Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Εκκενώνονται περιοχές στη Μαγνησία και το βόρειο τμήμα της Λαμίας -Συνεχίζεται ο εφιάλτης σε Ρόδο και Κέρκυρα efsyn.gr A-A+

 

Η μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις συνεχίζεται για ένατη ημέρα στο νησί της Ρόδου.

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης για 9η μέρα στη Ρόδο και 4η στην Κέρκυρα • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί των Ιπποτών •Συνεχείς αναζωπυρώσεις εν μέσω της κορύφωσης του τρίτου κύματος καύσωνα •Αμείλικτα τα ερωτήματα για τις συνθήκες της τραγωδίας με τους δύο πιλότους και την κατάσταση του Canadair •Διαρκής ενημέρωση από το efsyn.gr

Άλλη μια δύσκολη μέρα με τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο και στην Κέρκυρα να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, ενώ διαρκώς εκδηλώνονται νέες εστίες σε διάφορα σημεία της χώρας. Στη Μαγνησία είναι δύσκολη η κατάσταση με την σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών σε Βελεστίνο και Αλμυρό. Το άλλο μεγάλο δύσκολο μέτωπο μαίνεται στο βόρειο τμήμα της Λαμίας.

  • Διπλό μέτωπο στη Μαγνησία (Αλμυρός, Βελεστίνο). Εκκενώθηκαν τρεις περιοχές.
  • Μεγάλη φωτιά στη Λαμία
  • Για 9η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου. Στο επίκεντρο των προσπαθειών πυρόσβεσης τα χωριά Μαλώνα, Βάτι και η περιοχή του Γενναδίου
  • Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται σε όλη τη Ρόδο
  • Καίγεται για 4η μέρα η βόρεια Κέρκυρα. Συνεχίζεται η μάχη στα χωριά Λούτσες, Λάφκι και Άγιος Μαρτίνος. 
  • Μεγάλη πυρκαγιά στον Δομοκό
  • Σε ύφεση το μέτωπο της Καρύστου στην Εύβοια
  • Βυθισμένη στο πένθος η χώρα για την τραγωδία με τους δύο πιλότους
  • Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στη χώρα

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στον Πλάτανο Μαγνησίας (Βίντεο)

Κι άλλο χωριό εκκενώνεται στη Μαγνησία

Εντολή εκκένωσης δόθηκε από την Πυροσβεστική στους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου Φερών, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Ταχυδρόμος.

Εκκενώνεται τμήμα της Λαμίας

Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στην πόλη της Λαμίας. Δόθηκε εντολή εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της πόλης.

Περιπολικά της αστυνομίας και αυτοκίνητα του δήμου ειδοποιούν τους κατοίκους της Νέας Μαγνησίας που τα σπίτια τους είναι κοντά στην αγροτική περιοχή να τα εκκενώσουν και να απομακρυνθούν. Ήδη έχουν εκκενωθεί έξι αγροικίες με οικόσιτα ζώα, καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας κι ένα ελικόπτερο Έρικσον. Στην κατάσβεση μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και μία ομάδα εφέδρων καταδρομέων.

Εκκενώθηκαν σπίτια στο Βελεστίνο και στο Σέσκλο Μαγνησίας

Εκκενώθηκαν, προληπτικά, τα πρώτα σπίτια στις παρυφές και περιμετρικά του Βελεστίνου και οι κάτοικοι οδηγούνται προς το κέντρο της πόλης δήλωσε πριν από λίγο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Παλληκάρης. 

Την εκκένωση του Σέσκλου Βόλου, για προληπτικούς λόγους, αποφάσισε η πυροσβεστική, σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η εκκένωση αποφασίστηκε καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν την πυρκαγιά προς τα ανατολικά και κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Δύο τα πύρινα μέτωπα στη Μαγνησία (Χάρτης)

Μήνυμα ετοιμότητας για το Βελεστίνο Μαγνησίας

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στο Βελεστίνο εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιος Γεώργιος Φερών παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα.

Προσωρινή εκτροπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό στο ύψος του Βελεστίνου σημειώθηκε νωρίτερα λόγω της φωτιάς, αλλά σύμφωνα με ενημέρωση απ' την Αστυνομία η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. 

Προς το Κάστρο Λαμίας έχει επεκταθεί η φωτιά

«Από τη μία πλευρά γλυτώσαμε τα σπίτια και τους ανθρώπους. Τώρα είναι κρίσιμη η βόρεια πλευρά… που έχει και εκεί σπίτια διάσπαρτα…» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε αργά σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Αφανός της Λαμίας.

