Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Συναγερμός για την Αττική: Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι - «Κοκκινίζουν» Θεσσαλονίκη, Αχαΐα

 Lockdown στην Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1286)
 0  0  0
Βρείτε μας

«Κληρώνει» σήμερα για τα νέα μέτρα σχετικά με την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, που αποκτά νέα δυναμική. Όλα τα βλέμματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού «κλειδώνουν» σήμερα, με την Επιτροπή των Εμπειρογνώμων να συνεδριάζει ώστε να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Την ίδια ώρα, πλήθος είναι οι προειδοποιήσεις για την εικόνα σε Αττική, Θεσσαλονίκη αλλά και Αχαΐα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως εντοπίστηκαν στην Αττική, για άλλη μία ημέρα, περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα. Από τα 1.070 κρούσματα, τα 533 βρέθηκαν στην Αττική, 87 επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και 81 στην Αχαΐα.

Συναγερμός για την Αττική

Μεγάλη είναι η διασπορά στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίστηκαν 129 κρούσματα, ενώ 101 καταγράφηκαν στα δυτικά προάστια και ακολούθησε ο Νότιος Τομέας με 80 μολύνσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, χαρακτήρισε την Αθήνα «καζάνι που βράζει» και τόνισε - μιλώντας στο Mega - πως «κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουμε στην ιχνηλάτηση, αλλά και να καταλάβουμε τι γίνεται πραγματικά στην πόλη».

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σε πρωινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, προειδοποίησε πως χρειάζονται άμεσα μέτρα στην Αττική καθώς σε επτά μέρες τα κρούσματα θα είναι τετραψήφια.

Επικαλούμενος τις πληροφορίες που αντλεί από τη μελέτη των λυμάτων, είπε ότι υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 200% στο ιικό φορτίο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκληρό lockdown θα ήταν αποτελεσματικό στην ανάσχεση της διασποράς της Covid-19, αλλά αναζητείται μία ισορροπία μεταξύ αυτού και της συνέχισης των δραστηριοτήτων.

Έντονη ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Ωστόσο, και η εικόνα στη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αχαΐα εγείρει έντονες ανησυχίες στους ειδικούς.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σε συνέντευξή του στο Mega, επεσήμανε πως «η κατάσταση (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη) δεν είναι εκρηκτική είναι όμως εντόνως προβληματική» και τόνισε πως οι επόμενες κινήσεις πρέπει να αξιολογούνται κάθε μέρα.

Ζήτησε να μην επαναληφθούν τα λάθη του Νοεμβρίου, ενώ αναφορικά με την εικόνα στα λύματα είπε ότι «θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ερωτώμενος για τις προτάσεις που έθεσε τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη σύσκεψη που είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενημέρωσε πως ζήτησαν να κλείσουν τα σχολεία εάν υπάρξει περαιτέρω διασπορά. 

Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με το πρώτο και το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, τα σχολεία φαίνεται ότι γίνονται πλέον εστίες διασποράς. Τέλος, τόνισε πως οι συνομιλητές του δεσμεύτηκαν πως το θέμα θα συζητηθεί και όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν, αναφέρουν πως η υποεπιτροπή των ειδικών προκρίνει το να «κοκκινίσουν» Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Όσον αφορά στη δεύτερη περιοχή, υπάρχει ανησυχία για τη δυναμική της διασποράς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Ποια άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι

Ένα από τα μέτρα που συζητούνται εντόνως από χθες είναι η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές για τα Σαββατοκύριακα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο συνωστισμός που θα υπήρχε τις καθημερινές, όταν οι πολίτες πάνε στις εργασίες τους. 

Άλλο ένα μέτρο που έχει μπει στο τραπέζι είναι αυτό της λειτουργίας όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away και «στοπ» στο click inside.

Όσον αφορά στα σχολεία, οι ειδικοί φαίνεται πως είναι διχασμένοι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μερίδα επιθυμεί το κλείσιμό τους, ενώ άλλοι τονίζουν την ανάγκη να μείνουν ανοιχτά για την ψυχολογία των παιδιών.

Τέλος, απομακρύνεται οριστικά το σενάριο για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Εκκενώνονται χωριά

  Ελλάδα Μάχη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο – Κάηκε Πυροσβεστικό όχημα – Στο Ξυλόκαστρο εσπευσμένα ο Αρ...