Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση προκειμένου να μείνουν ανοικτές οικονομικές δραστηριότητες προτείνει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν αφήνει περιθώρια, αλλά οδηγεί στην αναθεώρηση αποφάσεων και ιδιαίτερα στο άνοιγμα των σχολείων. Αυτό επισημαίνει στο Sputnik ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος στο δίλημμα «ανοιχτή οικονομία ή ανοιχτά σχολεία» τάσσεται υπέρ της οικονομίας.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μάλιστα αναφέρεται στις ημερομηνίες και στις δραστηριότητες που άνοιξαν και οι οποίες αποτυπώνουν την πορεία των κρουσμάτων:
Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, επισήμανε ότι η βρετανική είναι «σε μεγάλο αριθμό», ότι δεν «πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι διαδεδομένη», ενώ πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι σποραδική.
«Η αγγλική μετάλλαξη ανιχνεύεται πια σε αριθμούς επαρκείς. Που σημαίνει ότι θα ανιχνεύεται ολοένα και περισσότερο και γνωρίζουμε ότι είναι πιο μολυσματική, πιο μεταδοτική» τόνισε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος επισημάνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν κάποιες δραστηριότητες που άνοιξαν και συγκεκριμένα τα σχολεία προκειμένου να υπάρξει κάποια κίνηση στην οικονομία.
«Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια βήματα που κάναμε προς τα εμπρός και θα τεθεί το δίλημμα εάν θα περιορίσουμε κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες θα επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση ή θα περιορίσουμε τις δραστηριότητες που κρατάνε όρθια τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τόσο απλό είναι. Και η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να κρατήσουμε με κάθε τρόπο την οικονομία σε κάποια κίνηση» ανέφερε.
«Άμεσα να πάμε σε αυστηρό lockdown εάν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων»
Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρό lockdown εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και με δεδομένη τη βρετανική μετάλλαξη, ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά καταφατικά, τονίζοντας ότι «ναι, θα πρέπει να πάμε άμεσα και χωρίς κανέναν δισταγμό. Και τώρα. Αν δούμε δηλαδή τους αριθμούς να μεγαλώνουν απότομα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε όπως περιμέναμε τον Οκτώβριο».
Ερωτηθείς εάν η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει Θεσσαλονίκη όπου τον περασμένο Νοέμβριο χτυπήθηκε από την πανδημία, ο ειδικός υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη βρέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες από μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε περίπου 900 κρούσματα την ημέρα που, όπως είπε, σε αναλογία λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού στην Αθήνα τα κρούσματα θα ήταν 3.000!
«Η Θεσσαλονίκη, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα και αρχές Νοεμβρίου, πήγε από μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στα 900 κρούσματα την ημέρα. Τα 900 και πλέον κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ισοδυναμούν με 3.000 κρούσματα στην Αθήνα δεδομένου του πληθυσμού. Κι αυτό συνέβη μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε μια εποχή που είχαμε βέβαια μεγαλύτερη κινητικότητα λόγω φοιτητών στα πανεπιστήμια, είχαμε πολλές δραστηριότητες που λειτουργούσαν, ήταν ανοικτά τα σχολεία κ.λπ., αλλά ήταν μια εποχή που ο καιρός επέτρεπε στους πάντες να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Άρα θα πρέπει να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι αντίστοιχο ξανά, όχι μόνο στην Αττική, αλλά παντού» διαμήνυσε και πρόσθεσε ότι πλέον έχουμε την εμπειρία της περασμένης άνοιξης, αλλά και του περασμένου φθινοπώρου.
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τιθασεύσουμε ένα τρίτο κύμα»
«Έχουμε ήδη την εμπειρία της άνοιξης που λέει πως όταν δρας ταχεία και αποφασιστικά, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Το lockdown κράτησε 41 ημέρες, τώρα πάμε πάνω από 90, άρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να τιθασεύσουμε ένα τρίτο κύμα πριν φουσκώσει» δηλώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς και κάποιων άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες δεν αύξησαν τα κρούσματα, θα πρέπει να είναι ο δείκτης για τις όποιες αποφάσεις αυστηροποίησης του lockdown και κυρίως για να βρεθεί ο συνδυασμός προκειμένου να μη γονατίσει περαιτέρω η οικονομία.
«Θα πρέπει να δούμε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου όταν άρχισε να λειτουργεί το click away, άνοιξαν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, επετράπη το κυνήγι και το ψάρεμα, αυτά δεν είχαν επίπτωση, συνεχίσαμε να έχουμε πτωτική πορεία. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Είναι πολύ κρίσιμο συμπέρασμα για να μην πάμε στο άλλο άκρο. Κι αυτή η πορεία συνεχίστηκε μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου. Είχαμε βεβαίως μια αυστηροποίηση των μέτρων για να αντιμετωπίσει τη χαλάρωση των εορτών κι αυτή η αυστηροποίηση ήταν 2 με 11 Ιανουαρίου, αλλά η πορεία παρέμενε καθοδική. Κατά συνέπεια μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό ο οποίος να επιτρέπει κάποιες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες φαίνεται να είναι και αναγκαίες» κατέληξε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου