Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Μετρούν τις πληγές τους στις πυρόπληκτες περιοχές, σε ύφεση οι φωτιές στην Ηλεία

 Aπό την επιχείρηση στην Ηλεία

ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ


Πέντε νεκροί, πολλές περιουσίες και 500.000 στρέμματα στον μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό των τεράστιων καταστροφών αυτές τις τελευταίες δύο εφιαλτικές εβδομάδες, ενώ οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές και οι αιτήσεις των πυρόπληκτων συνεχίζονται. 

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο επιχειρώντας να νίψει τας χείρας για τις δασικές πυρκαγιές και την αδιανόητη εισβολή της φωτιάς στις στρατιωτικές αποθήκες της Νέας Αγχιάλου, με αποτέλεσμα το μπαράζ εκρήξεων, διαχέοντας τις ευθύνες προς κάθε άλλη κατεύθυνση, εκτός από εκείνη που οδηγεί στη φυσική και πολιτική ηγεσία των δύο υπεύθυνων υπουργείων, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Το αποδεκατισμένο Πυροσβεστικό Σώμα δέχεται απλά τις ευχαριστίες των αρχών εν μέσω μιας επιχείρησης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από υπουργούς και έναν πρωθυπουργό, που δηλώνουν ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα και δυνάμεις πρόληψης.Στο μεταξύ οι άνδρες και οι γυναίκες της πυροσβεστικής συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και να επιχειρούν σε όποιο μέτωπο ξεσπά προκειμένου να μην ζήσουμε ακόμα μία πύρινη κόλαση με ολέθριες για πολίτες και περιβάλλον συνέπειες.

Οι φωτιές που ξέσπασαν χθες στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκονται σε ύφεση και δεν εμπνέουν πλέον ανησυχία, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Ακολούθησε η σύλληψη ενός άνδρα για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση, σε ποώδη βλάστηση, στην επαρχιακή οδό Ξηροκάμπου - Πεύκες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.Οι φωτιές που ξέσπασαν χθες στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκονται σε ύφεση και δεν εμπνέουν πλέον ανησυχία, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Ακολούθησε η σύλληψη ενός άνδρα για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση, σε ποώδη βλάστηση, στην επαρχιακή οδό Ξηροκάμπου - Πεύκες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι του Σαββάτου έγιναν και εκκενώσεις, καθώς εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία.

Στην κατάσβεση των μετώπων συνολικά στην Ηλεία συμμετείχαν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα. 

Σε ύφεση βρίσκονται και οι πυρκαγιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Μαγνησία, ενώ παραμένουν επίγειες δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι για σήμερα πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Αττική, την Εύβοια, την Κρήτη και άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της Πολιτικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...