Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυτικά τεθωρακισμένα μάχονται ενάντια στις ρωσικές άμυνες

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυτικά τεθωρακισμένα μάχονται ενάντια στις ρωσικές άμυνες

  • Δημοσίευσε
Εγκατάσταση επισκευής δεξαμενώνΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,MOOSE CAMPBELL/BBC
Λεζάντα εικόνας,
Τα τανκς που χτυπήθηκαν από ρωσικές νάρκες είτε επισκευάζονται γρήγορα είτε συλλέγονται για ανταλλακτικά

Ο στρατηγός που είναι υπεύθυνος για την επίθεση τραυλισμού της Ουκρανίας στο νότο λέει ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ναρκοπέδια πολλαπλών επιπέδων και οχυρές αμυντικές γραμμές που δυσκόλευαν τον στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των τανκς και των τεθωρακισμένων οχημάτων που προμήθευε η Δύση, να προχωρήσουν.

«Γι' αυτό τα περισσότερα καθήκοντα πρέπει να εκτελούνται από στρατεύματα», λέει στο BBC ο στρατηγός Oleksandr Tarnavskyi.

Λέει ότι ο ρωσικός στρατός έχει επιδείξει «επαγγελματικές ιδιότητες» εμποδίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις να «προελαθούν γρήγορα».

«Δεν υποτιμώ τον εχθρό», προσθέτει.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα που προμήθευσαν οι Δυτικοί κατάφεραν να ανατρέψουν την ισορροπία υπέρ της Ουκρανίας.

Αρκετά τανκς Leopard και μαχητικά οχήματα των ΗΠΑ Bradley υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν τις πρώτες ημέρες της επίθεσης, κοντά στην πόλη Orikhiv.

Η 47η Ταξιαρχία της Ουκρανίας, η οποία είχε εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση για να προσπαθήσει να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές, σύντομα σταμάτησε στα ίχνη της από νάρκες και στη συνέχεια στοχοποιήθηκε από το πυροβολικό.

Η Ρωσία δημοσίευσε πολλά βίντεο από το περιστατικό υποστηρίζοντας ότι η επίθεση της Ουκρανίας είχε ήδη αποτύχει. Στην πραγματικότητα ήταν μια πρώιμη οπισθοδρόμηση παρά ένα αποφασιστικό χτύπημα.

Κατεστραμμένα τανκςΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Λεζάντα εικόνας,
Η Ρωσία δημοσίευσε πλάνα από τανκς που είπε ότι είχε καταστρέψει τις πρώτες ημέρες της επίθεσης

Επισκεφθήκαμε το υπαίθριο εργαστήριο της ίδιας ταξιαρχίας, κρυμμένο σε ένα δάσος πίσω από τη γραμμή του μετώπου, όπου τώρα προσπαθούν να επισκευάσουν περισσότερα από δώδεκα τεθωρακισμένα οχήματα - τα περισσότερα από αυτά αμερικανικά Bradley.

Αρχικά έφτασαν αλώβητοι αλλά τώρα φέρουν τα σημάδια της μάχης. Σπασμένα κομμάτια και λυγισμένοι τροχοί - τα ενδεικτικά σημάδια ότι αρκετοί έχουν χτυπήσει ρωσικές νάρκες.

Ο Serhii, ένας από τους μηχανικούς, λέει: «Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να τα επισκευάσουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να τα επαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή για να σώσουμε τη ζωή κάποιου».

Αλλά παραδέχεται επίσης ότι ορισμένα είναι ανεπανόρθωτα και θα πρέπει είτε να καθαριστούν για ανταλλακτικά είτε να «επιστραφούν στους συνεργάτες μας» για να ξαναχτιστούν.

Ενώ τα δυτικά τεθωρακισμένα έχουν παράσχει στα ουκρανικά στρατεύματα καλύτερη προστασία, δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν τις σειρές των ρωσικών ναρκών - ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την προέλαση της Ουκρανίας.

Ταξιδεύοντας στο νότιο μέτωπο είδαμε επίσης τα βρετανικά τεθωρακισμένα Mastiff να έχουν υποστεί ζημιές και να καταστρέφονται.

Διοικητής αρμάτων μάχης Serhii T64ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,MOOSE CAMPBELL/BBC
Λεζάντα εικόνας,
Ο Serhii, ένας μηχανικός στην πρώτη γραμμή, λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να επισκευάζονται γρήγορα τα τανκς, αλλά μερικά είναι ανεπανόρθωτα

Η 47η Ταξιαρχία χρησιμοποιεί τώρα μερικά από τα παλαιότερα άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής για να καθαρίσει ναρκοπέδια. Αλλά και αυτοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα εκρηκτικά που είναι κρυμμένα στο έδαφος, ακόμη και όταν είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένο εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Πιο κοντά στη γραμμή του μετώπου, ο διοικητής του τανκ Maksym μας έδειξε το άρμα του T-64 που είχε καταστρέψει πρόσφατα. Έχει τοποθετηθεί με δύο κυλίνδρους στο μπροστινό μέρος για να εκκινήσει σκόπιμα τις νάρκες. Έχασε έναν από τους κυλίνδρους το προηγούμενο βράδυ καθώς προσπαθούσε να ανοίξει ένα μονοπάτι για τα στρατεύματα.

