Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΏΝ ΜΕΤΑ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ!

 ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΏΝ ΜΕΤΑ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ? ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ!
   Πίσω στο χρόνο: Οι ρίζες της διένεξης Ελλάδας-Σκοπίων
Μικρογραφία
ΤΟΥ Θ.ΠΙΣΤΙΚΟΥ Συντάκτης Αρθρογράφος Ε.Σ.Δ


Το BBC προβαίνει σε μια σύντομη αναδρομή στις ρίζες του σκοπιανού ζητήματος θέλοντας να αναδείξει την σημαντικότητα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.

Το όνομα Μακεδονία ανήκει ήδη στη βόρεια περιφέρεια της Ελλάδας η οποία περιλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη. Με την υιοθέτηση του ίδιου ονόματος από το Σλαβικό έθνος το 1991, οι Έλληνες εξοργίστηκαν και άρχισαν να βλέπουν επεκτατικές βλέψεις.

Οι νέοι “Μακεδόνες”, προκάλεσαν περαιτέρω αντιδράσεις όταν ονόμασαν τον εθνικό αερολιμένα της χώρας στα Σκόπια, “Μέγας Αλέξανδρος”. Αργότερα, Μέγα Αλέναδρο ονόμασαν και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα.



Στη διάρκεια του 4ου αιώνα π.χ. στην Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φίλιππου του Β’, όλη η Ελλάδα αλλά και πέρα από αυτή, ήταν υπό τον έλεγχο τους.

Μετά από 27 χρόνια συνομιλιών, πολλών αντιδράσεων και συγκεντρώσεων, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν στο όνομα “Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας, ή Severna Makedonija.




Η Ελλάδα έφερνε ενστάσεις στο όνομα Μακεδονία, φοβούμενη ενδεχόμενες διεκδικήσεις στο έδαφος της περιφέρειας της Μακεδονίας από τους γείτονες της.

Έκτοτε ασκούσε βέτο στο αίτημα τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Είναι μόνο για τον Μέγα Αλέξανδρο;

Όχι μόνο. Για την Ελλάδα η Μακεδονία είναι μέρος της ελληνικής κληρονομιάς. Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα...η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι ο λαός της «Βορείου Μακεδονίας» ουδεμία σχέση έχει με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και πως η γλώσσας τους ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών.

‘Οταν οι Οθωμανοί εκδιώχθηκαν από τα εδάφη της Μακεδονίας στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, η περιοχή μοιράστηκε στα δύο, κυρίως μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας. Ένα μικρό μέρος, το πήρε η Βουλγαρία.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελληνική και Γιουγκοσλαβική Μακεδονία, καταλήφθηκε από τη Βουλγαρία, σύμμαχο των Γερμανών Ναζί και των Ιταλών. Ο εμφύλιος που ακολούθησε στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης κομμουνιστών τόσο από τη Γιουγκοσλαβία όσο και από τη Βουλγαρία.

Όταν η Γιουγκοσλαβία διασπάστηκε, η Ελλάδα αποδεχόταν τη νέα αυτή χώρα στα Ηνωμένα Έθνη, μόνο με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γνωστή ως ΠΓΔΜ ή Φύρομ. Ωστόσο οι περισσότερες χώρες, σήμερα 140 σε αριθμό, την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για επίλυση της διένεξης, υπό το φόβο ότι η Ρωσία θα επέκτεινε την επιρροή της στα Βαλκάνια. Το κλειδί το κρατούσε η Αθήνα, η οποία εμπόδιζε την ένταξη της γειτονικής της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ήδη η νέα συμφωνία χαιρετίστηκε τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τη Διεθνή Συμμαχία.


Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/editorial/piso-sto-chrono-oi-rizes-tes-dienexes-elladas-skopion


 Σ.Σ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΡΑ
   Υπάρχει τεράστια διαφορά, για Έθνικά θέματα να αποφασίζει ο Λαός με δημοψήφισμα και όχι η κυβέρνηση η εκάστοτε, και μάλιστα κατόπιν εξωτερικών πιέσεων ?ΝΑΙ 140 χώρες την είχαν αναγνωρίσει ως Μακεδονία των Σκοπίων κάποια στιγμή αυτό έπρεπε να τελειώσει, όχι με αυτό τον τρόπο και με τόση βιασύνη και πρακτική, και μάλιστα κατόπιν πιέσεων ξένων παραγόντων!

  Ο Λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει πλέον για το μέλλον και την τύχη των Κυβερνώντων μα και του πολιτικού συστήματος, πολύ φοβάμαι ότι η χώρα μας γυρίζει πίσω
 ΤΟΥ Θ.ΠΙΣΤΙΚΟΥ Συντάκτης Αρθρογράφος Ε.Σ.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των αρχών που διέθεταν πληροφορίες για τον Σαουδάραβα

  ΚΌΣΜΟΣ  / Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, 15:26:05 /   Τελευταία Ενημέρωση: 16:03   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ποιες υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για τ...