Στο σημείο επιχειρούν πυροσβέστες αλλά και εθελοντές με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του δήμου, ενώ δύο αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Το μέτωπό της φωτιάς κατευθύνεται ανατολικά, ενώ έχει επεκταθεί και δυτικά προς το Κάστρο της Λαμίας μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.

Στο μεταξύ πυρκαγιά ξέσπασε και στο χωριό Λευκάδα της Μακρακώμης στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα και δυνάμεις από τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία.

Έσβησε η φωτιά στο Νότιο Πήλιο

Ευτυχώς δεν πρόλαβε να πάρει μεγάλες διαστάσεις η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12:30 στην περιοχή Πάλτση του Νοτίου Πηλίου.

Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 10 οχήματα, πολλοί εθελοντές, όπως και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και κατάφεραν να την σβήσουν.

Τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων εδώ και 13 χρόνια

Ρόδος / AP PHOTO

Tα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκατριών ετών, στα τέλη Ιουλίου, κατέγραψε το σύστημα υπηρεσιών FireHub της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συνολικά, όπως υπογραμμίζεται «έχουν καεί περί τα 40.000 εκτάρια, έκταση σχεδόν διπλάσια από την περσινή (2022) και τριπλάσια του 2020».

Οι 5 μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί φέτος στον ελλαδικό χώρο είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 17 Ιουλίου 2023 σε Κουβαρά Αττικής, Καλλιθέα Λουτρακίου και Δερβενοχώρια Βοιωτίας, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18 Ιουλίου στον Έμπωνα Ρόδου καθώς και η δασική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το BEYOND, όπως προέκυψαν από τη χαρτογράφηση κατά τη διάρκεια ή και μετά τη λήξη των πυρκαγιών, στην Καλλιθέα Λουτρακίου η καμένη έκταση ανέρχεται σε 1.800 εκτάρια, στον Κουβαρά Αττικής σε 3.867 εκτάρια, στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας σε 11.550 εκτάρια, στη Ρόδο σε 10.717 εκτάρια και στην Κέρκυρα σε 2.194 εκτάρια.

Ειδικότερα για τη Ρόδο η μονάδα BEYOND σημειώνει ότι: «Η καμένη έκταση της πυρκαγιάς μέχρι και τις 23/07/2023 και ώρα 12:27, εκτιμήθηκε σε περίπου 107.170 στρέμματα/10.717 εκτάρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη χαρτογράφηση σημειώθηκε πλήθος νέων ενεργών εστιών δυτικά και ανατολικά της καμένης έκτασης, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι εστίες είναι διάσπαρτες και αναπτύσσονται ραγδαία. Υπολογίζεται ότι μετά το τέλος της πυρκαγιάς θα έχει καεί περισσότερο από το 10% του νησιού, ενώ μεγάλο κομμάτι της καμένης έκτασης βρίσκεται εντός του δικτύου Natura».

Στις κηδείες των πιλότων Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραστεί την Παρασκευή στις 11:00, στην κηδεία του Σμηναγού Χρήστου Μουλά στα Χανιά στην εκκλησία Αγίου Σεργίου και Βάκχου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην κηδεία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του, στο Παλαιό Αγιονέρι στο Κιλκίς.
 

Εκκενώσεις σπιτιών και έξω από την πόλη της Λαμίας

Άλλο ένα πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε σήμερα, συγκεκριμένα στη βόρεια πλευρά της Λαμίας σε δασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση.

Η φωτιά πήρε αμέσως διαστάσεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή την οδήγησαν ανατολικά πλησιάζοντας σπίτια.

Αμέσως αποφασίστηκε η εκκένωση των σπιτιών στην περιοχή Αφανού της Λαμίας, ενώ την ίδια στιγμή έκαναν ρίψεις τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας.

Ισχυρές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ενώ ενισχύθηκαν με εθελοντές, μηχανήματα και βυτιοφόρα του δήμου.

Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών την Πέμπτη 27/7

 

 

Τι έχει κάψει μέχρι στιγμής το μέτωπο στη Ρόδο

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις ασταμάτητες πυρκαγιές στην Ρόδο, όπως τις κατέγραψαν δορυφόροι παρατήρησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Οι φωτιές που μαίνονται στο νησί, φαίνονται με τη βοήθεια του δορυφόρου καθαρά, σε ολόκληρο το μήκος τους, δίνοντάς μας σαφή εικόνα για το εύρος του προβλήματος.

