Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Στρατιώτες του Νίγηρα κηρύσσουν πραξικόπημα στην εθνική τηλεόραση

 


  • Δημοσίευσε
Λεζάντα πολυμέσων,

Παρακολουθήστε: Εκπρόσωπος του στρατού λέει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας "βάζουν τέλος στο καθεστώς που γνωρίζετε"

Στρατιώτες στη δυτικοαφρικανική χώρα του Νίγηρα ανακοίνωσαν πραξικόπημα στην εθνική τηλεόραση.

Είπαν ότι διέλυσαν το σύνταγμα, ανέστειλαν όλους τους θεσμούς και έκλεισαν τα σύνορα του έθνους.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ κρατείται από στρατεύματα της προεδρικής φρουράς από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Του υποσχέθηκαν την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον σε μια κλήση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε επίσης ότι μίλησε με τον πρόεδρο και προσέφερε την πλήρη υποστήριξη του ΟΗΕ.

Ο κ. Bazoum είναι ένας βασικός δυτικός σύμμαχος στον αγώνα κατά της ισλαμιστικής μαχητικότητας στη Δυτική Αφρική.

Δύο γειτονικές χώρες, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, έχουν βιώσει πραξικοπήματα που πυροδοτήθηκαν από εξεγέρσεις των τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια.

Και στις δύο χώρες οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη, η οποία κυβερνούσε επίσης στο παρελθόν τον Νίγηρα.

Σε τηλεοπτική ανακοίνωση την Τετάρτη, ο συνταγματάρχης Amadou Abdramane, μαζί με εννέα άλλους ένστολους στρατιώτες πίσω του, είπε: «Εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας... αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος στο καθεστώς που γνωρίζετε.

«Αυτό ακολουθεί τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας και την κακή οικονομική και κοινωνική διακυβέρνηση».

Είπε επίσης ότι όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας έχουν τεθεί σε αναστολή και ότι οι επικεφαλής των υπουργείων θα φροντίσουν για τις καθημερινές εργασίες.

«Ζητείται από όλους τους εξωτερικούς εταίρους να μην παρεμβαίνουν», συνέχισε. «Τα χερσαία και εναέρια σύνορα είναι κλειστά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 22:00 έως τις 05:00 τοπική ώρα μέχρι νεωτέρας.

Ο συνταγματάρχης Abdramane είπε ότι οι στρατιώτες ενεργούσαν για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP).

Μετά την τηλεοπτική ανακοίνωση των στρατιωτών, ο κ. Blinken ζήτησε την απελευθέρωση του Προέδρου Bazoum.

Είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Ζηλανδία ότι «αυτό που σαφώς συνιστά είναι μια προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας με τη βία και διατάραξης του συντάγματος».

Πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, 15, 22 ΙουλίουΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,AFP
Λεζάντα εικόνας,
Οι συνθήκες κράτησης του Προέδρου Bazoum παραμένουν ασαφείς (φωτογραφία 2022)

Στο γειτονικό Μάλι, βαριά οπλισμένοι Ρώσοι μισθοφόροι Wagner βοηθούν το στρατιωτικό καθεστώς να πολεμήσει τους τζιχαντιστές αντάρτες. Η αναταραχή του Νίγηρα προστίθεται στο υπάρχον άγχος της Δύσης για τις επιχειρήσεις Wagner και την αστάθεια της περιοχής Σαχέλ.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επιθυμεί να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στην Αφρική, φιλοξενεί Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη την Πέμπτη .

Το οικονομικό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής Ecowas δήλωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας με τη βία» στον Νίγηρα.

Εκ μέρους της Ecowas, ο Πρόεδρος του Μπενίν Πατρίς Τάλον έφτασε στην πρωτεύουσα Νιαμέι σε αποστολή διαμεσολάβησης.

Ο κ. Talon είπε ότι «όλα τα μέσα» θα χρησιμοποιηθούν, εάν χρειαστεί για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, «αλλά το ιδανικό θα ήταν όλα να γίνουν με ειρήνη και αρμονία».

Νωρίτερα την Τετάρτη, πλήθη στο Niamey βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον κ. Bazoum. Ένας ρεπόρτερ του BBC είδε επίσης ένοπλες δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο να βρίσκονται γύρω από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Η πόλη ήταν κυρίως ειρηνική, αν και στρατιώτες πίσω από το πραξικόπημα πυροβόλησαν για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Υποστηρικτές του Προέδρου Bazoum, 26 Ιουλίου 23ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,AFP
Λεζάντα εικόνας,
Οι υποστηρικτές του προέδρου Bazoum συγκεντρώθηκαν στο Niamey νωρίτερα την Τετάρτη

Ο Νίγηρας παλεύει με δύο ισλαμιστικές εξεγέρσεις - μια στα νοτιοδυτικά, που σάρωσαν από το Μάλι το 2015 και η άλλη στα νοτιοανατολικά, με τη συμμετοχή τζιχαντιστών που εδρεύουν στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Στη χώρα δραστηριοποιούνται μαχητικές ομάδες που συμμαχούν τόσο με την Αλ Κάιντα όσο και με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Πρόεδρος Bazoum, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά το 2021, είναι στενός σύμμαχος της Γαλλίας και άλλων δυτικών εθνών.

Ο Νίγηρας έχει βιώσει τέσσερα πραξικοπήματα από την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία το 1960, καθώς και πολλές απόπειρες πραξικοπημάτων.

Χάρτης του Νίγηρα

Σχετικά θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κίεβο: «Σε δέκα λεπτά η Ρωσία μπορεί να πλήξει την Αθήνα με Kinzhal – Δώστε μας αντιαεροπορικά για να μην συμβεί» Ο Ζελένσκι επιχειρεί να συμπεριλάβει την Αθήνα στους στόχους της Ρωσίας 09.05.2024 | 20:02

  Το καθεστώς του Κιέβου σε μια ακόμη προσπάθεια να συμπαρασύρει μαζί του και την υπόλοιπη Ευρώπη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας σ...