Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Στην τελική ευθεία για τις φρεγάτες: «Ναυμαχία» Γαλλίας-Γερμανίας και ο παράγοντας ΗΠΑ

 

Πολεμικό Ναυτικό 
 Ενημερώθηκε στις: 

Οι βάσεις που ζητάει η Ουάσιγκτον και τα ανταλλάγματα που θα δώσει, αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο για το νικητή της «ναυμαχίας» Γαλλίας-Γερμανίας - ΗΠΑ με «έπαθλο» τις φρεγάτες του ΠΝ.

Πιο αναλυτικά, τους επόμενους μήνες ξεκινούν οι συζητήσεις για τη νέα αναθεώρηση της διμερούς αμυντική συνεργασίας. Οι Αμερικανοί ζητούν ανανέωση κάθε πέντε χρόνια και προτείνουν δεκάδες τοποθεσίες για εκ περιτροπής στάθμευση στρατευμάτων και συνεκπαιδεύσεις.

Η Αθήνα ζητά για να κλείσει νέα συμφωνία πολικά και υλικά οφέλη που μπορούν να αποτελέσουν γεωπολιτικό αντίβαρο στην Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα το ΒΗΜΑ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ελπίζει εκτός από την παροχή μεταχειρισμένου υλικού και στην παροχή αυξημένης χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ.

Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, αντιμετωπίζεται και το παρασκήνιο που υπάρχει για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και ο ανταγωνισμός Γάλλων, Γερμανών και Αμερικανών.

 

Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες του ΠΝ; 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ναυμαχία για τις επόμενες φρεγάτες που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε μία περίοδο που οι προκλήσεις πληθαίνουν.

Το κέρδος του νικητή της ναυμαχίας ωστόσο δεν περιορίζεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα είναι το κόστος για τα τέσσερα πλοία και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγατών που υπηρετούν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από το newpost.gr

Έτοιμοι για σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης


Και αυτό το γεγονός δίνει την απάντηση γιατί οι «μνηστήρες» δείχνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν μέχρι τέλους στη μάχη της επικράτησης. Επιπλέον αποδεικνύεται από την απόφαση των διεκδικητών να κρατούν τα «χαρτιά» τους κλειστά και να διαθέτουν κρυμμένους «άσσους» τους οποίους ρίχνουν στο τραπέζι για να «γείρουν» υπέρ τους την πλάστιγγα.

Τα 5 δισ. αφορούν την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών, τον οπλισμό τους, την υποστήριξη των πλοίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως και την εκπαίδευση των στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού πάνω στις νέες φρεγάτες. Όμως αυτή θα είναι μόνο η αρχή για τα οφέλη τα οποία θα αποκομίσει η εταιρεία η οποία θα επικρατήσει στη «ναυμαχία» αλλά και η χώρα από την οποία θα προέρχεται όπως και όλες οι εταιρίες οι οποίες θα συμμετέχουν εμμέσως στο project.

Τα οφέλη για τους μνηστήρες


Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει εννέα φρεγάτες S τις οποίες σταδιακά σκοπεύει να αντικαταστήσει με καινούργια πλοία όπως και τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ. Ακόμα και έπειτα από τον εκσυγχρονισμό τους οι φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» θα διαθέτουν όπως εκτιμάται κάτι περισσότερο από μια δεκαετία επιχειρησιακής ζωής. Κατά συνέπεια τα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός Στόλος εκτός από τις τέσσερις καινούργιες φρεγάτες θα έχει επιπλέον ανάγκη από μεγάλες Μονάδες επιφανείας για να διατηρήσει την απαραίτητη «οροφή» την ώρα που το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενισχύεται συνεχώς με καινούργια πλοία.

Η επιλογή της νέας φρεγάτας για τον Ελληνικό Στόλο θα δημιουργήσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε οποία εταιρία κερδίσει το πρόγραμμα για να κατασκευάσει και τα επόμενα πλοία τα οποία θα χρειαστεί το Πολεμικό Ναυτικό. Η ομοιομορφία αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα για κάθε ναυτικό κάτι που βρίσκεται ψηλά και στις προτεραιότητες του Ελληνικού επιτελείου. Τόσο σε ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης όσο και οπλισμού ο μεγάλος αριθμός ίδιων πλοίων αποτελεί σημαντικό αβαντάζ και λύνει τα χέρια του επιτελείου.

Το κόστος το οποίο αφορά αναλώσιμα υλικά, οπλισμό και ηλεκτρονικά όσο και η ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού σε βάθος δεκαετιών όσο δηλαδή είναι η επιχειρησιακή ζωή των πολεμικών πλοίων έχει υπολογιστεί ότι είναι πολλαπλάσιο του κόστους τους. Κατά συνέπεια η ομοιομορφία αφορά άμεσα την εξοικονόμηση πόρων. Την ίδια ώρα το κέρδος των εταιριών που αναλαμβάνουν τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό αλλά και την προμήθεια οπλισμού σε βάθος χρόνου αποτελεί τεράστιο δέλεαρ. Προσφορές πλοίων ακόμα και λίγο πάνω από το κόστος θεωρούνται ως κινήσεις marketing ειδικά όταν αφορούν μεγάλο αριθμό Μονάδων.

Και αυτή είναι η απάντηση για το τεράστιο ενδιαφέρον που ήδη εξελίσσεται δυναμικά μέρα με τη μέρα για τα νέα πλοία του Στόλου. Εταιρίες και χώρες γνωρίζουν ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό επενδύει σε μεγάλο βάθος χρόνου την ώρα που τα συμφέροντα στη θάλασσα και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου φαίνεται ότι είναι μεγάλα. Απόδειξη οι επενδύσεις που κάνουν σε πολεμικά πλοία όλες οι χώρες της περιοχής. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εκτός από την Τουρκία είναι η Αίγυπτος αλλά και το Ισραήλ που «ρίχνουν» πολλά δισ. στην ενίσχυση του Στόλου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (28 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024 06:30 15 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...