Οι φλόγες στο νησί της Ρόδου καταγράφηκαν με δεδομένα από πολλούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης. Τα δεδομένα υπέρυθρων βραχέων κυμάτων Sentinel-2 συνδυάστηκαν με φυσικές χρωματικές ζώνες για να τονίσουν το μέτωπο της φωτιάς και την έκταση της καμένης περιοχής (οι καφέ εκτάσεις γης στο κεντρικό τμήμα του νησιού). 

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 11.000 εκτάρια γης έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την ESA. 

Σε μια από τις εικόνες του δορυφόρου, το κέντρο του νησιού φαίνεται να καλύπτεται από καπνό, ενώ σε άλλη καταγραφή, η έκταση της φωτιάς να κατακαίει την Ρόδο, προκαλεί θλίψη.

 

Εφιάλτης οι αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση έγινε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή του Ασκληπιείου στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στη Ρόδο, Κώστα Νούση, το μέτωπο προέρχεται από τον οικισμό Βάτι και κινείται προς το Ασκληπιείο. Υπενθυμίζεται ότι το Ασκληπιείο στη Ρόδο δοκιμάστηκε ξανά πριν μερικές μέρες με την φωτιά να μπαίνει σε αυλές σπιτιών.

Οι άνεμοι στο νησί δεν ξεπερνάνε τα 4 μποφόρ. Σημειώνεται ότι το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχουν χαθεί περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους.

Πυρκαγιά στον Δομοκό

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Νέο Μοναστήρι, στον Δομοκό Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, για την κατάσβεση επιχειρούν 27 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και επτά οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πύρινο μέτωπο και στον Αλμυρό

Ένα δεύτερο μέτωπο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στην περιοχή Κρόκιο του Αλμυρού, λίγο έξω από τον Βόλο.

Συγκεκριμένα καίγεται αγροτική έκταση η οποία βρίσκεται στο 293 χλμ της Εθνικής Οδού, με τις φλόγες να περνούν πάνω από τη διαχωριστική νησίδα μεταξύ των δύο ρευμάτων, σύμφωνα με το magnesianews.gr

Από τη διακοπή της κυκλοφορίας έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό μπάχαλο στην εθνική με τους οδηγούς να βρίσκονται για ώρα;ακινητοποιημένοι στα οχήματά τους.

Έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιά στο Βελεστίνο στη Μαγνησία

Στις φλόγες έχει παραδοθεί κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή του Βελεστίνου στη Μαγνησία. Το μέτωπο εκδηλώθηκε περί τις 13:35, αναφέρει η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με το magnesianews.gr η φωτιά έχει κατεύθυνση προς το χωριό του Αερινού. Ταυτόχρονα καίγονται σπίτια και στην παρακείμενη περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Παλληκάρη, σημειώνει ότι η φωτιά είναι μεγάλη και οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ ισχυροί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, καθώς και υδροφόρες ΟΤΑ με σκοπό τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Από αέρος συνδράμουν επίσης την επιχείρηση δύο ελικόπτερα.

Βίντεο από το εσωτερικό λεωφορείου του ΚΤΕΛ Μαγνησίας που έστειλε αναγνώστρια στο efsyn.gr αποτυπώνει την διάσταση του εν εξελίξει μετώπου.

Σύμφωνα με την επιβάτισσα που μίλησε στο efsyn.gr, το λεωφορείο σταμάτησε και ενημερώθηκε από αστυνομικό στο σημείο -λίγο πριν τη Λάρισα- ότι υπάρχει εντολή to επιβατικό όχημα να αλλάξει διαδρομή μαζί με τους επιβάτες του, καθώς η φωτιά έχει φτάσει μέχρι το δρόμο.

«Όσο πλησιάζουμε η φωτιά γινόταν χειρότερη και είστε σταματημένοι και πριν λίγο ήρθε η αστυνομία. Η φωτιά έχει κατέβει μέχρι τον δρόμο» μας είπε η Άννα επιβάτισσα του λεωφορείου.

Επιπλέον, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Επιστρέφουν στις Λούτσες οι κάτοικοι

Αφού η φωτιά κατέκαψε χθες το χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα κατά το πέρασμά της, η κατάσταση φαίνεται να έχει ηρεμήσει στην περιοχή σήμερα και έτσι οι κάτοικοι επιστρέφουν σιγά-σιγά στις εστίες τους για να διαπιστώσουν τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους.

