ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλιμακώνονται οι διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά το βαρύ αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, κατά την οποία αναμένονται να κατατεθούν προτάσεις από τις διάφορες τάσεις του κόμματος, οι οποίες θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή που θα ακολουθήσει. Επίσης, θα οριστεί νέος εκπρόσωπος Τύπου, μετά την αποχώρηση της Πόπης Τσαπανίδου, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ακολουθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος της εβδομάδας (15-16 Ιουλίου) –όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του κόμματος–, το διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, η εκλογή ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και ένα νέο συνέδριο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ζυμώσεις και διαφοροποιήσεις
Στο πλαίσιο των διεργασιών, δεν απουσιάζουν το εσωκομματικό παιχνίδι ανάμεσα στις τάσεις, οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις, καθώς και οι δηλώσεις στελεχών, οι διαρροές και τα δημοσιεύματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον οδικό χάρτη και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη οριστεί.
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ζήτησε τη μετάθεση των κρίσιμων εξελίξεων για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν. Σαββατοκύριακο», ο Δ. Τεμπονέρας σημείωνε με νόημα πως το κόμμα «έχει μπροστά του μια κρίσιμη εκλογική μάχη, αυτήν των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν δεν αναλύσει τις αιτίες της ήττας στις βουλευτικές εκλογές, είναι πολύ πιθανό με την ίδια συνταγή να προκύψουν παρόμοια αποτελέσματα».
Σε κάθε περίπτωση δεν λείπει η εσωστρέφεια, καθώς η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα –ο οποίος λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία μεταξύ των διάφορων τάσεων στο κόμμα– έφερε στο προσκήνιο τις διαφοροποιήσεις των στελεχών, που φτάνουν μέχρι την πολιτική ταυτότητα που επιθυμούν να έχει το κόμμα την επόμενη μέρα. Σημειώνεται ότι σε όλες αυτές τις διαδικασίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται διατεθειμένος να αναμειχθεί ενεργά.
Οι μνηστήρες
Όσο για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν το χρίσμα, μέχρι στιγμής τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, ενώ δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις.
Πάντως, τα πρόσωπα που φαίνονται ως επικρατέστερα να είναι υποψήφια στην κούρσα της διαδοχής, είναι η Έφη Αχτσιόγλου (που συγκεντρώνει θετικά σχόλια από όλες τις τάσεις), ο Νίκος Παππάς (από τους πυλώνες της Κίνησης Μελών) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ερωτηματικό παραμένει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε διαψεύσει τα όσα ακούγονται σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου