Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μεγάλη αναζωπύρωση στην Κέρκυρα – Πλησιάζουν σε χωριό οι φλόγες – Εκκενώσεις στην Κάρυστο – Όλα τα μέτωπα Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

 

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 06:15) Μαίνονται οι φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να τις κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ με το πρώτο φως της ημέρες επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια και Δερβενάκι Αχαΐας τονίζεται ότι έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές αναζωπυρώσεις.(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 06:15) Μαίνονται οι φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να τις κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ με το πρώτο φως της ημέρες επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια και Δερβενάκι Αχαΐας τονίζεται ότι έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές αναζωπυρώσεις.

Τα ξημερώματα της Τρίτης (25/7) σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην Κέρκυρα και οι φλόγες πλησιάζουν κοντά στο χωριό Λούτσες.

Το μέτωπο της φωτιάς θέριεψε και πάλι τα ξημερώματα στην περιοχή της παλιάς Περίθειας στην Κέρκυρα και είναι πλέον κοντά στο χωριό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το απόγευμα της Δευτέρας φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η φωτιά φούντωσε και πάλι.

Το μέτωπο θέριεψε και έχει ήδη φτάσει στη θέση Ανάπαυση, ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό Λούτσες.

Για τη φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι’ αυτό το λόγο λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα που στάλθηκε στους κατοίκους από το 112.

Επιπλέον εκκενώθηκαν επίσης οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Άγιοι ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί. «Πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο που κινήθηκε νότια και έχει διανύσει μεγάλη απόσταση», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Στη Ρόδο ξημέρωσε η 8η συνεχόμενη μέρα που η φωτιά καίει το νησί, και η προσπάθεια τη νύχτα επικεντρώθηκε πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών πάλευαν για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί σε άλλες δασικές περιοχές.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε από τη νύχτα και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

«Στο Γεννάδι και στο Βάτι η φωτιά είναι σε δύο χαράδρες που δυσκολεύουν τις επίγειες δυνάμεις καθώς δεν έχουν πρόσβαση», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

«Κάθε φορά, γύρω στις 9 με 10 το πρωί πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν έντονες κηλιδώσεις στη φωτιά και την κατευθύνουν οπουδήποτε. Παρουσιάζει γύρω στις 10 το πρωί την ίδια συμπεριφορά με εξαιρετικά δυσμενείς, αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση των δυνάμεων», σημείωσε, τονίζοντας ότι «οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν εφησυχάζουν διότι έχει αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς επιδεινώνεται πολύ γρήγορα». 

Από τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 το μεσημέρι της Κυριακής (23.07.2023), υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- είναι πιθανό να αυξηθεί στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού.

Από αυτά, οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για δύο περιφέρειες της χώρας

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

– Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...