Το χωριό εκκενώθηκε χθες εγκαίρως προτού φτάσει η πύρινη λαίλαπα. Σύμφωνα με τον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο corfutvnews.gr αυτό που αντικρίζουν είναι αποκαΐδια σε παλαιά κτίσματα και αποθήκες αλλά και στις αυλές των σπιτιών τους. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η φωτιά δεν έκαψε κάποιο σπίτι στο χωριό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στη μάχη «ρίχνονται» οι εθελοντές στη Ρόδο

Προς Προφύλια κατευθύνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο

Εκτός ελέγχου βρίσκεται ξανά η πυρκαγιά στη Ρόδο, καθώς τα τέσσερα μέτωπα στην «καρδιά» του νησιού εξαπλώνονται εκθετικά, παρά τη μερική υποχώρηση που είχε σημειωθεί νωρίς το πρωί χάρη στην πτώση των ανέμων.

Αυτόπτες μάρτυρες κάτοικοι μεταφέρουν τις εικόνες και την οδύνη τους από τους λογαριασμούς τους στα σόσιαλ μίντια.

 

Ε. Αχτσιόγλου: Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο για τις πυρκαγιές

«Βρισκόμαστε ενώπιον μίας εθνικής τραγωδίας, με δύο νέους ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας στο πεδίο για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειές τους», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο "Κόκκινο 91,4" Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχουν ερωτήματα γι' αυτή την τραγωδία. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος. Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης παραδεχόταν ότι επιχειρούν με πτητικά μέσα τα οποία είναι παλιά και δεν είναι καλά συντηρημένα», πρόσθεσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση για δικαιολογία, για να πετάξει από πάνω του οποιαδήποτε ευθύνη. Η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία, είναι ο λόγος για να δρα μία κυβέρνηση. Απαιτούνται μέτρα πρόληψης, ετοιμότητα, σχέδιο και επιχειρησιακή επάρκεια σε μέσα και προσωπικό, τίποτα από αυτά δεν υπήρξε από την κυβέρνηση της ΝΔ», σημείωσε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ποιες δημοτικές ενότητες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα εκκένωσης από το 112.

Οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης. Οι έξι νέες δημοτικές ενότητες που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι οι ακόλουθες: Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Μέχρι σήμερα μόνο το νότιο τμήμα του νησιού είχε τεθεί σε έκτακτο συναγερμό.

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Στο Βάτι, τον Μαλώνα, το Γεννάδι και τη Λαχανιά βρίσκονται τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς στην πολύπαθη Ρόδο, με τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν άρδην το έργο πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων.

Σύμφωνα με τoν τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο rodiaki.gr, η κατάσταση μέχρι τις 12:20 είχε ως εξής: 

Στο Βάτι η φωτιά κινούνταν αργά και σταθερά προς Προφύλια, ενώ παράλληλα έγινε προσπάθεια δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών παντού και προς το χωριό Μεσαναγρός. Το πρωί υπήρξαν πολλές αναζωπυρώσεις κοντά στον οικισμό, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τη δύναμη της Πυροσβεστικής που παραμένει στην περιοχή καθώς επίσης και τους κατοίκους που βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα, σημειώνει η ίδια πηγή.

Επίσης μικρές, αλλά ευτυχώς ελεγχόμενες αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και σήμερα στο Γεννάδι, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται άμεσα, σύμφωνα με το rodiaki.gr.

AP Photo/Petros Giannakouris

Στον Μαλώνα από το πρωί όλο το χωριό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου της κοινότητας κ. Μουστακέλη και δίνει αυτή τη στιγμήτεράστια μάχη στην απόκρουση των πυρκαγιών.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» αναφέρει: «Είμαστε όλοι εδώ, προσπαθούμε να καθαρίσουμε ό,τι υπάρχει σε ξερά χόρτα και καμένα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για αναζωπυρώσεις. Αν δεν είμαστε όλοι πάνω από τη φωτιά, αυτός ο εφιάλτης δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Κάθε πρωί είμαστε καλύτερα και μετά γίνεται κόλαση».

