Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Σκληρή «μάχη» στο Βόλο - Μέτωπα αναζωπυρώσεων σε Ρόδο και Κάρυστο

 



Καταστροφή, απόγνωση και θρήνος, αφού η χώρα έγινε παρανάλωμα του πυρός. Πώς εξελίσσονται τα μέτωπα. Όλες οι εξελίξεις με συνεχή ενημέρωση 
  • Το πιο δύσκολο από τα μέτωπα βρίσκεται στη Μαγνησία, που θρηνεί δύο νεκρούς καθώς απανθρακωμένοι βρέθηκαν μία γυναίκα με κινητικά προβλήματα στο τροχόσπιτό της και ο κτηνοτρόφος που προσπαθούσε να σώσει τα ζωντανά του
  • Πέντε συνολικά τα θύματα. Σήμερα η κηδεία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στο Κιλκίς
  • Για δέκατη μέρα συνεχίζονται οι πυρκαγιές στην νότια Ρόδο. «Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις στην Εύβοια. Νέα πυρκαγιά στην Χαλκιδική
  • Υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά που εκδηλώθηκε στη Κηφισιά. Βελτιωμένη εικόνα στην Κέρκυρα. Τέλος το μέτωπο στη Λαμία
  • Διασωληνωμένος στο «Γεννηματάς» άνδρας που υπέστη σοβαρά εγκαύματα στην Τιθορέα - Η κατάσταση των πυροσβεστών στα νοσοκομεία 


 

Νεκρά ζώα και μαύρο τοπίο στην Κάρυστο: 

Σοβαρή καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο από την φωτιά στην Κάρυστο. Καμένα δέντρα, καμένα ζώα, όλα καμένα στα σημεία από όπου πέρασε η φωτιά στην Κάρυστο, χωρίς να αφήνει τίποτε όρθιο.

Στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανιστού υπήρχαν δεκάδες μαντριά με πάρα πολλά πρόβατα και κατσίκια, μεγάλη ζημιά έπαθαν και οι μελισσουργοί που έχασαν πάρα πολλά από τα μελίσσια τους καθώς κάηκαν ολοσχερώς από την μεγάλη πυρκαγιά. 

Νέα φωτιά στον Αγ. Νικόλαο Χαλκιδικής

Πυρκαγιά ξέσπασε σε έκταση με ξερά χόρτα και ελαιόδεντρα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

«Στάχτη» 50.000 στρέμματα γης στη Μαγνησία

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Συντονιστικό Κέντρο, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, πλην μίας αναζωπύρωσης που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 στο Αερινό και πίσω από το ΣΕΑ της ΠΑΘΕ, αλλά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο με ρίψεις νερού τόσο από τις επίγειες όσο και από τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η Περιφέρεια αναφέρει πως το μέτωπο της φωτιάς που διασπάστηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Το κύριο βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, πάνω από την εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, καθώς υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές. 

Νέες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Συχνές αναζωπυρώσεις σήμερα στην περιοχή Βατίου, του Ασκληπειού, των Λαέρμων και κοντά στην Ιερά μονή Θάρρι. Νέες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν πριν λίγο κοντά στο Βάτι και προς το εκκλησάκι του Ταξιάρχη οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από πυροσβέστες και εθελοντές.

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν σε ένα από τα τελευταία μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί κοντά στον Ασκληπενό ποταμό, με κατεύθυνση τα Προφύλια. 

EUROKINISSI

Άλλα δύο canadair από τη Γαλλία μέσω του rescEU

«Οι σφοδρές πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Εκτός από την υποστήριξη που παρέχεται ήδη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, κινητοποιούμε άλλα δύο canadair από τη Γαλλία μέσω του rescEU για να βοηθήσουμε στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στα καλύτερά της» ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Καλύτερη εικόνα από το μέτωπο της Χαλκιδικής

Βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στη Νικήτη της Σιθωνίας, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας στ  GRTimes η φωτιά κοντεύει να κατασβεστεί.

Bίντεο της πυροσβεστικής από επιχειρήσεις

Μεγάλες καταστροφές στο Σέσκλο Μαγνησίας

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Αυτομάτως αναδασωτέες οι καμένες περιοχές υποσχέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να απαντήσει στα πυρά για την απουσία πρόληψη των πυρκαγιών. «Είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνεται χρόνο με το χρόνο. Θα γίνει καταγραφή στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου των εκτάσεων που δυστυχώς έχουν χαθεί. Ο στόχος είναι κάθε χρόνο να είναι και λιγότερες» είπε.


