Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Εδαφικά κέρδη ανακοινώνει το Κίεβο, μαίνονται οι μάχες στα βορειοανατολικά

 Ουκρανός στρατιώτης

Ουκρανός στρατιώτης δέχεται ιατρική φροντίδα μετά τη μάχη | AP Photo/Kateryna Klochko


ΟΟυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία μέρα μετά την επίθεση στη Μόσχα και τις απειλές Πούτιν έναντι του Κιέβου, υποστήριξε ότι η Κυριακή ήταν μια «καλή και δυνατή» μέρα στα μέτωπα του πολέμου, κυρίως γύρω από την πόλη Μπαχμούτ. Επίσης, ουκρανικές πηγές κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σφοδρές μάχες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τις θέσεις τους και σημειώνουν εδαφικά κέρδη σε κάποιους τομείς.

Διαφορετική είναι η εικόνα που δίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που ανακοίνωσε ότι ο στρατός του σταμάτησε τις ουκρανικές δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ότι καταρρίφθηκαν τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι που προσπάθησαν να πλήξουν τη Μόσχα και προκάλεσαν ζημιά σε πολυώροφο κτίριο όπου έχουν την έδρα τους κρατικές υπηρεσίες.

Φυσικά, όπως συμβαίνει σε αυτό τον πόλεμο, είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο οι πληροφορίες που προέρχονται και από τις δύο πλευρέςΗ Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις με τα μη επανδρωμένα, παρά το γεγονός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο μήνυμα τη νύχτα της Κυριακής ότι ο πόλεμος «σταδιακά επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας», στα «κέντρα-σύμβολά» της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ακόμη πως ο απολογισμός των θυμάτων ρωσικού πλήγματος σε σχολείο στην πόλη Σούμι, στα βόρεια της χώρας, το Σάββατο αυξήθηκε σε δυο νεκρούς.Από την πλευρά της, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε πως ρωσικές δυνάμεις «προσπαθούν να μας διώξουν» από θέσεις σε υψώματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που αρχικά είχαν καταληφθεί αλλά ανακτήθηκαν. Υποστήριξε δε ότι στόχος των Ρώσων είναι «να αποσπάσουν τις δυνάμεις μας από την περιοχή της Μπαχμούτ, όπου κάνουμε επιτυχή επίθεση».

«Εξαπέλυσαν ατελείωτες επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Όμως οι δικές μας δυνάμεις αντιστέκονται και μερικές φορές τους απωθούν καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες», είπε, ισχυριζόμενη πάντως ότι τα ρωσικά στρατεύματα υπέστησαν «όχι λιγότερες απώλειες απ’ ό,τι όταν μαίνονταν οι μάχες στην Μπαχμούτ», που έπεσε στα χέρια τους έπειτα από 10 μήνες άγριων εχθροπραξιών.

Σφοδρές μάχες στα βορειοανατολικά

Μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρθηκε στις σκληρές μάχες που μαίνονται γύρω από τις βορειοανατολικές πόλεις Κούπιανσκ και Λίμαν, που είναι υπό ουκρανικό έλεγχο. Η Χάνα Μαλιάρ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί «επίμονα» παράλληλα «να ανακαταλάβει» τομείς στο νότιο μέτωπο που πήραν οι Ουκρανοί.

Όπως είπε, ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, όμως η προέλασή του περιορίζεται από τα ρωσικά ναρκοπέδια και τις ρωσικές οχυρές θέσεις.

Η ρωσική πλευρά, πάλι, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του στρατού εντόπισαν και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να καταστρέψουν ουκρανική δύναμη με τεθωρακισμένα κοντά στη Σβάτοβε, πόλη-κλειδί στα χέρια των Ρώσων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απώθησαν τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην πόλη Λίμαν, νοτιότερα.

Σύνοδος στις 5-6 Αυγούστου

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να φιλοξενήσει ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, που θα οργανωθεί από την Ουκρανία στις αρχές Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, που επικαλείται Σαουδάραβες αξιωματούχους, η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες και ότι θα διεξαχθούν στην Τζέντα. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, οι συνομιλίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν περίπου 30 χώρες, θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Αυγούστου.

Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ, είπε ότι η ουκρανική πρόταση ειρήνης που περιέχει 10 θεμελιώδη σημεία «θα πρέπει να ληφθεί ως βάση, επειδή ο πόλεμος γίνεται στη γη μας». Το Κίεβο περιγράφοντας τη φόρμουλα, υποστηρίζει ότι περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και ένα δικαστήριο για τους υπεύθυνους για την επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κίεβο: «Σε δέκα λεπτά η Ρωσία μπορεί να πλήξει την Αθήνα με Kinzhal – Δώστε μας αντιαεροπορικά για να μην συμβεί» Ο Ζελένσκι επιχειρεί να συμπεριλάβει την Αθήνα στους στόχους της Ρωσίας 09.05.2024 | 20:02

  Το καθεστώς του Κιέβου σε μια ακόμη προσπάθεια να συμπαρασύρει μαζί του και την υπόλοιπη Ευρώπη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας σ...