Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Island: Παλαιά, πολυχρησιμοποιημένα αλλά σε τιμή ευκαιρίας τα νέα περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού

 


Του Κώστα Αλατζά

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου είναι προγραμματισμένο να αφιχθούν στα ελληνικά ύδατα τα 4 αμερικανικά περιπολικά, κλάσης «Island», που αποκτήθηκαν για την επιτήρηση του ανατολικού Αιγαίου, χωρίς όμως το Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να τα εντάξει άμεσα στο στόλο του.

Τα νέα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης, που ναυπηγήθηκαν την περίοδο 1985 -1992, θα αντικαταστήσουν τα ακόμη παλαιότερα ταχεία περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού, κλάσης Nasty, που είχαν ναυπηγηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Παρά την παλαιότητα τους και την εκτεταμένη χρήση τους από την αμερικανική ακτοφυλακή τα περιπολικά πλοία προκρίθηκαν από την ελληνική πλευρά ως η πιο συμφέρουσα λύση.

Σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού το κόστος απόκτησης ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλό από το Πολεμικό Ναυτικό και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Βέβαια στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται το κόστος και ενδεχομένως οι δυσκολίες που μπορούν να υπάρξουν στην συντήρηση και την υποστήριξη των «Island» που θα χρειάζονται τα πλοία τα επόμενα χρόνια. Από το Πολεμικό Ναυτικό πάντως υποστηρίζεται ότι τα αμερικανικά πλοία τα οποία επιλέχτηκαν από κλιμάκιο που τα επιθεώρησε στο Μπαχρέιν στις αρχές του έτους, τηρουμένων της χρήσης και της ηλικίας τους, βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Τα δύο πρώτα μεταχειρισμένα περιπολικά αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα μας από το Μπαχρέιν όπου επιχειρούσαν τελευταία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα αγκυροβολήσουν πιθανότατα στο Ικόνιο ενώ τα άλλα δύο αναμένονται στα τέλη του μηνός. Τα περιπολικά πλοία δε θα παραλειφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό καθώς απαιτούνται επισκευές, εργασίες συντήρησης καθώς και η τοποθέτηση νέου επικοινωνιακού και πιθανώς και οπλικού εξοπλισμού.

Τις εργασίες έχει αναλάβει η αμερικανική πλευρά και θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Υποψήφια ναυπηγεία για τη συντήρηση των αμερικανικών περιπολικών ήταν τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου και τα Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία στη Σαλαμίνα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τελικώς το έργο αναλαμβάνουν τα Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία, ιδιοκτησία Σπανόπουλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ακόμη δεν γνωρίζει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των εργασιών συντήρησης των πλοίων και της αναβάθμισης τους εξοπλισμού τους. Ως εκ τούτου τα περιπολικά έρχονται αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα τα έχει στη διάθεσή του το Πολεμικό Ναυτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T776F2