«Για να καταρρίψουμε κι άλλο ένα μύθο – κάθε λογής, τέλος πάντων, θεωριών συνομωσίας – δεν υπάρχει κανένα θέμα ότι καίει κάποιος ένα δάσος για να μπουν ανεμογεννήτριες. Το αντίθετο. Είναι αυτομάτως αναδασωτέες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ή όλα αυτά τα οποία ακούμε πάνω στον πόνο των κατοίκων και στον αγώνα που δίνει η Πολιτεία, οι πυροσβέστες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι κάτοικοι, συνολικά όλοι μας, για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τις εκτάσεις μας και τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα τέτοιο  θέμα» δήλωσε.

 

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ζητά ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε σημασία της πρόληψης, της προετοιμασίες, της στελέχωσης και ενός συνολικού σχεδίου, που θα μικρύνει το αποτύπωμα των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών και θα ενισχύει την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητας της κοινωνίας, μετά την επίσκεψη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, από κλιμάκιο του κόμματος.

EUROKINISSI

Εργοδότες άνοιξαν εργοστάσια στη ΒΙΠΕ δίπλα στα αποκαϊδια

Διευθυντές βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ Βόλου αγνόησαν τις εκκλήσεις και κάλεσαν τους υπαλλήλους να δουλέψουν σε μια περιοχή που βρίσκεται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις, βάζοντας λεωφορεία, ενώ άλλα εργοστάσια είναι κλειστά. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας απεύθυνε απλώς έκκληση να μείνουν κλειστά τα εργοστάσια για να μην κινδυνέψει κάποιος από φωτιά και την εισπνοή διοξινών.

Πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Μαγνησίας

Συνεργία ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, που έχουν υποστεί διακοπές ρεύματος. Τα περισσότερα προβλήματα βρίσκονται στην Μαγνησία καθώς η ηλεκτροδότηση, που έχει διακοπεί στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών, το Σέσκλο και σε άλλα μέρη, ενώ υπάρχει έλλειψη νερού σε όλες τις καμένες περιοχές όπως και σε πολλές συνοικίες του Βόλου.

Από χθες το βράδυ δεν λειτουργούν οι μονάδες στην Α' και Β' ΒΙΠΕ του Βόλου μετά από κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Φωτιά στη Σιθωνία της Χαλκιδικής

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι μεταξύ Μεταμόρφωσης και Νικήτης, εγγύτερα προς τον δεύτερο οικισμό, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά από τη Βουλγαρία, με 10 άτομα. Επίσης, επιχειρεί ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα. Προς το παρόν, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Η ΠτΔ εξέφρασε τη θλίψη της για τα θύματα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη θλίψη της για τους νεκρούς γιατί πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. «Δεν μπορούμε να οργανώσουμε το 112 για τα ζώα εκεί πρέπει να δουλεύουν οι εθελοντές» πρόσθεσε.

Η κ. Σακελλαροπούλου υποστήριξε πως είναι τραγικό να βρισκόμαστε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής αλλά σημείωσε πως αυτή «συναντά τις αδυναμίες μας» και πως «χρειάζεται ακόμα καλύτερη οργάνωση». 

Αναπροσαρμογή σχεδιασμού μετά τους τέσσερις νεκρούς

Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες κατά την οποία η χώρα έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός για να πει ότι η κυβέρνηση θα «αναπροσαρμόσει το σχεδιασμό της».  Στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «έχουν γίνει βήματα, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το  κράτος ότι ήταν απών».

«Αλλά είναι βέβαιο ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, να μάθουμε από τους καλύτερους και και να μην εφησυχαστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει» είπε ανερυθρίαστα και αναφέρθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και στους σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές.

Παρόλο που είπε πως οι δύο συμπολίτες μας δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από τη φωτιά, επιδοκίμασε τη στρατηγική του «112» υποστηρίζοντας πως χάρη στις οργανωμένες εκκενώσεις δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή.  Σε ό,τι αφορά τους χειριστές του μοιραίου αεροσκάφους ανέφερε πως εκτελούσαν μια δύσκολη και πολύ επικίνδυνη αποστολή, αν και υπάρεχι κριτική για μια αχρείαστη επιχείρηση και ευρύτερα για έλλειψη συντονισμού. 

Βελτιωμένη εικόνα στην Κάρυστο και το μέτωπο Πλατανιστού, που καίει τρεις μέρες.

