Αστυνομία στα Πανεπιστήμια: Πρόσληψη 1.030 ειδικών φρουρών χωρίς όπλα – Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Στα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας επιτρέπεται η άσκηση προανακριτικών καθηκόντων και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Συνολικά 1.030 ειδικοί φρουροί θα προσληφθούν από την ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, ενώ όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ με το οποίο γίνεται νόμος το σχέδιο του Υπουργείο Παιδείας, προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης καμερών ασφαλείας στα ΑΕΙ.
Ειδικότερα, ιδρύονται οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό.
Στόχος είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ όσο και των υποδομών αυτών.
Οι ΟΠΠΙ ασκούν αστυνομικά καθήκοντα στους χώρους των ΑΕΙ με σκοπό:
- την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των ΑΕΙ,
- τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των ΑΕΙ,
- την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.
Στα μέλη των ΟΠΠΙ επιτρέπεται η άσκηση προανακριτικών καθηκόντων για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Πάντως, όπως τονίζεται, δεν θα έχουν πυροβόλο όπλο, θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και θα ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες.
«Τα Α.Ε.Ι. εφαρμόζουν τεχνικά ή άλλα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των χώρων τους, καθώς και για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, των φοιτητών και τρίτων φυσικών προσώπων - επισκεπτών και της ακίνητης και κινητής περιουσίας των Α.Ε.Ι», αναφέρεται επίσης στο σχετικό άρθρο.
Κάμερες και συστήματα ασφαλείας
Επιπλέον, ανάλογα με το μέγεθός τους, τις ανάγκες τους, τη συχνότητα εμφάνισης παραβατικών συμπεριφορών και τη διαβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του, κάθε ΑΕΙ τοποθετεί ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του.
Τέτοια συστήματα είναι:
- μέσα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ,
- ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων των ΑΕΙ,
- μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως συναγερμός και
- αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης.
- Πέραν των τεχνικών ή τεχνολογικών μέτρων ασφάλειας της παρούσας, κάθε ΑΕΙ δύναται να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας, όπως η εφαρμογή φωτισμού ασφάλειας σε εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας.
Διευκρινίζεται ότι «η εγκατάσταση και λειτουργία των τεχνικών μέτρων της περ. α΄ εντός των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων που προβλέπονται στα κεφάλαια έκτο, δέκατο τρίτο, δέκατο πέμπτο, δέκατο έκτο, δέκατο όγδοο, δέκατο ένατο και εικοστό τρίτο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) και τα κακουργήματα της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Αντικείμενο της αντιμετώπισης του προηγούμενου εδαφίου συνιστά και η απόδειξη τέλεσης αξιόποινων πράξεων και ταυτοποίησης του δράστη».
Σε κάθε ΑΕΙ εγκαθίσταται «Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων», το οποίο συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφάλειας και επικοινωνιών που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός του ΑΕΙ, η λειτουργία του οποίου υποστηρίζεται από το προσωπικό των άρθρων 14 και 18.
Μάλιστα, κάθε ΑΕΙ δύναται να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας, όπως η εφαρμογή φωτισμού ασφάλειας σε εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου