Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Πυρκαγιές στη Μεσόγειο: Εκκενώσεις καθώς νέες φλόγες ξεσπούν στην Ελλάδα

 

Πυρκαγιές στη Μεσόγειο: Εκκενώσεις καθώς νέες φλόγες ξεσπούν στην Ελλάδα

  • Δημοσίευσε
Σχετικά θέματα
Λεζάντα πολυμέσων,

Δείτε: Η Jenny Hill του BBC στη σκηνή της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Εντολές εκκένωσης έχουν εκδοθεί για περιοχές κοντά σε δύο πόλεις της κεντρικής Ελλάδας που απειλούνται από νέες εστίες δασικών πυρκαγιών.

Οι πολίτες σε περιοχές γύρω από τον Βόλο και τη Λαμία έχουν κληθεί να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον ισχυρό καύσωνα.

Στο μεταξύ, οι φωτιές συνεχίζουν να μαίνονται σε νησιά Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που παλεύουν αυτή τη στιγμή με τις πυρκαγιές, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40 άνθρωποι.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές κοντά στο Βόλο, επιβεβαίωσε η πυροσβεστική - ένας κτηνοτρόφος που πέθανε αφού πήγε να απελευθερώσει τα πρόβατά του για να τα προστατεύσει και μια γυναίκα που βρισκόταν σε τροχόσπιτο στο Χοροστάσι.

Ο Κώστας Αγοραστός, δήμαρχος της περιφέρειας Θεσσαλίας της Ελλάδας, που περιλαμβάνει τον Βόλο, κατηγόρησε «ανεγκέφαλους εργάτες» ότι άναψαν τη φωτιά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι Ellada 24.

Πρόσθεσε ότι είχε ξεσπάσει σε τέσσερα ταυτόχρονα μέτωπα.

Στη Ρόδο , όπου επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από όπου χιλιάδες τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις φλόγες, οι ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να πυροδοτούν τις φλόγες και τα χωριά παραμένουν σε κίνδυνο.

Κάποιοι πυροσβέστες, που έδιναν μάχη με τις φλόγες εδώ και μέρες, έχουν αρχίσει να χάνουν τις ελπίδες τους.

«Κάθε μέρα, κάθε βράδυ, είμαστε εδώ και δεν καταφέρνουμε τίποτα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Σάβας Φιλαδέρης, ο οποίος κατάγεται από τη Ρόδο.

«Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε», είπε.

"Όλοι, όλοι οι άνθρωποι, πολεμούν. Οι πολίτες, η κυβέρνηση, είναι αλλά... για το τίποτα. Πιστεύω ότι παλεύουμε για το τίποτα."

Στη νότια Ιταλία, οι πυρκαγιές στη Σικελία και την Απουλία έχουν επίσης πυροδοτηθεί από τους ισχυρούς ανέμους και την ξηρή βλάστηση, που σημαίνει ότι οι πυροσβέστες αγωνίζονται σε πολλές περιοχές για να σβήσουν τις φλόγες και να δημιουργήσουν εστίες πυρκαγιάς.

Η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου του Μαυριτανού στην πόλη Παλέρμο της Σικελίας ήταν μεταξύ των κτιρίων που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές.

«Η ζημιά είναι τεράστια», είπε ο Vincenzo Bruccoleri, ανώτερος μοναχός του μοναστηριού.

Ο Ενρίκο Τραντίνο, δήμαρχος της Κατάνια, μιας άλλης πόλης του νησιού, είπε στο BBC ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν λιώσει τα υπόγεια ηλεκτρικά καλώδια, τα οποία είχαν αφήσει τμήματα της πόλης χωρίς ρεύμα και νερό.

Ωστόσο, η Ιταλία αναμένεται να γίνει πολύ πιο δροσερή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το BBC Weather.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών μέχρι στιγμής είναι στην Αλγερία , με περισσότερα από 30 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 10 στρατιωτών που περικυκλώνονται από φλόγες κατά τη διάρκεια εκκένωσης στην παράκτια επαρχία Bejaia, ανατολικά του Αλγερίου.

Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές έχουν πλέον περιοριστεί.

Στη γειτονική Τυνησία, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Καμέλ Φέκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι όλες οι πυρκαγιές ήταν υπό έλεγχο και δεν υπήρξαν απώλειες ζωών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι αποστέλλεται υποστήριξη στις πληγείσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας και της Ελλάδας.

Αλλά η Yamina Saheb, επικεφαλής συγγραφέας στο πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως IPCC, είπε στο BBC ότι οι άνθρωποι στην αφρικανική περιοχή ένιωθαν ότι αφέθηκαν να τα βγάλουν πέρα ​​χωρίς διεθνή βοήθεια.

«Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι και δεν καταλαβαίνουν πραγματικά γιατί δεν υπάρχει διεθνής βοήθεια», είπε.

Η κ. Σαχέμπ είπε ότι μίλησε με φίλους και συναδέλφους στις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι δυσκολεύονταν να καταλάβουν γιατί δεν υπήρχε ευρωπαϊκή βοήθεια όταν βρίσκονταν τόσο κοντά στην ήπειρο.

"Λένε, αν η κατάσταση χειροτερέψει, τι θα κάνουμε; Θα πεθάνουμε όλοι; Θα πεθάνει η Αφρική λόγω της κλιματικής αλλαγής, και η Ευρώπη θα το παρακολουθεί, απλώς παρακολουθεί και δεν κάνει τίποτα ;"

Λεζάντα πολυμέσων,

Οι κάτοικοι στην Αλγερία επιστρέφουν σε περιοχές μαυρισμένες από τις πυρκαγιές

Η ΕΕ έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να υπογράψει συμβάσεις για έως και 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητά της να καταπολεμά τις φλόγες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή. Αυτά θα ήταν τα πρώτα που θα κατείχε πλήρως.

Μια ομάδα επιστημόνων του κλίματος - η ομάδα World Weather Attribution - είπε ότι ο έντονος καύσωνας αυτού του μήνα στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα θα ήταν σχεδόν αδύνατος χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει πλήγμα στον κλάδο του καλοκαιρινού τουρισμού, ειδικά στην Ελλάδα, όπου ο κλάδος έχει μία στις πέντε θέσεις εργασίας και είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρόδο και πολλά άλλα νησιά.

Οι εταιρείες διακοπών Jet2 και Tui ακύρωσαν τις αναχωρήσεις για το νησί για τις επόμενες ημέρες.

Η Tui είπε ότι είχε ήδη φέρει εκατοντάδες ανθρώπους στο σπίτι, ενώ εκατοντάδες άλλοι αναμένεται να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει συμβουλεύσει να μην ταξιδέψουν στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας, αλλά προέτρεψε τους τουρίστες να επικοινωνήσουν με τους τουριστικούς πράκτορες για ενημερώσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης εκκενωθεί στην Εύβοια και την Κέρκυρα, ενώ η Κρήτη - ένας άλλος σημαντικός προορισμός διακοπών - βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν γλιτώσει αλώβητες από τον καύσωνα. Η Πορτογαλία, η Κροατία και το γαλλικό μεσογειακό νησί της Κορσικής είναι μεταξύ άλλων τοποθεσιών που έχουν βιώσει πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.

Χάρτης που δείχνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική
Πανό που λέει "Επικοινωνήστε"

Πώς επηρεαστήκατε από τις πυρκαγιές; Εάν είναι ασφαλές να το κάνετε, μπορείτε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας στέλνοντας email στο haveyoursay@bbc.co.uk .

Συμπεριλάβετε έναν αριθμό επικοινωνίας εάν θέλετε να μιλήσετε με έναν δημοσιογράφο του BBC. Μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με τους παρακάτω τρόπους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου