Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Αμερικανός επιδημιολογός προειδοποιεί για τον «τυφώνα της βρετανικής μετάλλαξης»

 Αμερικανός επιδημιολογός προειδοποιεί για τον «τυφώνα της βρετανικής μετάλλαξης»

Γιατρός σε κέντρο εμβολιασμού στη Βιρτζίνια ζητά να του φέρουν περισσότερες δόσεις εμβολίου

AP Photo/Ted S. Warren, File



Κυρίαρχο μέσα στην άνοιξη θα είναι στις ΗΠΑ το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο είναι πολύ μεταδοτικό, σύμφωνα με κορυφαίο επιδημιολόγο, ο οποίος είπε ότι το χτύπημα στη χώρα θα μοιάζει με «τυφώνα». Καλεί σε επιτάχυνση των εμβολιασμών για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο επιδημιολόγος Μάικλ Όστερχολμ έκανε αυτές τις δηλώσεις την Κυριακή, ημέρα που οι μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας στις ΗΠΑ έφτασαν τα 26 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 440.000, μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ο Όστερχολμ, που συμμετείχε στο συμβουλευτικό σώμα που βοήθησε την κυβέρνηση Μπάιντεν στην ομαλή μετάβαση από την κυβέρνηση Τραμπ, είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τις Λοιμώδεις Νόσους του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, «η ραγδαία εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στις ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες έξι έως 14 εβδομάδες».

Συνεπώς, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να κινηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, ειδικά όσοι είναι άνω των 65 ετών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το βρετανικό στέλεχος της ασθένειας Covid-19 είναι κατά 30% περισσότερο μεταδοτικό σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Ο Όστερχολμ τόνισε ότι αν οι αρχές της χώρας δεν προλάβουν τη μετάδοση της βρετανικής μετάλλαξης, τότε θα χαθεί κάθε έλεγχος και η χώρα θα βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι πριν από περίπου ένα χρόνο.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δούμε κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ στη χώρα, σαν τυφώνας κατηγορίας 5, με ταχύτητα 600 χλμ.ώρα στην ξηρά», είπε.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Λοιμώξεων (CDC), έχουν χορηγηθεί σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε περίπου 30 εκατομμύρια πολίτες (κάποιοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση), σε σύνολο πληθυσμού που ξεπερνά τα 320 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...