Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Στα μέσα Ιανουαρίου η ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθέρωσης στην πΓΔΜ


Η βουλή της πΓΔΜ

Στα μέσα Ιανουαρίου η ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθέρωσης στην πΓΔΜ

© AFP 2018 / Robert Atanasovski
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, μετά και την έγκριση της τέταρτης και τελευταίας τροπολογίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όσο και οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν εκφραστεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πλέον στα βλέμματα όλων στρέφονται στην 1η Δεκεμβρίου, όταν και η Βουλή της πΓΔΜ θα κληθεί να ψηφίσει το σχέδιο τροπολογιών του Συντάγματος. 
Πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, κατά την οποία απαιτείται η απλή πλειοψηφία, δηλαδή το ½ της Βουλής.
Κατόπιν θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, προτού πραγματοποιηθεί και η τρίτη φάση της διαδικασίας, με τη σχετική ψηφοφορία να προϋποθέτει ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή 80 από τους συνολικά 120 βουλευτές.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη γειτονική χώρα, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών, ήτοι έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Εφόσον οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν με επιτυχία στην πΓΔΜ, τότε ο κλήρος θα περάσει στην ελληνική πλευρά, με τη Βουλή των Ελλήνων να καλείται να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, με απλή πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου