, καθώς νέα εστία φωτιάς καίει κοντά στο φράγμα Γαδουρά, προς τους οικισμούς Μαλώνα και Μάσαρη.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι οι Αρχές κάνοντας εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, κάνουν λόγο για πιθανότητα να καίει η φωτιά ακόμη και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της Πυροσβεστικής, με την φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί.

Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκος, Μάσσαρη, Χαράκι. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, καθώς και 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 49 οχήματα. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη Ρόδο επιχειρούν αυτή την ώρα 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα τμήματα, 55 οχήματα, 4 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα ενώ στην Κάρυστο 77 πυροσβέστες με 3 πεζοπόρα και 3 αεροσκάφη.

Ισχυρές είναι και οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Κέρκυρα, όπου έχουν ριχτεί στη μάχη 62 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 21 οχήματα, δύο ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.