Κάηκαν ζώα στο Σέσκλο

Ανείπωτη καταστροφή στο Σέσκλο. Κάηκαν ζώα σε ποιμνιοστάσια με τις εικόνες που μεταφέρουν τοπικά μέσα να συγκλονίζουν.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Οι εικόνες των απεγνωσμένων πυροσβεστών στην Μαγνησία συμπυκνώνουν την αίσθηση των πολιτών της περιοχής και όχι μόνο, που παρακολουθούν ανήμποροι να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και οι κόποι μιας ζωής.

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Διασωληνωμένος στο «Γεννηματάς» εγκαυματίας από την Τιθορέα 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ένας 67χρονος που από τη Τιθορέα Φωκίδας με σοβαρά εγκαύματα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Γεννηματάς στην Αθήνα. 

Εθελοντής πυροσβέστης με ελαφρύ ορθοπεδικό πρόβλημα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρόδου, ο διοικητής της πυροσβεστικής της περιφέρειας μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο Κέρκυρας, όπως επίσης ένας τραυματίας πυροσβέστης στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Κινδύνευσε το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στις φλόγες κόντεψε να τυλιχτεί το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Μαγνησία, με το υγειονομικό προσωπικό να δίνει μάχη με τη φωτιά στο πλάι των πυροσβεστών. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι «Η φωτιά σταμάτησε 15 μέτρα από το κέντρο υγείας».

Απονομή βαθμού αντιπτεράρχου στους δύο πιλότους

Την απονομή του βαθμού του αντιπτεράρχου στους χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 σμηναγό Χρήστο Μουλά και ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δενδιας, μετά από τελετή έπαρσης της σημαίας σε μεσίστια θέση, λόγω του πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στο στρατόπεδο «Παπάγου».

«Η μνήμη τους θα παραμείνει ζωντανή, μαζί με τη μνήμη όσων ιπτάμενων έχουν χάσει τη ζωή τους, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση, εν ώρα υπηρεσίας, στη διαρκή μάχη για την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας, της ζωής, της περιουσίας των Ελλήνων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Θα ήθελα να επαναλάβω το αυτονόητο. Ουδέν πτητικό μέσο επιχειρεί χωρίς προηγούμενο τεχνικό έλεγχο» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Τεκνοθεσία του αγέννητου γιού του σμηναγού

Αναζωπύρωση στην Μαγνησία

Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην κατεύθυνση του χωριού Σέσκλο, κοντά τρεις κτηνοτροφικές μονάδες με τους ιδιοκτήτες να αγωνιούν για την εξέλιξη της φωτιάς, ενώ ανησυχία εμπνέουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Κάτοικοι του οικισμού που το εκκένωσαν χθες επέστρεψαν νομίζοντας πως ο κίνδυνος έχει φύγει.

«Γλυτώσαμε χάρη στους πυροσβέστες της Κύμης, η φωτιά θα έφτανε στην παραλία»

Δεν εμπνέει πλέον ανησυχία η πυρκαγιά, που ξέσπασε το πρωί στην Κύμη, καθώς σύμφωνα με την πυροσβεστική η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

«Γλυτώσαμε χάρη στους πυροσβέστες της Κύμης που έπεσαν μέσα στη φωτιά και την έσβησαν. Η περιοχή είναι δύσβατη, έχει πυκνό δάσος και αν δεν την έσβησαν με τον αέρα που έχει θα έκαιγε σπίτια και θα έφτανε στη θάλασσα», λένε κάτοικοι στο evima.gr

Ελεγχόμενη η φωτιά στη Θεσσαλονίκη

Ελεγχόμενη η φωτιά σε αύλειο χώρο επιχείρησης ανακύκλωσης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης από όπου αποχώρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να αγοράσει 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να υπογράψει φέτος συμβάσεις για αγορά έως και 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών, των πρώτων που θα της ανήκουν πλήρως. Ο σημερινός στόλος περιλαμβάνει 28 αεροσκάφη, τα οποία ενοικιάζονται από κράτη μέλη ή από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχουν δυνατότητες συνδρομής την περίοδο των δασικών πυρκαγιών. Το κόστος αυτού του διπλασιασμού των δυνατοτήτων αναμένεται να ανέλθει σε 23 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα αεροσκάφη «θα μπορούσαν να παραδοθούν σε δυο χρόνια» και «όλος ο στόλος να είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος της δεκαετίας» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, στο Reuters.

Η αεροπορική βιομηχανία De Havilland Canada συμφώνησε να ξαναρχίσει την παραγωγή των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair αν υποβληθούν παραγγελίες από την Ε.Ε., σύμφωνα με τον Λέναρσιτς. Συμβάσεις θα υπογράψουν η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. 

Αναζωπύρωση στην Κέρκυρα

Αυξάνεται η ένταση των ανέμων στην Κέρκυρα, ενώ μέχρι τώρα οι καιρικές ευνοούσαν την κατάσβεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες πάνω από τα χωριά Άγιος Μαρτίνος και Λαύκη για να μην επεκταθούν. Εναέρια μέσα επιχειρούν σε χώρο στον οποίο δεν μπορούν να φτάσουν επίγειες δυνάμεις.

Έντονη δυσοσμία στο Βόλο

Η πόλη «πνίγεται» από τη μυρωδιά πλαστικού και διοξίνες από την πυρκαγιά εργοστασίου ανακύκλωσης, που κάηκε με τον ιδιοκτήτη να καταγγέλλει πως κόπηκε το νερό και δεν μπορούσε να το σώσει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα gegonota.news.

Η Βιομηχανική περιοχή του Βόλου σώθηκε από τους πολίτες

Εργαζόμενοι και εθελοντές κατάφεραν να σώσουν τη  Βιομηχανική περιοχή του Βόλου περιορίζοντας τις φωτιές περιμετρικά των βιοτεχνιών και των εργοστασίων, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο Βελεστίνο και στον Αγιο Γεώργιο όπου η φωτιά ήταν εκτός ελέγχου, ενώ οι άνεμοι την οδήγησαν στην ΒΙΠΕ. 

Μεγάλη είναι ευρύτερα η συνδρομή των εθελοντών. Εθελοντές από τους Σταγιάτες, το Βόλο και άλλες περιοχές ανέβηκαν στο βουνό για να βοηθήσουν, έσβησαν εστίες κι έσωσαν ζώα. Καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση και  οργάνωση με αποτέλεσμα να υπονομεύεται και το έργο της πυροσβεστικής. 

 

Χωρίς ρεύμα και νερό οικισμοί της Μαγνησίας

Χωρίς ρεύμα και νερό οικισμοί της Μαγνησίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν διακοπές υδροδότησης στην οδό Ζάχου μεταξύ των οδών Επτά Πλατανίων και λ. Ειρήνης λόγω βλάβης 

Καταγγελία εργάτη της ΒΙΠΕ: Έριξαν λίγο νερό για τα μάτια του κόσμου

Εργάτης της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου κατήγγειλε στο newsbomb.gr: «Ήρθαν δύο πυροσβεστικά όλη την ημέρα που πήρε φωτιά. Τσακωνόμασταν μαζί τους και λέγαμε «ελάτε να ρίξετε νερό». Ήρθαν δύο πυροσβεστικά και μας κοιτάγανε. Ετοίμαζαν τις μάνικες να ρίξουν νερό, και δεν έριξαν ποτέ. Τους λέμε «παιδιά» θα ρίξουμε νερό;», και μας λένε «όχι, περιμένουμε εντολή»». Και συνέχισε λέγοντας, «έριξαν λίγο νερό για τα μάτια του κόσμου και σηκωθήκαν και φύγανε». 

 

Γιατί απογειώνουν... τα σενάρια των εμπρησμών

Υπόλογη η κυβέρνηση για τη μη πρόληψη λόγω κλιματικής κρίσης, ρίχνει την ΕΥΠ στην αναζήτηση ευθυνών για τις φωτιές. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, η Υπηρεσία ασχολείται με το ενδεχόμενο εμπρησμού, ενώ ο ίδιος δεν απέρριψε κατηγορηματικά συνωμοσιολογικά σενάρια περί «Τούρκων πρακτόρων που βάζουν φωτιές».

Νέο μέτωπο στην Κύμη Εύβοιας

Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση της Κύμης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Κώστα Δημά. Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. 

Σε λεωφορεία οι επιβάτες τρένων

Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 11574 (Λάρισα-Βόλος) και 11575 (Βόλος-Λάρισα) θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία, λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την Hellenic Train.

Τέσσερα μέτωπα στο Βόλο - Δραματικές εκκλήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη τα μέτωπα βόρεια της πόλης του Βόλου και προς το παραλιακό κομμάτι προς Νέα Αγχίαλο.

«Εάν δεν στείλουν δυνάμεις η φωτιά θα σβήσει στη θάλασσα» τόνισαν εξουθενωμένοι πυροσβέστες, αναφέρει το gegonota.news.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν από χθες οι φλόγες στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, στο εργοστάσιο Λυκομήτρου και σε υπαίθρια αποθήκη με πλαστικά για ανακύκλωση, που είχε χαρακτηριστεί παράνομη από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα.

Οργή κατά περιφερειάρχη και δήμου Βόλου

Γιουχαΐστηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό και δημοτικοί σύμβουλοι στο Βόλο από κάτοικους, που καταγγέλλουν την απουσία του κράτους. 

Πυρκαγιά σε εταιρία ανακύκλωσης

Σε εξέλιξη φωτιά σε εταιρία ανακύκλωσης πάνω από την εξωτερική περιφερειακή, στο ύψος των διοδίων Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη.

Οι φλόγες καίνε ανακυκλώσιμα υλικά στον αύλειο χώρο της επιχείρησης, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να μην επεκταθεί η πυρκαγιά.

Φωτιά στην Κηφισιά, τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί σήμερα στην Πυροσβεστική, καθώς ξέσπασε φωτιά στο τέρμα της οδού Στρατηγού Μακρυγιάννη στην Κηφισιά σε δασική έκταση, αλλά κοντά σε σπίτια. 

Το μέτωπο τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 42 πυροσβέστες, 10 οχήματα με 4 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 3 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και εθελοντές.

Κόλαση επί της γης στη Μαγνησία - Μαζικές εκκενώσεις

Ολονύχτιος εφιάλτης στη Μαγνησία από πυροσβέστες και εθελοντές για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Βελεστίνο. Λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Μελισσάτικα να εκκενώσουν την περιοχή προς το Βόλο. 

Στην συνέχεια στις 05:30 τα ξημερώματα με νέο μήνυμα της η Πολιτική Προστασία ζήτησε την εκκένωση των περιοχών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια. Λίγο αργότερα, στις 5:46 εστάλη και νέο 112 για τις περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος.

 

Aναζωπυρώσεις ξανά και στην Κάρυστο 

Στην Κάρυστο οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Αντιά, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλησίον του Πλατανιστού.

Για δέκατη μέρα η «μάχη» στη Ρόδο, δύο μέτωπα αναζωπυρώσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για δέκατα ημέρα, η πυρκαγιά στη Ρόδο, όπου σημειώθηκαν μικρές αναζωπυρώσεις κοντά στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπου εστιάζεται το μεγάλο έργο πυροσβεστών και εθελοντών.

Στην διάρκεια της νύχτας στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου δόθηκε η  «μάχη» από τις δυνάμεις, που κατάφεραν να περιορίσουν την επέκταση της φωτιάς.

Ακόμα μία εφιαλτική νύχτα - Βελτιωμένη εικόνα σε Κέρκυρα και Φθιώτιδα

Άνιση μάχη με τις φλόγες έδωσαν για μία ακόμα νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Βελτίωση δείχνουν τα μέτωπα στην Κέρκυρα όπου η φωτιά είναι σε ύφεση και εξελίσσεται με διάσπαρτες εστίες.  

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Κάστρο Λαμίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά δεν είχε ιδιαίτερη ένταση κατά τις βράδυνες ώρες ωστόσο υπάρχουν κάποιες εστίες διάσπαρτες, σε αγροτικά σημεία όπου υπάρχουν ελιές.

Σχετικά με την φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης, και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν. Αισθητά βελτιωμένη είναι η εικόνα στις πυρκαγιές που ξέσπασε χθες σε Τιθορέα Φθιώτιδας και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Σήμερα η κηδεία του ανθυποσμηναγού - Πέντε τα θύματα

Σήμερα η κηδεία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στο Κιλκίς, αύριο του σμηναγού Χρήστου Μουλά στα Χανιά. Τα θύματα ανέρχονται σε πέντε, καθώς μία γυναίκα με κινητικά προβλήματα βρέθηκε χθες απανθρακωμένη στον οικισμό Χοροστάσι μέσα στο τροχόσπιτο, όπου έμενε λίγα μέτρα από την παραλία.

Κοντά στο όχημα βρέθηκε άντρας με σοβαρά εγκαύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον σύζυγό της, ο οποίος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

Απανθρακωμένος βρέθηκε χθες ο κτηνοτρόφος, που προσπαθούσε να σώσει τα ζωντανά του στον Αγιο Γεώργιο Φερών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...