Ανανεώθηκε:
Στα 205 ανέρχονται τα δείγματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα, βάσει της γονιδιωματικής ανάλυσης. Ένα δείγμα αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα υπόλοιπα την βρετανική. Την ίδια στιγμή, «έκρηξη» σημειώνει ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, αγγίζοντας το τελευταίο 24ωρο τα 1.261 με τα περίπου μισά από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.
Ο αριθμος αυτός προκύπτει κατόπιν και της ολοκλήρωσης της γονιδιωματικής ανάλυσης 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 -και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη- από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώςΑπό τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική. Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε 7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία, και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας.
Συνολικά στη χώρα έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.
«Έκρηξη» κρουσμάτων
Την ίδια στιγμή, εντείνεται η ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, καθώς στο Λεκανοπέδιο εντοπίζεται σταθερά το 50% από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Η «έκρηξη» νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ «αντικατοπτρίζεται» και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Ειδικότερα, σε σύνολο 1.261 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 652 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 126 στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιβεβαιώνεται ότι στην Αχαΐα η κατάσταση παραμένει στο «κόκκινο» με 64 νέες μολύνσεις.
Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική
68 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
79 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
105 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
36 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
180 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
84 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών
97 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
3 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
H μετάλλαξη... του φόβου
Οι μεταλλάξεις κορωνοϊούέχουν σημάνει συναγερμό σε ειδικούς και κυβέρνηση όσον αφορά στη διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης.
Οι μεταδοτικές παραλλαγές του ιού και το ερώτημα πόσο «ανθεκτικές» είναι αυτές απέναντι στα εμβόλια αλλά και τις θεραπείες είναι το νέο ζήτημα που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το νέο «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος του κορωνοϊού βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 31 χώρες στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας χθες, Δευτέρα, για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καλύπτουν τις μεταλλάξεις.
«Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα MRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Όπως τονίστηκε, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές ανακοινώσεις και τις ανακοινώσεις των ιδίων των εταιρειών που έχουν λάβει έγκριση, τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις.
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής μεταλλάξεις». Επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την εμβολιαστική διαδικασία, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 290.000 δόσεις εμβολίων στη χώρα μας, με την εμβολιαστική κάλυψη να αγγίζει το 2,75%.
Η ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις εντείνεται από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που οι επιδημιολόγοι αναμένουν να καταγραφεί τα επόμενα 24ωρα οι επιδημιολόγοι. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά ενώ τα νοσοκομεία αρχίζουν να δέχονται ολοένα και περισσότερους ασθενείς γεγονός που επιβεβαιώνει το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αρχίζει να διαμορφώνεται στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Μεταδοτικότερη κατά 74% η μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στη Ν. Αφρική
Μεταδοτικότερο από τη «βρετανική» μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το νέο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπως έχει δηλώσει ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.
«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής.
Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι δεν είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου