Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Παραλήρημα Θεοδωράκη υπέρ των «Πρεσπών»: «Αν δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία θα χάναμε τα πάντα» – H «Μακεδονία» όμως καλά κρατεί

Παραλήρημα Θεοδωράκη υπέρ των «Πρεσπών»: «Αν δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία θα χάναμε τα πάντα» – H «Μακεδονία» όμως καλά κρατεί

Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2019, 1:21 μμ pentapostagma.gr
Ο Ζάεφ επιμένει να αναφέρεται σε «Μακεδονία» και «μακεδονική» γλώσσα, αλλά ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών εμπόδισαμε τους Σκοπιανούς να διαιωνίσουν τον σφετερισμό της ιστορίας μας. Αυτή είναι η απάντηση στις αλυτρωτικές προκλήσεις των Σλάβων;

Την άποψη ότι «αν δεν προχωρούσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα κερδίζαμε τα πάντα, όπως λένε οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές, αλλά θα χάναμε τα πάντα» διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με στελέχη του Ποταμιού στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού «θα χάναμε συμμάχους και κυρίως θα διαιωνίζαμε τον σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας, της μακεδονικής ιστορίας, από τους γείτονές μας».
Επισήμανε, δε, ότι «με τη συμφωνία οι γείτονες μας είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα βιβλία τους και να πάψουν να αναφέρονται στην αρχαία Μακεδονία».
«Σήμερα, αυτή η χώρα αποκαλείται »Μακεδονία» από ολόκληρο τον πλανήτη, από 140 χώρες. Και αυτό είναι ντροπή για εμάς τους Έλληνες. Πρέπει να λέγεται »Βόρεια Μακεδονία» για να σκέφτεται αμέσως κάποιος-από την Κίνα μέχρι την Αμερική- ότι από τη στιγμή που υπάρχει »Βόρεια Μακεδονία», υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία, υπάρχει και η Ανατολική Μακεδονία, υπάρχει και η Δυτική Μακεδονία. Δηλαδή, υπάρχει Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Επέμεινε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να παραμείνει η πρωτεύουσα δύναμη σε όλη την ευρύτερη περιοχή. «Είναι στο χέρι μας», είπε, «να αναπτύξουμε τη Μακεδονία μας, είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών μας, έχοντας σπρώξει τους γείτονές μας σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο και όχι σε έναν δρόμο που θα αντιμάχονται διαρκώς τους Έλληνες».
Κάλεσε, δε, τα άλλα κόμματα να μην κλείνονται στα κομματικά τους καβούκια, αλλά να ενισχύσουν το πατριωτικό καλό και να ενώσουν αντί να διχάζουν τους Έλληνες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα μπορούσαμε με κάποιους άλλους χειρισμούς να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «εάν οι πολιτικές δυνάμεις, δε νοιαζόταν η καθεμία για τον κομματικό της χώρο και είχαμε μια συνεννόηση, είχαμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, θα είχαμε μια καλύτερη συμφωνία».
Μιλώντας, τέλος, για το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «θα παραμείνει η καθαρή, ορθολογική φωνή που θα παλεύει για το πατριωτικό καλό. Δεν νοιάστηκε ποτέ για το κομματικό κόστος, δεν νοιάστηκε ποτέ για τις απώλειες και αποφασίζουμε μόνο με τη σκέψη στο συμφέρον των Ελλήνων».

Ζάεφ: Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά»

Ο κ.Θεοδωράκης προφανώς δεν παρακολουθεί τα λεγόμενα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο οποίος μας λέει πως θα παραμείνουν «Μακεδόνες», θα μιλάνε «μακεδονικά» και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Καλό θα ήταν να ενημερώνεται προτού προβεί σε τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις…
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Η1” της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος».
Ο ίδιος εξήγησε πως διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων” ως “Μακεδόνες” που μιλούν “μακεδονική” γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία.
Αποφεύγοντας για μία ακόμη φορά, να αποκαλέσει τη χώρα με τη νέα της ονομασία, ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε περήφανος πως έχει «μία χώρα, για την οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», ενώ επεσήμανε πως το μόνο εκκρεμές πρόβλημα είναι αυτό της σχισματικής εκκλησίας.
Ο Ζάεφ επεσήμανε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα επιμονής πολιτικών από τις δύο χώρες, με μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε., ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας στο γεγονός πως δεν θέλει να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. »Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία. Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των “Μακεδόνων” πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε Αθήνα και Σκόπια, τις απέδωσε αποκλειστικά σε πολιτικούς λόγους.
Σχολιάζοντας τα προβλήματα σε άλλες βαλκανικές χώρες ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της λογικής των «ανοιχτών» συνόρων, λέγοντας πως «στα Βαλκάνια όλα τα κράτη είναι πολυεθνικά και θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν ανοιχτά σύνορα, συνεργασία μεταξύ των λαών, εύκολη ροή ανθρώπων και αγαθών».
Ο Ζάεφ διατύπωσε, τέλος, την άποψη ότι δεν θα είναι αυτός που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (σ.σ. μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα) προσθέτοντας ότι «από μόνη της η υποψηφιότητα είναι τιμή για τη «Μακεδονία»»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των αρχών που διέθεταν πληροφορίες για τον Σαουδάραβα

  ΚΌΣΜΟΣ  / Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, 15:26:05 /   Τελευταία Ενημέρωση: 16:03   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ποιες υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για τ...