Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Ισπανικές εκλογές: Πρωτιά δεξιάς σε ψήφους, προβάδισμα Σάντσεθ για κυβέρνηση

 

→ υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού κόμματος

AP PHOTO



Μπορεί το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) να έλαβε την πρώτη θέση στις πρόωρες εθνικές εκλογές της Ισπανίας, ωστόσο δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμα κι εάν συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox. 

Αντίθετα, πιο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκεται το μπλοκ της Αριστεράς με τη στήριξη των εθνικιστών, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να διατηρεί την ευκαιρία να παραμείνει στην εξουσία.

ADVERTISING

Μετά την καταμέτρηση πάνω από το 90% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 136 έδρες –μακριά από τις 150 έδρες που επεδίωκε ο ηγέτης του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο–, το ακροδεξιό Vox 33, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ 122 και η αριστερή συμμαχία Sumar 31 έδρες. Το ζητούμενο για αυτοδυναμία στη Βουλή των 350 εδρών είναι οι 176, τις οποίες δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν μαζί το PPκαι το Vox (συνολικά βγάζουν 169 βουλευτές).

Τώρα ο Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να επιδιώξει μια ευρύτερη συνεργασία με άλλα κόμματα, προκειμένου να αποκτήσει μια βιώσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Σε κάθε περίπτωση, το PSOE τα πήγε καλύτερα και το Vox χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, αρκετές από τις οποίες εκτιμούσαν πως δεξιά και ακροδεξιά θα κατορθώσουν να σχηματίσουν μαζί, κυβέρνηση συνεργασίας.

Εάν δεν επιτευχθεί βιώσιμη πλειοψηφία, νέες εκλογές είναι πιθανόν να προκηρυχθούν σε μία χώρα που γνώρισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 μέχρι το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...