AP Photo/Petros Giannakouris

Στη Λαχανιά δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες Βόρεια και Βορειοανατολικά της περιοχής. Στο μεταξύ, το παραθαλάσσιο μέτωπο που έκαιγε χθες βράδυ, σταμάτησε 2 χιλιόμετρα πριν το χωριό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτάρχη κ. Βασίλη Μιχαήλ στη «Ροδιακή», η φωτιά εκεί έσβησε στο παραλιακό μέτωπο και λίγο πριν μπει στο χωριό, ενώ αυτό που διευκρίνισε είναι πως αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε αφού αν το απόγευμα ενισχυθούν οι άνεμοι όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, θα έχουμε θέμα.

«Αυτή την ώρα υπάρχει ένα μικρό μέτωπο στον λόφο πίσω από τον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, όπου και γίνεται μεγάλη επιχείρηση για τον περιορισμό της» ανέφερε ο ίδιος λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Στα θετικά της κατάστασης περιλαμβάνονται οι καιρικές συνθήκες σήμερα καθώς δεν σημειώνονται ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι λειτουργούν ως επιταχυντής και διογκωτής των πυρκαγιών και είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

AP Photo/Petros Giannakouris

Στοιχείο συγκρατημένης αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός ότι από το πρωί, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης έχουν σύμμαχο τον καιρό (οι άνεμοι πνέουν με χαμηλή ένταση) αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις πυρκαγιές

Η ανεπαρκής αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις πολιτικής προστασίας και η ανετοιμότητα της κυβέρνησης ως προς την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίουν τις τελευταίες ημέρες πολλές περιοχές της χώρας, ήταν το αντικείμενο κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Την ερώτηση συνυπογράφουν 31 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

 

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Βίταλα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην αγροτοδασική έκταση στα Βίταλα Ευβοίας του δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί σε αγροτοδασική έκταση έξω από τον οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη.

Τα ερωτήματα για το μοιραίο αεροσκάφος

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εφ.Συν. για τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό με τους δύο νεκρούς χειριστές του Canadair.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι το μοιραίο αεροσκάφος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και η συντήρησή του είχε ανατεθεί στη γαλλική εταιρεία Sabena Technics, που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πολύ σοβαρά σφάλματα σε επισκευές των νεότερων CL 415. Τον Αύγουστο του 2016, στη βάση Αζαξιό στην Κορσική, είχε καταγραφεί ανησυχητικό περιστατικό με ένα αεροσκάφος. Τότε, το πόρισμα της BEAD Air, επίσημου φορέα του γαλλικού κράτους για τη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων, έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες, καταλογίζοντας ευθύνες στην εταιρεία. Ανάλογες καταγγελίες υπήρχαν και το 2009 σε άλλο περιστατικό στο Βέλγιο. 

 

Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και  οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Εξηγήσεις ζητά η αντιεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου

Εξηγήσεις για την μεγάλη πυρκαγιά που καίει από τις 18 Ιουλίου τη Ρόδο, κλήθηκαν χθες να δώσουν στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει για εννέα μέρες.

AP Photo/Petros Giannakouris

Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την κυρία εισαγγελέα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμα του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για τις ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεση της όλες αυτές τις ημέρες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και τις αντίξοες συνθήκες λόγω ανέμων, μορφολογίας κ.α.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, έγινε αναφορά αναλυτικά στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά και στο θέμα των αντιπυρικών ζωνών. Αν δηλαδή υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα δασοπροστασίας κ.α. Πάντως αυτό που επισημάνθηκε μεταξύ άλλων -σύμφωνα με πληροφορίες- από πλευράς δασικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει οι διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές του νησιού, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως και από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου έχει παραγγελθεί η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη αυτή πυρκαγιά στο νησί μας αλλά και τα αίτια που την κάνουν να καίει για τόσες ημέρες στο νησί.

Πυρκαγιά στα Βίταλα Ευβοίας

Νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στην Εύβοια στις 10:05 περίπου. Εντοπίζεται στην περιοχή Βίταλα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική καίει αγροτοδασική έκταση. 

Στο σημείο επιχειρούν αυτή τη στιγμή 22 πυροσβέστες και 10 οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης τέσσερα αεροσκάφη.

Διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Η πυρκαγιά στην Κέρκυρα σήμερα (26.7.2023) καίει για τέταρτο 24ωρο στο νησί, με τις φλόγες να κυκλώνουν οικισμούς. Χτες, οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Λούτσες και άφησαν πίσω μόνο στάχτες.