«Κανονικά οι κύλινδροι μας μπορούν να αντέξουν έως και τέσσερις εκρήξεις», λέει. Αλλά οι Ρώσοι, προσθέτει, έχουν βάλει νάρκες ο ένας πάνω στον άλλο για να καταστρέψουν τον εξοπλισμό τους για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

«Είναι πολύ δύσκολο γιατί υπάρχουν πάρα πολλές νάρκες», λέει ο Maksym, προσθέτοντας ότι συχνά υπήρχαν περισσότερες από τέσσερις σειρές ναρκοπεδίων μπροστά από τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Ήταν οδυνηρό να παρακολουθείς τη μάχη να εκτυλίσσεται για τον Ντοκ και την ομάδα αναγνώρισης του drone από τον Εθελοντικό Στρατό της Ουκρανίας.

Γιατρός, πιλότος droneΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,MOOSE CAMPBELL/BBC
Λεζάντα εικόνας,
Ο Ουκρανός πιλότος drone Doc λέει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τηλεκατευθυνόμενες νάρκες για να τους επιβραδύνει

Ο Ντοκ, το σήμα κλήσης του, συμμετείχε στην περσινή επιτυχημένη επίθεση στο Χερσών. Αλλά λέει ότι αυτή τη φορά αποδεικνύεται πολύ πιο σκληρή. Για πρώτη φορά στον πόλεμο, λέει, οι στρατιώτες τραυματίζονται από νάρκες περισσότερο παρά από πυροβολικό: «Όταν προχωράμε συναντάμε ναρκοπέδια παντού».

Ο Doc μου δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε πρόσφατα από ένα από τα drone του, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα προχωρούσαν προς μια ρωσική τάφρο.

Γίνεται μια τεράστια έκρηξη μόλις μπαίνουν οι στρατιώτες. Η τάφρο ήταν άδεια αλλά αρματωμένη με νάρκες. Ο Doc λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τώρα τηλεκατευθυνόμενες νάρκες. «Όταν οι στρατιώτες μας φτάνουν στα χαρακώματα, πατάνε ένα κουμπί και ανατινάζεται, σκοτώνοντας τους φίλους μας». Λέει ότι έχει δει την τακτική που χρησιμοποιείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες και την αποκαλεί «ένα νέο όπλο».

Υπάρχει μια στρατιωτική λογική στην επίθεση της Ουκρανίας στο νότο. Θεωρείται κλειδί για τη διαίρεση των ρωσικών δυνάμεων και την επίτευξη των κατεχόμενων πόλεων Μελιτόπολη και Μαριούπολη - μέχρι την Κριμαία. Αλλά η εστίαση σε αυτόν τον άξονα σημαίνει ότι η Ουκρανία επίσης επιτίθεται τώρα στις ρωσικές αμυντικές γραμμές όπου είναι πιο δυνατές.

Κεφαλιά του στρατηγού Oleksandr Tarnavskyi
Άκους Κάμπελ
Αργά ή όχι, η επίθεση γίνεται και σίγουρα θα φτάσει στο στόχο της
Ο στρατηγός Oleksandr Tarnavskyi
είναι υπεύθυνος για τη νότια επίθεση της Ουκρανίας

Ο στρατηγός Ταρνάβσκι λέει ότι οι δυνάμεις του κάνουν "σκληρή και επίπονη δουλειά". Λέει ότι «κάθε άμυνα μπορεί να σπάσει, αλλά χρειάζεται χρόνος υπομονής και επιδέξιες ενέργειες».

Πιστεύει επίσης ότι η Ουκρανία φθείρει σιγά σιγά τον εχθρό της. Η Ρωσία, λέει, δεν ενδιαφέρεται για την απώλεια ανδρών και οι πρόσφατες αλλαγές στη στρατιωτική της ηγεσία «σημαίνουν ότι δεν είναι όλα καλά». Επιμένει ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δεσμεύσει την κύρια δύναμη κρούσης της.

«Σιγά ή όχι, η επίθεση γίνεται και σίγουρα θα φτάσει στον στόχο της», λέει.

Ρωτάω τον στρατηγό Tarnavsky πώς μπορούμε να κρίνουμε αν είναι επιτυχία ή αποτυχία;

Χαμογελάει και απαντά: «Αν η επίθεση δεν ήταν επιτυχής, δεν θα σου μιλούσα τώρα».

Χάρτης που δείχνει ολόκληρη την Ουκρανία και τις περιοχές σημαντικών πρόσφατων μαχών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...