Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Τσίπρας: Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τσίπρας: Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
«Πληγή» για όλο το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Αδριανούπολης ο Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. 


Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία να «επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».
«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που έθεσε παράλληλα και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, η επιμονή της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς αποτελεί «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία».

«Ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση για ενότητα»

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και προσωπικά στον Γενς Στόλτενμπεργκ:
Κύριε Γενικέ Γραμματέα, η σημερινή Σύνοδος δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας.
Ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας.
Θα καθοριστεί και από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας, όπως καταγράφονται στο άρθρο 1 του Βορειατλαντικού Συμφώνου. Αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί στο ΝΑΤΟ.
Και η Ελλάδα θα αγωνιστεί για αυτό.
«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα» 
Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε πως η χώρα μας θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια.
«Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2%, τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε και συνέχισε: «Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες».
Ως απόδειξη του σταθεροποιητικού αυτού ρόλου, ο κ. Τσίπρας έφερε το παράδειγμα της βελτίωσης των σχέσεων της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονες: μια έμπρακτη, όπως είπε, επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει στην υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις - ενσωμάτωση των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Μάλιστα, ως δεύτερη απόδειξη ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνεργασία Αθήνας και Άγκυρας στο προσφυγικό.
«Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας, αλλά τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της» είπε ο πρωθυπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κυρ.Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία που πρέπει να κερδηθεί

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, 14:18:48 /   Τελευταία Ενημέρωση: 14:27   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ «Οι ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εθνική...