Εθελοντές απομάκρυναν ζώα από τις καμένες περιοχές των Λούτσων και ότι αποκαΐδια άφησε η φωτιά μέσα στον οικισμό.

Καθ' οδόν προς Κέρκυρα Βούλγαροι πυροσβέστες

Στη μάχη της καταπολέμησης των πυρκαγιών θα «ριχτούν» Βούλγαροι πυροσβέστες οι οποίοι κατευθύνονται αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα. Οι τουλάχιστον 70 έμπειροι άνδρες κατευθύνονται μαζί με 19 αυτοκίνητα προς Κέρκυρα για να ενωθούν με τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Καταγγελία αντιδημάρχου για εμπρησμό στην Κέρκυρα

Εμπρηστική ενέργεια στο χωριό Λαφκί, χθες, κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Νίκος Μουζακίτης, σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο ίδιος υποστήριξε στην κάμερα σήμερα το πρωί ότι ξαφνικά ξεπήδησε μια φλόγα από το πουθενά σε ένα δέντρο και αμέσως ένα αυτοκίνητο έφυγε από το σημείο.

Και όπως είπε, «είμαστε τρεις τέσσερις ημέρες ξάγρυπνοι, για να παρακολουθούμε τέτοια φαινόμενα». Γεγονός που όπως τόνισε εξηγεί την εμφάνιση τόσων πύρινων μετώπων στο νησί. Μιλώντας για τις καταστροφές στο χωριό Λούτσες τόνισε ότι οι ζημιές είναι στις αυλές των σπιτιών και σε ένα ξυλουργείο που έχει καταστραφεί.

Ο χάρτης της φλεγόμενης έκτασης της Ρόδου

Ο χάρτης πυρκαγιών και καμένης γης στη Ρόδο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το μετεωρολογικό πρόγραμμα της ΕΕ, Copernicus, αποτυπώνει την τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή 

Copernicus

Σχεδόν διπλασιάστηκε σε μία μέρα ο αριθμός καμένων στρεμμάτων στη Ρόδο

Σπίτια, εγκαταστάσεις και κυρίως εκτάσεις πρασίνου και παρθένων δασών σαρώνουν οι πυρκαγιές στη Ρόδο το τελευταίο 9ήμερο, με την οικολογική καταστροφή στο νησί να είναι τεράστια και ανυπολόγιστη.

Την έκταση της καμένης γης κατέγραψε για άλλη μια μέρα η ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία Copernicus. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, μέχρι και χθες είχαν καεί πάνω από 188.000 στρέμματα στο Νησί των Ιπποτών, και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα σήμερα.

Σημαντικές δασικές εκτάσεις έχουν χαθεί και στην Κέρκυρα (σχεδόν 33.000 στρέμματα) και στην νότια Εύβοια (σχεδόν 28.000 στρέμματα), όπως και περιοχές χαμηλής βλάστησης που επίσης έχουν καεί.

 

Σε εγρήγορση η Πυροσβεστική και στα αστικά κέντρα

Εφιαλτικές εικόνες από τη νυχτερινή μάχη στη Ρόδο

Αμείλικτα τα ερωτήματα για την τραγωδία με τους δύο πιλότους

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εφ.Συν. «δείχνει» τις αιτίες πίσω από το τραγικό περιστατικό της συντριβής του αεροσκάφους. Τι θα έπρεπε και τι δεν θα έπρεπε να έχει γίνει με το παλιό αεροσκάφος για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αναζωπυρώσεις στο Δερβενάκι Αχαΐας

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμει μέχρι στιγμής ένα ελικόπτερο.

Νυχτερινές αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Εξακολουθούν να καίνε τα πύρινα μέτωπα στην Κέρκυρα, ενώ δεν λείπουν και οι αναζωπυρώσεις. Στο επίκεντρο της μάχης με τις φλόγες οι Λούτσες, το Λάφκι και ο Άγιος Μαρτίνος. Κάηκε η μία πλευρά του βουνού ανάμεσα στα δύο τελευταία χωριά. 

«Καμίνι» η χώρα σήμερα

Κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να φτάνει κατά τόπους ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

 

Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών

Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από δυτικές/νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 Μποφόρ (τοπικά 8 Μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από δυτικές/βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ (τοπικά 7 Μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Ο νυχτερινός απολογισμός της μάχης με τις φλόγες στη Ρόδο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.

Σε όλη την διάρκεια της νύχτας, πυροσβέστες και πολλές ομάδες εθελοντών έδιναν την μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου